Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied

A.M. van Dam, P.A.I. Ehlert

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  In fosfaatbemestingsadviezen wordt aangenomen dat fosfaat uit organische meststoffen op lange termijn en bij regelmatige toepassing even goed beschikbaar is voor het gewas als fosfaat uit kunstmest. In de bloembollenteelt op duingrond en zeezandgrond wordt fosfaat vooral met de organische meststoffen stalmest en compost toegediend. Uit eerdere studies blijkt dat de eerstejaarswerking (korte termijnwerking) van P in organische meststoffen lager is dan die in kunstmest. In deze studie blijkt de eerstejaarswerking van fosfaat in stalmest iets lager dan of gelijk aan die van kunstmestfosfaat is. Voor fosfaat uit compost ligt de eerstejaarswerking lager. Daarmee moet rekening gehouden worden bij de bemesting. Voor de proeven in dit onderzoek is grond gebruikt van twee locaties: een PPO-proefveld in Lisse en een bloembollenperceel in ’t Zand (Groningen)
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherPPO sector Bloembollen
  Number of pages64
  Publication statusPublished - 2008

  Publication series

  NamePPO
  No.nr. 3236029100

  Keywords

  • ornamental bulbs
  • organic fertilizers
  • phosphate
  • dune soils
  • silt loam soils
  • fertilizer application

  Cite this

  van Dam, A.M. ; Ehlert, P.A.I. / Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied. Wageningen : PPO sector Bloembollen, 2008. 64 p. (PPO; nr. 3236029100).
  @book{4c516e98d4194cb0bb151da1f76dcdcc,
  title = "Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied",
  abstract = "In fosfaatbemestingsadviezen wordt aangenomen dat fosfaat uit organische meststoffen op lange termijn en bij regelmatige toepassing even goed beschikbaar is voor het gewas als fosfaat uit kunstmest. In de bloembollenteelt op duingrond en zeezandgrond wordt fosfaat vooral met de organische meststoffen stalmest en compost toegediend. Uit eerdere studies blijkt dat de eerstejaarswerking (korte termijnwerking) van P in organische meststoffen lager is dan die in kunstmest. In deze studie blijkt de eerstejaarswerking van fosfaat in stalmest iets lager dan of gelijk aan die van kunstmestfosfaat is. Voor fosfaat uit compost ligt de eerstejaarswerking lager. Daarmee moet rekening gehouden worden bij de bemesting. Voor de proeven in dit onderzoek is grond gebruikt van twee locaties: een PPO-proefveld in Lisse en een bloembollenperceel in ’t Zand (Groningen)",
  keywords = "bloembollen, organische meststoffen, fosfaat, duingronden, lichte kleigronden, bemesting, ornamental bulbs, organic fertilizers, phosphate, dune soils, silt loam soils, fertilizer application",
  author = "{van Dam}, A.M. and P.A.I. Ehlert",
  note = "PPO nr. 3236029100 / PT 12655",
  year = "2008",
  language = "Dutch",
  series = "PPO",
  publisher = "PPO sector Bloembollen",
  number = "nr. 3236029100",

  }

  Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied. / van Dam, A.M.; Ehlert, P.A.I.

  Wageningen : PPO sector Bloembollen, 2008. 64 p. (PPO; No. nr. 3236029100).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied

  AU - van Dam, A.M.

  AU - Ehlert, P.A.I.

  N1 - PPO nr. 3236029100 / PT 12655

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - In fosfaatbemestingsadviezen wordt aangenomen dat fosfaat uit organische meststoffen op lange termijn en bij regelmatige toepassing even goed beschikbaar is voor het gewas als fosfaat uit kunstmest. In de bloembollenteelt op duingrond en zeezandgrond wordt fosfaat vooral met de organische meststoffen stalmest en compost toegediend. Uit eerdere studies blijkt dat de eerstejaarswerking (korte termijnwerking) van P in organische meststoffen lager is dan die in kunstmest. In deze studie blijkt de eerstejaarswerking van fosfaat in stalmest iets lager dan of gelijk aan die van kunstmestfosfaat is. Voor fosfaat uit compost ligt de eerstejaarswerking lager. Daarmee moet rekening gehouden worden bij de bemesting. Voor de proeven in dit onderzoek is grond gebruikt van twee locaties: een PPO-proefveld in Lisse en een bloembollenperceel in ’t Zand (Groningen)

  AB - In fosfaatbemestingsadviezen wordt aangenomen dat fosfaat uit organische meststoffen op lange termijn en bij regelmatige toepassing even goed beschikbaar is voor het gewas als fosfaat uit kunstmest. In de bloembollenteelt op duingrond en zeezandgrond wordt fosfaat vooral met de organische meststoffen stalmest en compost toegediend. Uit eerdere studies blijkt dat de eerstejaarswerking (korte termijnwerking) van P in organische meststoffen lager is dan die in kunstmest. In deze studie blijkt de eerstejaarswerking van fosfaat in stalmest iets lager dan of gelijk aan die van kunstmestfosfaat is. Voor fosfaat uit compost ligt de eerstejaarswerking lager. Daarmee moet rekening gehouden worden bij de bemesting. Voor de proeven in dit onderzoek is grond gebruikt van twee locaties: een PPO-proefveld in Lisse en een bloembollenperceel in ’t Zand (Groningen)

  KW - bloembollen

  KW - organische meststoffen

  KW - fosfaat

  KW - duingronden

  KW - lichte kleigronden

  KW - bemesting

  KW - ornamental bulbs

  KW - organic fertilizers

  KW - phosphate

  KW - dune soils

  KW - silt loam soils

  KW - fertilizer application

  M3 - Report

  T3 - PPO

  BT - Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied

  PB - PPO sector Bloembollen

  CY - Wageningen

  ER -

  van Dam AM, Ehlert PAI. Beschikbaarheid van fosfaat in organische meststoffen : een studie voor de bollenteelt in het westelijk zandgebied. Wageningen: PPO sector Bloembollen, 2008. 64 p. (PPO; nr. 3236029100).