Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Het Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta werkt aan lange-termijn veiligheidsstrategieën voor de ZW Delta en onderzoekt de potentiële inzet van biobouwers als natuurlijke waterveiligheidsstrategie. Er is met name behoefte aan kennis over mogelijkheden voor het lokaal toepassen van biobouwers voor het optimaliseren van de waterveiligheid in de verschillende bekkens, zowel in de huidige situatie als voor mogelijke toekomst scenario’s. Deze studie onderzoekt welke biobouwers hiervoor in aanmerking komen en maakt een inschatting van de toepassingsmogelijkheden in de ZW Delta. Deze studie maakt onderdeel uit van een overkoepelende studie naar “innovatieve dijkconcepten” en is uitgevoerd binnen het Beleidsondersteunend onderzoek in het kader van EZ-programma's.
Original languageDutch
Place of PublicationYerseke
PublisherIMARES
Number of pages68
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C198/13

Keywords

 • aquatic ecosystems
 • coastal management
 • safety
 • shellfish
 • mussels
 • vegetation
 • flora
 • fauna
 • habitats
 • ecological engineering
 • south-west netherlands

Cite this

@book{9382c1af15434cb19069b18a0878439c,
title = "Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta",
abstract = "Het Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta werkt aan lange-termijn veiligheidsstrategie{\"e}n voor de ZW Delta en onderzoekt de potenti{\"e}le inzet van biobouwers als natuurlijke waterveiligheidsstrategie. Er is met name behoefte aan kennis over mogelijkheden voor het lokaal toepassen van biobouwers voor het optimaliseren van de waterveiligheid in de verschillende bekkens, zowel in de huidige situatie als voor mogelijke toekomst scenario’s. Deze studie onderzoekt welke biobouwers hiervoor in aanmerking komen en maakt een inschatting van de toepassingsmogelijkheden in de ZW Delta. Deze studie maakt onderdeel uit van een overkoepelende studie naar “innovatieve dijkconcepten” en is uitgevoerd binnen het Beleidsondersteunend onderzoek in het kader van EZ-programma's.",
keywords = "aquatische ecosystemen, kustbeheer, veiligheid, schaaldieren, mossels, vegetatie, flora, fauna, habitats, natuurtechniek, zuidwest-nederland, aquatic ecosystems, coastal management, safety, shellfish, mussels, vegetation, flora, fauna, habitats, ecological engineering, south-west netherlands",
author = "M. Tangelder and {de Groot}, A.V. and T. Ysebaert",
year = "2013",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C198/13",

}

Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta. / Tangelder, M.; de Groot, A.V.; Ysebaert, T.

Yerseke : IMARES, 2013. 68 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C198/13).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta

AU - Tangelder, M.

AU - de Groot, A.V.

AU - Ysebaert, T.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Het Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta werkt aan lange-termijn veiligheidsstrategieën voor de ZW Delta en onderzoekt de potentiële inzet van biobouwers als natuurlijke waterveiligheidsstrategie. Er is met name behoefte aan kennis over mogelijkheden voor het lokaal toepassen van biobouwers voor het optimaliseren van de waterveiligheid in de verschillende bekkens, zowel in de huidige situatie als voor mogelijke toekomst scenario’s. Deze studie onderzoekt welke biobouwers hiervoor in aanmerking komen en maakt een inschatting van de toepassingsmogelijkheden in de ZW Delta. Deze studie maakt onderdeel uit van een overkoepelende studie naar “innovatieve dijkconcepten” en is uitgevoerd binnen het Beleidsondersteunend onderzoek in het kader van EZ-programma's.

AB - Het Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta werkt aan lange-termijn veiligheidsstrategieën voor de ZW Delta en onderzoekt de potentiële inzet van biobouwers als natuurlijke waterveiligheidsstrategie. Er is met name behoefte aan kennis over mogelijkheden voor het lokaal toepassen van biobouwers voor het optimaliseren van de waterveiligheid in de verschillende bekkens, zowel in de huidige situatie als voor mogelijke toekomst scenario’s. Deze studie onderzoekt welke biobouwers hiervoor in aanmerking komen en maakt een inschatting van de toepassingsmogelijkheden in de ZW Delta. Deze studie maakt onderdeel uit van een overkoepelende studie naar “innovatieve dijkconcepten” en is uitgevoerd binnen het Beleidsondersteunend onderzoek in het kader van EZ-programma's.

KW - aquatische ecosystemen

KW - kustbeheer

KW - veiligheid

KW - schaaldieren

KW - mossels

KW - vegetatie

KW - flora

KW - fauna

KW - habitats

KW - natuurtechniek

KW - zuidwest-nederland

KW - aquatic ecosystems

KW - coastal management

KW - safety

KW - shellfish

KW - mussels

KW - vegetation

KW - flora

KW - fauna

KW - habitats

KW - ecological engineering

KW - south-west netherlands

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta

PB - IMARES

CY - Yerseke

ER -

Tangelder M, de Groot AV, Ysebaert T. Biobouwers als optimalisatie van waterveiligheid in de Zuidwestelijke Delta. Yerseke: IMARES, 2013. 68 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C198/13).