Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling

B. Luske, J.G.C. Deru, J.H.M. Wosten, J.H. Faber, N.J.M. van Eekeren

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Aan de hand van de literatuur en langlopende proeven zijn de meest veelbelovende maatregelen om de bewortelingsdiepte van grasland te bevorderen op een rijtje gezet. Preventie van bodemverdichting door vertrapping en structuurschade en werken aan de herstelcapaciteit van de bodem is belangrijk. Maatregelen die hierbij horen zijn: verhogen van het organische stof gehalte, op peil houden van de pH en bevorderen van aantallen en activiteit van wormen. Ook kunnen er maatregelen genomen worden bij de inzaai van graslanden door snelgroeiende diepwortelende gewassen als dekvrucht te gebruiken en diepwortelende grassoorten of grasrassen te kiezen. Via de bemesting kan de beworteling verbeterd worden door de N-gift te verlagen, de N-gift uit te stellen na maaien en deze toe te dienen onder het maaiveld. Hoger maaien en minder frequent maaien of beweiden vallen ook onder de management opties voor een betere beworteling.
Original languageDutch
Place of PublicationDriebergen
PublisherLouis Bolk Instituut
Number of pages51
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NamePublicatie / Louis Bolk Instituut
PublisherLouis Bolk Instituut
No.2012-028 LbD

Keywords

  • grasslands
  • rooting depth
  • sandy soils
  • soil plant relationships
  • edaphic factors
  • drought resistance

Cite this

Luske, B., Deru, J. G. C., Wosten, J. H. M., Faber, J. H., & van Eekeren, N. J. M. (2012). Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling. (Publicatie / Louis Bolk Instituut; No. 2012-028 LbD). Driebergen: Louis Bolk Instituut.
Luske, B. ; Deru, J.G.C. ; Wosten, J.H.M. ; Faber, J.H. ; van Eekeren, N.J.M. / Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling. Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2012. 51 p. (Publicatie / Louis Bolk Instituut; 2012-028 LbD).
@book{8582bb1d626c4648aab2fa6d52049025,
title = "Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling",
abstract = "Aan de hand van de literatuur en langlopende proeven zijn de meest veelbelovende maatregelen om de bewortelingsdiepte van grasland te bevorderen op een rijtje gezet. Preventie van bodemverdichting door vertrapping en structuurschade en werken aan de herstelcapaciteit van de bodem is belangrijk. Maatregelen die hierbij horen zijn: verhogen van het organische stof gehalte, op peil houden van de pH en bevorderen van aantallen en activiteit van wormen. Ook kunnen er maatregelen genomen worden bij de inzaai van graslanden door snelgroeiende diepwortelende gewassen als dekvrucht te gebruiken en diepwortelende grassoorten of grasrassen te kiezen. Via de bemesting kan de beworteling verbeterd worden door de N-gift te verlagen, de N-gift uit te stellen na maaien en deze toe te dienen onder het maaiveld. Hoger maaien en minder frequent maaien of beweiden vallen ook onder de management opties voor een betere beworteling.",
keywords = "graslanden, bewortelingsdiepte, zandgronden, bodem-plant relaties, bodemfactoren, droogteresistentie, grasslands, rooting depth, sandy soils, soil plant relationships, edaphic factors, drought resistance",
author = "B. Luske and J.G.C. Deru and J.H.M. Wosten and J.H. Faber and {van Eekeren}, N.J.M.",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Publicatie / Louis Bolk Instituut",
publisher = "Louis Bolk Instituut",
number = "2012-028 LbD",

}

Luske, B, Deru, JGC, Wosten, JHM, Faber, JH & van Eekeren, NJM 2012, Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling. Publicatie / Louis Bolk Instituut, no. 2012-028 LbD, Louis Bolk Instituut, Driebergen.

Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling. / Luske, B.; Deru, J.G.C.; Wosten, J.H.M.; Faber, J.H.; van Eekeren, N.J.M.

Driebergen : Louis Bolk Instituut, 2012. 51 p. (Publicatie / Louis Bolk Instituut; No. 2012-028 LbD).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling

AU - Luske, B.

AU - Deru, J.G.C.

AU - Wosten, J.H.M.

AU - Faber, J.H.

AU - van Eekeren, N.J.M.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Aan de hand van de literatuur en langlopende proeven zijn de meest veelbelovende maatregelen om de bewortelingsdiepte van grasland te bevorderen op een rijtje gezet. Preventie van bodemverdichting door vertrapping en structuurschade en werken aan de herstelcapaciteit van de bodem is belangrijk. Maatregelen die hierbij horen zijn: verhogen van het organische stof gehalte, op peil houden van de pH en bevorderen van aantallen en activiteit van wormen. Ook kunnen er maatregelen genomen worden bij de inzaai van graslanden door snelgroeiende diepwortelende gewassen als dekvrucht te gebruiken en diepwortelende grassoorten of grasrassen te kiezen. Via de bemesting kan de beworteling verbeterd worden door de N-gift te verlagen, de N-gift uit te stellen na maaien en deze toe te dienen onder het maaiveld. Hoger maaien en minder frequent maaien of beweiden vallen ook onder de management opties voor een betere beworteling.

AB - Aan de hand van de literatuur en langlopende proeven zijn de meest veelbelovende maatregelen om de bewortelingsdiepte van grasland te bevorderen op een rijtje gezet. Preventie van bodemverdichting door vertrapping en structuurschade en werken aan de herstelcapaciteit van de bodem is belangrijk. Maatregelen die hierbij horen zijn: verhogen van het organische stof gehalte, op peil houden van de pH en bevorderen van aantallen en activiteit van wormen. Ook kunnen er maatregelen genomen worden bij de inzaai van graslanden door snelgroeiende diepwortelende gewassen als dekvrucht te gebruiken en diepwortelende grassoorten of grasrassen te kiezen. Via de bemesting kan de beworteling verbeterd worden door de N-gift te verlagen, de N-gift uit te stellen na maaien en deze toe te dienen onder het maaiveld. Hoger maaien en minder frequent maaien of beweiden vallen ook onder de management opties voor een betere beworteling.

KW - graslanden

KW - bewortelingsdiepte

KW - zandgronden

KW - bodem-plant relaties

KW - bodemfactoren

KW - droogteresistentie

KW - grasslands

KW - rooting depth

KW - sandy soils

KW - soil plant relationships

KW - edaphic factors

KW - drought resistance

M3 - Report

T3 - Publicatie / Louis Bolk Instituut

BT - Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling

PB - Louis Bolk Instituut

CY - Driebergen

ER -

Luske B, Deru JGC, Wosten JHM, Faber JH, van Eekeren NJM. Beworteling van grasland en droogtetolerantie : maatregelen voor een diepere beworteling. Driebergen: Louis Bolk Instituut, 2012. 51 p. (Publicatie / Louis Bolk Instituut; 2012-028 LbD).