Bestrijding van slakken in koolzaad

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Naaktslakken kunnen in koolzaad flinke schade aanrichten, vooral vanaf kieming tot na het tweeblad-stadium (twee uitgegroeide echte blaadjes). Hoewel koolzaad flink kan compenseren voor open plekken in een perceel, is flinke aantasting door slakken niet te compenseren; dit gaat ten koste van de opbrengst. In de praktijk worden slakken doorgaans bestreden met slakkenkorrels. Dit kan meermalen nodig zijn in het traject van kieming tot vier bladeren. De voorvrucht heeft een flinke invloed op eventuele slakkenschade. Het uitdunnende middelenpakket tegen slakken - de toelating van metaldehyde slakkenkorrels is ingetrokken - biedt momenteel alleen slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. Doel van het onderzoek is het vinden van een zaadbehandeling die het koolzaad afdoende tegen slakkenvraat beschermt in de kritische periode, d.w.z. vanaf het begin van de kieming tot aan ongeveer het vierblad-stadium. Deze behandeling moet een even goede of betere bescherming bieden dan de toepassing van slakkenkorrels.
  Original languageDutch
  JournalKennisakker.nl
  Volume2007
  Issue number15 april
  Publication statusPublished - 2007

  Keywords

  • arable farming
  • plant protection
  • pest control
  • slugs
  • pesticides
  • rape

  Cite this

  Huiting, H.F. / Bestrijding van slakken in koolzaad. In: Kennisakker.nl. 2007 ; Vol. 2007, No. 15 april.
  @article{b950fc0d10eb4bb79d1c5a837dedac41,
  title = "Bestrijding van slakken in koolzaad",
  abstract = "Naaktslakken kunnen in koolzaad flinke schade aanrichten, vooral vanaf kieming tot na het tweeblad-stadium (twee uitgegroeide echte blaadjes). Hoewel koolzaad flink kan compenseren voor open plekken in een perceel, is flinke aantasting door slakken niet te compenseren; dit gaat ten koste van de opbrengst. In de praktijk worden slakken doorgaans bestreden met slakkenkorrels. Dit kan meermalen nodig zijn in het traject van kieming tot vier bladeren. De voorvrucht heeft een flinke invloed op eventuele slakkenschade. Het uitdunnende middelenpakket tegen slakken - de toelating van metaldehyde slakkenkorrels is ingetrokken - biedt momenteel alleen slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. Doel van het onderzoek is het vinden van een zaadbehandeling die het koolzaad afdoende tegen slakkenvraat beschermt in de kritische periode, d.w.z. vanaf het begin van de kieming tot aan ongeveer het vierblad-stadium. Deze behandeling moet een even goede of betere bescherming bieden dan de toepassing van slakkenkorrels.",
  keywords = "akkerbouw, gewasbescherming, plagenbestrijding, naaktslakken, pesticiden, koolzaad, arable farming, plant protection, pest control, slugs, pesticides, rape",
  author = "H.F. Huiting",
  year = "2007",
  language = "Dutch",
  volume = "2007",
  journal = "Kennisakker.nl",
  number = "15 april",

  }

  Bestrijding van slakken in koolzaad. / Huiting, H.F.

  In: Kennisakker.nl, Vol. 2007, No. 15 april, 2007.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Bestrijding van slakken in koolzaad

  AU - Huiting, H.F.

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - Naaktslakken kunnen in koolzaad flinke schade aanrichten, vooral vanaf kieming tot na het tweeblad-stadium (twee uitgegroeide echte blaadjes). Hoewel koolzaad flink kan compenseren voor open plekken in een perceel, is flinke aantasting door slakken niet te compenseren; dit gaat ten koste van de opbrengst. In de praktijk worden slakken doorgaans bestreden met slakkenkorrels. Dit kan meermalen nodig zijn in het traject van kieming tot vier bladeren. De voorvrucht heeft een flinke invloed op eventuele slakkenschade. Het uitdunnende middelenpakket tegen slakken - de toelating van metaldehyde slakkenkorrels is ingetrokken - biedt momenteel alleen slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. Doel van het onderzoek is het vinden van een zaadbehandeling die het koolzaad afdoende tegen slakkenvraat beschermt in de kritische periode, d.w.z. vanaf het begin van de kieming tot aan ongeveer het vierblad-stadium. Deze behandeling moet een even goede of betere bescherming bieden dan de toepassing van slakkenkorrels.

  AB - Naaktslakken kunnen in koolzaad flinke schade aanrichten, vooral vanaf kieming tot na het tweeblad-stadium (twee uitgegroeide echte blaadjes). Hoewel koolzaad flink kan compenseren voor open plekken in een perceel, is flinke aantasting door slakken niet te compenseren; dit gaat ten koste van de opbrengst. In de praktijk worden slakken doorgaans bestreden met slakkenkorrels. Dit kan meermalen nodig zijn in het traject van kieming tot vier bladeren. De voorvrucht heeft een flinke invloed op eventuele slakkenschade. Het uitdunnende middelenpakket tegen slakken - de toelating van metaldehyde slakkenkorrels is ingetrokken - biedt momenteel alleen slakkenkorrels op basis van ijzer(III)fosfaat. Doel van het onderzoek is het vinden van een zaadbehandeling die het koolzaad afdoende tegen slakkenvraat beschermt in de kritische periode, d.w.z. vanaf het begin van de kieming tot aan ongeveer het vierblad-stadium. Deze behandeling moet een even goede of betere bescherming bieden dan de toepassing van slakkenkorrels.

  KW - akkerbouw

  KW - gewasbescherming

  KW - plagenbestrijding

  KW - naaktslakken

  KW - pesticiden

  KW - koolzaad

  KW - arable farming

  KW - plant protection

  KW - pest control

  KW - slugs

  KW - pesticides

  KW - rape

  M3 - Article

  VL - 2007

  JO - Kennisakker.nl

  JF - Kennisakker.nl

  IS - 15 april

  ER -