Bergend vermogen en drainagecriterium

J. Wesseling

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Abstract

  Bij het berekenen van drainafstanden wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde stationnaire drainageformules. Toepassing van dergelijke formules maakt invoeren van een criterium noodzakelijk. Dit criterium houdt in, dat bij een bepaalde afvoer de grondwaterstand niet mag stijgen boven een bepaald niveau. In Nederland wordt voor dit criterium doorgaans een afvoer van 7 mm/etm genomen, waarbij de grondwaterstand tot 50 cm respectievelijk 40 cm beneden maaiveld mag stijgen voor respectievelijk bouwland en grasland. Het boven omschreven criterium wordt toegepast op alle grondsoorten en bij elke drainagediepte. Het houdt dus geen rekening met de mogelijkheid van verschillen in berging in verschillende grondsoorten. Berekeningen met niet-stationnaire stromingsoplossingen tonen echter aan, dat de grondwaterstand in niet geringe mate wordt beinvloed door de berging van water in de grond. De vraag is nu, in hoeverre men bij het ontwerp van een drainagesysteem rekening moet houden met de bergingsmogelijkheden in het profiel. In dit verslag zal getracht worden een antwoord op deze vraag te geven.
  Original languageDutch
  Place of PublicationWageningen
  PublisherI.C.W.
  Number of pages1968
  Publication statusPublished - 1968

  Publication series

  NameNota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding
  No.448

  Keywords

  • drainage
  • calculation
  • groundwater level
  • discharge
  • subsurface runoff
  • grasslands
  • arable land
  • water storage
  • groundwater flow
  • pipe drainage
  • tile drainage
  • water table

  Cite this

  Wesseling, J. (1968). Bergend vermogen en drainagecriterium. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; No. 448). Wageningen: I.C.W.
  Wesseling, J. / Bergend vermogen en drainagecriterium. Wageningen : I.C.W., 1968. 1968 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; 448).
  @book{dfb4501e90f843ca9372e921f9434ca4,
  title = "Bergend vermogen en drainagecriterium",
  abstract = "Bij het berekenen van drainafstanden wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde stationnaire drainageformules. Toepassing van dergelijke formules maakt invoeren van een criterium noodzakelijk. Dit criterium houdt in, dat bij een bepaalde afvoer de grondwaterstand niet mag stijgen boven een bepaald niveau. In Nederland wordt voor dit criterium doorgaans een afvoer van 7 mm/etm genomen, waarbij de grondwaterstand tot 50 cm respectievelijk 40 cm beneden maaiveld mag stijgen voor respectievelijk bouwland en grasland. Het boven omschreven criterium wordt toegepast op alle grondsoorten en bij elke drainagediepte. Het houdt dus geen rekening met de mogelijkheid van verschillen in berging in verschillende grondsoorten. Berekeningen met niet-stationnaire stromingsoplossingen tonen echter aan, dat de grondwaterstand in niet geringe mate wordt beinvloed door de berging van water in de grond. De vraag is nu, in hoeverre men bij het ontwerp van een drainagesysteem rekening moet houden met de bergingsmogelijkheden in het profiel. In dit verslag zal getracht worden een antwoord op deze vraag te geven.",
  keywords = "drainage, berekening, grondwaterstand, afvoer, ondergrondse afvoer, graslanden, bouwland, wateropslag, grondwaterstroming, drainage door leidingen, buisdrainage, grondwaterspiegel, drainage, calculation, groundwater level, discharge, subsurface runoff, grasslands, arable land, water storage, groundwater flow, pipe drainage, tile drainage, water table",
  author = "J. Wesseling",
  year = "1968",
  language = "Dutch",
  series = "Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding",
  publisher = "I.C.W.",
  number = "448",

  }

  Wesseling, J 1968, Bergend vermogen en drainagecriterium. Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding, no. 448, I.C.W., Wageningen.

  Bergend vermogen en drainagecriterium. / Wesseling, J.

  Wageningen : I.C.W., 1968. 1968 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; No. 448).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Bergend vermogen en drainagecriterium

  AU - Wesseling, J.

  PY - 1968

  Y1 - 1968

  N2 - Bij het berekenen van drainafstanden wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde stationnaire drainageformules. Toepassing van dergelijke formules maakt invoeren van een criterium noodzakelijk. Dit criterium houdt in, dat bij een bepaalde afvoer de grondwaterstand niet mag stijgen boven een bepaald niveau. In Nederland wordt voor dit criterium doorgaans een afvoer van 7 mm/etm genomen, waarbij de grondwaterstand tot 50 cm respectievelijk 40 cm beneden maaiveld mag stijgen voor respectievelijk bouwland en grasland. Het boven omschreven criterium wordt toegepast op alle grondsoorten en bij elke drainagediepte. Het houdt dus geen rekening met de mogelijkheid van verschillen in berging in verschillende grondsoorten. Berekeningen met niet-stationnaire stromingsoplossingen tonen echter aan, dat de grondwaterstand in niet geringe mate wordt beinvloed door de berging van water in de grond. De vraag is nu, in hoeverre men bij het ontwerp van een drainagesysteem rekening moet houden met de bergingsmogelijkheden in het profiel. In dit verslag zal getracht worden een antwoord op deze vraag te geven.

  AB - Bij het berekenen van drainafstanden wordt doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde stationnaire drainageformules. Toepassing van dergelijke formules maakt invoeren van een criterium noodzakelijk. Dit criterium houdt in, dat bij een bepaalde afvoer de grondwaterstand niet mag stijgen boven een bepaald niveau. In Nederland wordt voor dit criterium doorgaans een afvoer van 7 mm/etm genomen, waarbij de grondwaterstand tot 50 cm respectievelijk 40 cm beneden maaiveld mag stijgen voor respectievelijk bouwland en grasland. Het boven omschreven criterium wordt toegepast op alle grondsoorten en bij elke drainagediepte. Het houdt dus geen rekening met de mogelijkheid van verschillen in berging in verschillende grondsoorten. Berekeningen met niet-stationnaire stromingsoplossingen tonen echter aan, dat de grondwaterstand in niet geringe mate wordt beinvloed door de berging van water in de grond. De vraag is nu, in hoeverre men bij het ontwerp van een drainagesysteem rekening moet houden met de bergingsmogelijkheden in het profiel. In dit verslag zal getracht worden een antwoord op deze vraag te geven.

  KW - drainage

  KW - berekening

  KW - grondwaterstand

  KW - afvoer

  KW - ondergrondse afvoer

  KW - graslanden

  KW - bouwland

  KW - wateropslag

  KW - grondwaterstroming

  KW - drainage door leidingen

  KW - buisdrainage

  KW - grondwaterspiegel

  KW - drainage

  KW - calculation

  KW - groundwater level

  KW - discharge

  KW - subsurface runoff

  KW - grasslands

  KW - arable land

  KW - water storage

  KW - groundwater flow

  KW - pipe drainage

  KW - tile drainage

  KW - water table

  M3 - Report

  T3 - Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding

  BT - Bergend vermogen en drainagecriterium

  PB - I.C.W.

  CY - Wageningen

  ER -

  Wesseling J. Bergend vermogen en drainagecriterium. Wageningen: I.C.W., 1968. 1968 p. (Nota / Instituut voor Cultuurtechniek en Waterhuishouding; 448).