Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw

W.J. Chardon, K.W. van der Hoek

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De aanwezigheid van fijn stof (deeltjes kleiner dan 10 ~S^~m) in de buitenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Om deze reden zijn in EU-verband normen voor fijn stof gesteld. Voor het bestrijden van de emissie van fijn stof is het van belang om deomvang van de verschillende bronnen te kennen. Over de emissie vanuit de landbouw bestond een aantal onduidelijkheden. De afdeling Monitoring en Informatiemanagement van het Ministerie van VROM heeft een opdracht gegeven aan Alterra om in samenwerking met RIVM de methodiek van emissieschatting te verbeteren. Het project heeft bestaan uit literatuuronderzoek en het bespreken van de problematiek met een aantal deskundigen tijdens een discussiedag. Uit het onderzoek blijkt dat stallen waarschijnlijk de grootste emissiebron vormen van fijn stof vanuit de landbouw. Daarnaast is er een aantal relatief kleine posten, met als belangrijkste de toediening van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en de aanvoer van krachtvoer op het agrarisch bedrijf. Winderosie is vermoedelijk ook een grote bron, die variabel is in de tijd. De omvang ervan is echter moeilijk te schatten.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen, Bilthoven
PublisherAlterra / RIVM
Number of pages35
Publication statusPublished - 2002

Publication series

NameRIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport
No.682

Keywords

  • dust
  • emission
  • calculation
  • agriculture
  • stables
  • wind erosion
  • measurement
  • netherlands
  • particulate matter

Cite this

Chardon, W. J., & van der Hoek, K. W. (2002). Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw. (RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport; No. 682). Wageningen, Bilthoven: Alterra / RIVM.
Chardon, W.J. ; van der Hoek, K.W. / Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw. Wageningen, Bilthoven : Alterra / RIVM, 2002. 35 p. (RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport; 682).
@book{88901292c1c0420eb52d4d924fccc56f,
title = "Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw",
abstract = "De aanwezigheid van fijn stof (deeltjes kleiner dan 10 ~S^~m) in de buitenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Om deze reden zijn in EU-verband normen voor fijn stof gesteld. Voor het bestrijden van de emissie van fijn stof is het van belang om deomvang van de verschillende bronnen te kennen. Over de emissie vanuit de landbouw bestond een aantal onduidelijkheden. De afdeling Monitoring en Informatiemanagement van het Ministerie van VROM heeft een opdracht gegeven aan Alterra om in samenwerking met RIVM de methodiek van emissieschatting te verbeteren. Het project heeft bestaan uit literatuuronderzoek en het bespreken van de problematiek met een aantal deskundigen tijdens een discussiedag. Uit het onderzoek blijkt dat stallen waarschijnlijk de grootste emissiebron vormen van fijn stof vanuit de landbouw. Daarnaast is er een aantal relatief kleine posten, met als belangrijkste de toediening van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en de aanvoer van krachtvoer op het agrarisch bedrijf. Winderosie is vermoedelijk ook een grote bron, die variabel is in de tijd. De omvang ervan is echter moeilijk te schatten.",
keywords = "stof, emissie, berekening, landbouw, paardenstallen, winderosie, meting, nederland, fijn stof, luchtverontreiniging, volksgezondheid, dust, emission, calculation, agriculture, stables, wind erosion, measurement, netherlands, particulate matter",
author = "W.J. Chardon and {van der Hoek}, K.W.",
year = "2002",
language = "Dutch",
series = "RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport",
publisher = "Alterra / RIVM",
number = "682",

}

Chardon, WJ & van der Hoek, KW 2002, Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw. RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport, no. 682, Alterra / RIVM, Wageningen, Bilthoven.

Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw. / Chardon, W.J.; van der Hoek, K.W.

Wageningen, Bilthoven : Alterra / RIVM, 2002. 35 p. (RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport; No. 682).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw

AU - Chardon, W.J.

AU - van der Hoek, K.W.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - De aanwezigheid van fijn stof (deeltjes kleiner dan 10 ~S^~m) in de buitenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Om deze reden zijn in EU-verband normen voor fijn stof gesteld. Voor het bestrijden van de emissie van fijn stof is het van belang om deomvang van de verschillende bronnen te kennen. Over de emissie vanuit de landbouw bestond een aantal onduidelijkheden. De afdeling Monitoring en Informatiemanagement van het Ministerie van VROM heeft een opdracht gegeven aan Alterra om in samenwerking met RIVM de methodiek van emissieschatting te verbeteren. Het project heeft bestaan uit literatuuronderzoek en het bespreken van de problematiek met een aantal deskundigen tijdens een discussiedag. Uit het onderzoek blijkt dat stallen waarschijnlijk de grootste emissiebron vormen van fijn stof vanuit de landbouw. Daarnaast is er een aantal relatief kleine posten, met als belangrijkste de toediening van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en de aanvoer van krachtvoer op het agrarisch bedrijf. Winderosie is vermoedelijk ook een grote bron, die variabel is in de tijd. De omvang ervan is echter moeilijk te schatten.

AB - De aanwezigheid van fijn stof (deeltjes kleiner dan 10 ~S^~m) in de buitenlucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Om deze reden zijn in EU-verband normen voor fijn stof gesteld. Voor het bestrijden van de emissie van fijn stof is het van belang om deomvang van de verschillende bronnen te kennen. Over de emissie vanuit de landbouw bestond een aantal onduidelijkheden. De afdeling Monitoring en Informatiemanagement van het Ministerie van VROM heeft een opdracht gegeven aan Alterra om in samenwerking met RIVM de methodiek van emissieschatting te verbeteren. Het project heeft bestaan uit literatuuronderzoek en het bespreken van de problematiek met een aantal deskundigen tijdens een discussiedag. Uit het onderzoek blijkt dat stallen waarschijnlijk de grootste emissiebron vormen van fijn stof vanuit de landbouw. Daarnaast is er een aantal relatief kleine posten, met als belangrijkste de toediening van bestrijdingsmiddelen en kunstmest en de aanvoer van krachtvoer op het agrarisch bedrijf. Winderosie is vermoedelijk ook een grote bron, die variabel is in de tijd. De omvang ervan is echter moeilijk te schatten.

KW - stof

KW - emissie

KW - berekening

KW - landbouw

KW - paardenstallen

KW - winderosie

KW - meting

KW - nederland

KW - fijn stof

KW - luchtverontreiniging

KW - volksgezondheid

KW - dust

KW - emission

KW - calculation

KW - agriculture

KW - stables

KW - wind erosion

KW - measurement

KW - netherlands

KW - particulate matter

M3 - Report

T3 - RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport

BT - Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw

PB - Alterra / RIVM

CY - Wageningen, Bilthoven

ER -

Chardon WJ, van der Hoek KW. Berekeningsmethode voor de emissie van fijn stof vanuit de landbouw. Wageningen, Bilthoven: Alterra / RIVM, 2002. 35 p. (RIVM-rapport 773004014 / Alterra-rapport; 682).