Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie

J. Wildschut, H. Gude, G. Braam, R. Vasen, G. van Diepen

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  De veruit belangrijkste energiepost bij de teelt van lelies is het elektraverbruik voor koeling en circulatie tijdens de bewaring van november t/m april. Lelieplantgoed wordt bewaard in palletkisten bij een temperatuur van 2-4 oC in de eerste weken na het rooien tot gemiddeld -0.5 oC in de laatste maanden. Enige ventilatie is nodig voor het afvoeren van CO2 , water en warmte die in de ademhaling geproduceerd worden. Tot enkele jaren geleden werd geadviseerd om één keer per dag de celdeur korte tijd open te zetten om op deze manier te ventileren. Tegenwoordig is in veel leliecellen een PVC-pijpje in de buurt van de verdamper aangebracht om wat verse lucht aan te zuigen. De ventilatiebehoefte van lelies is dus kennelijk erg laag vergeleken met die van tulpenbollen, maar niet exact bekend. Doel van de circulatie is het creëren van een over alle kisten gelijkmatig en gunstig bewaarklimaat tussen de bollen in termen van temperatuur, RV, en CO 2 -gehalte. Voor de circulatie worden in de praktijk normen gehanteerd variërend van 50 tot 300 m3 lucht/uur per m3 leliebollen. Groot nadeel van de circulatie is dat de warmteproductie van de systeemventilatoren ook teruggekoeld moet worden. Doel van dit onderzoek is om voor circulatie en ventilatie tot normen te komen waarmee maximaal op energie wordt bespaard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het lelieplantgoed. Voor de verminderde circulatie is hierbij ook een vergelijking gemaakt tussen de aan/uit regeling en de frequentieregeling.
  Original languageDutch
  Place of PublicationLisse
  PublisherPPO
  Number of pages24
  Publication statusPublished - 2010

  Publication series

  NamePPO
  PublisherPPO
  No.32360 702 00

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • lilium
  • cooling
  • controlled atmosphere stores
  • ventilation
  • storage quality
  • agricultural research
  • carbon dioxide
  • regulation

  Cite this

  Wildschut, J., Gude, H., Braam, G., Vasen, R., & van Diepen, G. (2010). Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie. (PPO; No. 32360 702 00). Lisse: PPO.
  Wildschut, J. ; Gude, H. ; Braam, G. ; Vasen, R. ; van Diepen, G. / Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie. Lisse : PPO, 2010. 24 p. (PPO; 32360 702 00).
  @book{1ab513ee483f498b961ad587c47260f9,
  title = "Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie",
  abstract = "De veruit belangrijkste energiepost bij de teelt van lelies is het elektraverbruik voor koeling en circulatie tijdens de bewaring van november t/m april. Lelieplantgoed wordt bewaard in palletkisten bij een temperatuur van 2-4 oC in de eerste weken na het rooien tot gemiddeld -0.5 oC in de laatste maanden. Enige ventilatie is nodig voor het afvoeren van CO2 , water en warmte die in de ademhaling geproduceerd worden. Tot enkele jaren geleden werd geadviseerd om {\'e}{\'e}n keer per dag de celdeur korte tijd open te zetten om op deze manier te ventileren. Tegenwoordig is in veel leliecellen een PVC-pijpje in de buurt van de verdamper aangebracht om wat verse lucht aan te zuigen. De ventilatiebehoefte van lelies is dus kennelijk erg laag vergeleken met die van tulpenbollen, maar niet exact bekend. Doel van de circulatie is het cre{\"e}ren van een over alle kisten gelijkmatig en gunstig bewaarklimaat tussen de bollen in termen van temperatuur, RV, en CO 2 -gehalte. Voor de circulatie worden in de praktijk normen gehanteerd vari{\"e}rend van 50 tot 300 m3 lucht/uur per m3 leliebollen. Groot nadeel van de circulatie is dat de warmteproductie van de systeemventilatoren ook teruggekoeld moet worden. Doel van dit onderzoek is om voor circulatie en ventilatie tot normen te komen waarmee maximaal op energie wordt bespaard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het lelieplantgoed. Voor de verminderde circulatie is hierbij ook een vergelijking gemaakt tussen de aan/uit regeling en de frequentieregeling.",
  keywords = "bloembollen, lilium, koelen, opslag met klimaatbeheersing, ventilatie, opslagkwaliteit, landbouwkundig onderzoek, kooldioxide, regulatie, ornamental bulbs, lilium, cooling, controlled atmosphere stores, ventilation, storage quality, agricultural research, carbon dioxide, regulation",
  author = "J. Wildschut and H. Gude and G. Braam and R. Vasen and {van Diepen}, G.",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  series = "PPO",
  publisher = "PPO",
  number = "32360 702 00",

  }

  Wildschut, J, Gude, H, Braam, G, Vasen, R & van Diepen, G 2010, Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie. PPO, no. 32360 702 00, PPO, Lisse.

  Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie. / Wildschut, J.; Gude, H.; Braam, G.; Vasen, R.; van Diepen, G.

  Lisse : PPO, 2010. 24 p. (PPO; No. 32360 702 00).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie

  AU - Wildschut, J.

  AU - Gude, H.

  AU - Braam, G.

  AU - Vasen, R.

  AU - van Diepen, G.

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - De veruit belangrijkste energiepost bij de teelt van lelies is het elektraverbruik voor koeling en circulatie tijdens de bewaring van november t/m april. Lelieplantgoed wordt bewaard in palletkisten bij een temperatuur van 2-4 oC in de eerste weken na het rooien tot gemiddeld -0.5 oC in de laatste maanden. Enige ventilatie is nodig voor het afvoeren van CO2 , water en warmte die in de ademhaling geproduceerd worden. Tot enkele jaren geleden werd geadviseerd om één keer per dag de celdeur korte tijd open te zetten om op deze manier te ventileren. Tegenwoordig is in veel leliecellen een PVC-pijpje in de buurt van de verdamper aangebracht om wat verse lucht aan te zuigen. De ventilatiebehoefte van lelies is dus kennelijk erg laag vergeleken met die van tulpenbollen, maar niet exact bekend. Doel van de circulatie is het creëren van een over alle kisten gelijkmatig en gunstig bewaarklimaat tussen de bollen in termen van temperatuur, RV, en CO 2 -gehalte. Voor de circulatie worden in de praktijk normen gehanteerd variërend van 50 tot 300 m3 lucht/uur per m3 leliebollen. Groot nadeel van de circulatie is dat de warmteproductie van de systeemventilatoren ook teruggekoeld moet worden. Doel van dit onderzoek is om voor circulatie en ventilatie tot normen te komen waarmee maximaal op energie wordt bespaard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het lelieplantgoed. Voor de verminderde circulatie is hierbij ook een vergelijking gemaakt tussen de aan/uit regeling en de frequentieregeling.

  AB - De veruit belangrijkste energiepost bij de teelt van lelies is het elektraverbruik voor koeling en circulatie tijdens de bewaring van november t/m april. Lelieplantgoed wordt bewaard in palletkisten bij een temperatuur van 2-4 oC in de eerste weken na het rooien tot gemiddeld -0.5 oC in de laatste maanden. Enige ventilatie is nodig voor het afvoeren van CO2 , water en warmte die in de ademhaling geproduceerd worden. Tot enkele jaren geleden werd geadviseerd om één keer per dag de celdeur korte tijd open te zetten om op deze manier te ventileren. Tegenwoordig is in veel leliecellen een PVC-pijpje in de buurt van de verdamper aangebracht om wat verse lucht aan te zuigen. De ventilatiebehoefte van lelies is dus kennelijk erg laag vergeleken met die van tulpenbollen, maar niet exact bekend. Doel van de circulatie is het creëren van een over alle kisten gelijkmatig en gunstig bewaarklimaat tussen de bollen in termen van temperatuur, RV, en CO 2 -gehalte. Voor de circulatie worden in de praktijk normen gehanteerd variërend van 50 tot 300 m3 lucht/uur per m3 leliebollen. Groot nadeel van de circulatie is dat de warmteproductie van de systeemventilatoren ook teruggekoeld moet worden. Doel van dit onderzoek is om voor circulatie en ventilatie tot normen te komen waarmee maximaal op energie wordt bespaard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het lelieplantgoed. Voor de verminderde circulatie is hierbij ook een vergelijking gemaakt tussen de aan/uit regeling en de frequentieregeling.

  KW - bloembollen

  KW - lilium

  KW - koelen

  KW - opslag met klimaatbeheersing

  KW - ventilatie

  KW - opslagkwaliteit

  KW - landbouwkundig onderzoek

  KW - kooldioxide

  KW - regulatie

  KW - ornamental bulbs

  KW - lilium

  KW - cooling

  KW - controlled atmosphere stores

  KW - ventilation

  KW - storage quality

  KW - agricultural research

  KW - carbon dioxide

  KW - regulation

  M3 - Report

  T3 - PPO

  BT - Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie

  PB - PPO

  CY - Lisse

  ER -

  Wildschut J, Gude H, Braam G, Vasen R, van Diepen G. Bewaring van lelieplantgoed : energiebesparing door vermindering van de circulatie. Lisse: PPO, 2010. 24 p. (PPO; 32360 702 00).