Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In de gemeente Midden-Drenthe wordt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied gemaakt. In deze rapportage zijn voor de bijbehorende Milieu Effect Rapportage berekeningen opgenomen van de ammoniakemissie vanuit de landbouwbedrijven in de huidige situatie en voor verschillende scenario’s in 2020. Vervolgens is ook uitgerekend wat de gevolgen zijn van deze emissies op de stikstofdepositie in de omliggende Natura 2000 gebieden. In de huidige situatie is de totale N-depositie in veel gevallen te groot om de natuurdoelstellingen te behalen.. Daarom zijn de effecten doorgerekend van stalaanpassingen volgens de AMVB Huisvesting, autonome ontwikkeling van de landbouw, uitbreidingsmogelijkheden binnen het voorgenomen plan en extra aanpassingen aan de bedrijfsvoering op rundveebedrijven, waaronder extra opstallen van het vee en installatie van luchtwassers. Voor deze laatste maatregelen is ook het effect van een zonering berekend. De resultaten zijn weergegeven in tabellen en kaarten, op provinciaal niveau en per Natura 2000 gebied.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Number of pages68
Publication statusPublished - 2010

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2119
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • nitrogen
  • ammonia
  • emission
  • deposition
  • agriculture
  • natura 2000
  • drenthe
  • netherlands
  • nature conservation
  • animal husbandry

Cite this

Hoefs, R. M. A., van Os, J., Voogd, J. C. H., Vos, E. C., & Gies, T. J. A. (2010). Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe. (Alterra-rapport; No. 2119). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
Hoefs, R.M.A. ; van Os, J. ; Voogd, J.C.H. ; Vos, E.C. ; Gies, T.J.A. / Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe. Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2010. 68 p. (Alterra-rapport; 2119).
@book{bcfc70c0af5d49d2baa8612085747bcf,
title = "Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe",
abstract = "In de gemeente Midden-Drenthe wordt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied gemaakt. In deze rapportage zijn voor de bijbehorende Milieu Effect Rapportage berekeningen opgenomen van de ammoniakemissie vanuit de landbouwbedrijven in de huidige situatie en voor verschillende scenario’s in 2020. Vervolgens is ook uitgerekend wat de gevolgen zijn van deze emissies op de stikstofdepositie in de omliggende Natura 2000 gebieden. In de huidige situatie is de totale N-depositie in veel gevallen te groot om de natuurdoelstellingen te behalen.. Daarom zijn de effecten doorgerekend van stalaanpassingen volgens de AMVB Huisvesting, autonome ontwikkeling van de landbouw, uitbreidingsmogelijkheden binnen het voorgenomen plan en extra aanpassingen aan de bedrijfsvoering op rundveebedrijven, waaronder extra opstallen van het vee en installatie van luchtwassers. Voor deze laatste maatregelen is ook het effect van een zonering berekend. De resultaten zijn weergegeven in tabellen en kaarten, op provinciaal niveau en per Natura 2000 gebied.",
keywords = "stikstof, ammoniak, emissie, depositie, landbouw, natura 2000, drenthe, nederland, natuurbescherming, dierhouderij, nitrogen, ammonia, emission, deposition, agriculture, natura 2000, drenthe, netherlands, nature conservation, animal husbandry",
author = "R.M.A. Hoefs and {van Os}, J. and J.C.H. Voogd and E.C. Vos and T.J.A. Gies",
year = "2010",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2119",

}

Hoefs, RMA, van Os, J, Voogd, JCH, Vos, EC & Gies, TJA 2010, Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe. Alterra-rapport, no. 2119, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe. / Hoefs, R.M.A.; van Os, J.; Voogd, J.C.H.; Vos, E.C.; Gies, T.J.A.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2010. 68 p. (Alterra-rapport; No. 2119).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe

AU - Hoefs, R.M.A.

AU - van Os, J.

AU - Voogd, J.C.H.

AU - Vos, E.C.

AU - Gies, T.J.A.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - In de gemeente Midden-Drenthe wordt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied gemaakt. In deze rapportage zijn voor de bijbehorende Milieu Effect Rapportage berekeningen opgenomen van de ammoniakemissie vanuit de landbouwbedrijven in de huidige situatie en voor verschillende scenario’s in 2020. Vervolgens is ook uitgerekend wat de gevolgen zijn van deze emissies op de stikstofdepositie in de omliggende Natura 2000 gebieden. In de huidige situatie is de totale N-depositie in veel gevallen te groot om de natuurdoelstellingen te behalen.. Daarom zijn de effecten doorgerekend van stalaanpassingen volgens de AMVB Huisvesting, autonome ontwikkeling van de landbouw, uitbreidingsmogelijkheden binnen het voorgenomen plan en extra aanpassingen aan de bedrijfsvoering op rundveebedrijven, waaronder extra opstallen van het vee en installatie van luchtwassers. Voor deze laatste maatregelen is ook het effect van een zonering berekend. De resultaten zijn weergegeven in tabellen en kaarten, op provinciaal niveau en per Natura 2000 gebied.

AB - In de gemeente Midden-Drenthe wordt een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied gemaakt. In deze rapportage zijn voor de bijbehorende Milieu Effect Rapportage berekeningen opgenomen van de ammoniakemissie vanuit de landbouwbedrijven in de huidige situatie en voor verschillende scenario’s in 2020. Vervolgens is ook uitgerekend wat de gevolgen zijn van deze emissies op de stikstofdepositie in de omliggende Natura 2000 gebieden. In de huidige situatie is de totale N-depositie in veel gevallen te groot om de natuurdoelstellingen te behalen.. Daarom zijn de effecten doorgerekend van stalaanpassingen volgens de AMVB Huisvesting, autonome ontwikkeling van de landbouw, uitbreidingsmogelijkheden binnen het voorgenomen plan en extra aanpassingen aan de bedrijfsvoering op rundveebedrijven, waaronder extra opstallen van het vee en installatie van luchtwassers. Voor deze laatste maatregelen is ook het effect van een zonering berekend. De resultaten zijn weergegeven in tabellen en kaarten, op provinciaal niveau en per Natura 2000 gebied.

KW - stikstof

KW - ammoniak

KW - emissie

KW - depositie

KW - landbouw

KW - natura 2000

KW - drenthe

KW - nederland

KW - natuurbescherming

KW - dierhouderij

KW - nitrogen

KW - ammonia

KW - emission

KW - deposition

KW - agriculture

KW - natura 2000

KW - drenthe

KW - netherlands

KW - nature conservation

KW - animal husbandry

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

Hoefs RMA, van Os J, Voogd JCH, Vos EC, Gies TJA. Berekeningen stikstofdepositie voor Plan MER gemeente Midden-Drenthe. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2010. 68 p. (Alterra-rapport; 2119).