Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De Nationale Milieu Indicator NMI 3 is gebruikt om een overzicht te maken van de uitspoeling naar het grondwater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het jaar 2008 in de Nederlandse land- en tuinbouw. Vrachten op jaarbasis zijn gegeven per werkzame stof en per gewas, voor het landbouwoppervlak ter hoogte van grondwaterlichamen, die in de Kaderrichtlijn Water worden onderscheiden. De meest uitspoelingsgevoelige stoffen worden momenteel toegepast als herbicide in de teelt van snijmaïs. Controle van de vrachten met een geavanceerd model heeft geleid tot een bevestiging dat de combinaties van stof en gewas op de juiste manier zijn gerangschikt.
Original languageEnglish
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages60
Publication statusPublished - 2013

Publication series

NameAlterra-report
PublisherAlterra
No.2447
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

 • groundwater
 • groundwater pollution
 • leaching
 • pesticides
 • residues
 • agriculture
 • horticulture
 • herbicides
 • models
 • indicators
 • groundwater quality
 • netherlands

Cite this

Kruijne, R. ; Deneer, J.W. / Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen. Wageningen : Alterra, 2013. 60 p. (Alterra-report; 2447).
@book{582cf1ec366846249e4b83763e44cd4e,
title = "Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen",
abstract = "De Nationale Milieu Indicator NMI 3 is gebruikt om een overzicht te maken van de uitspoeling naar het grondwater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het jaar 2008 in de Nederlandse land- en tuinbouw. Vrachten op jaarbasis zijn gegeven per werkzame stof en per gewas, voor het landbouwoppervlak ter hoogte van grondwaterlichamen, die in de Kaderrichtlijn Water worden onderscheiden. De meest uitspoelingsgevoelige stoffen worden momenteel toegepast als herbicide in de teelt van snijma{\"i}s. Controle van de vrachten met een geavanceerd model heeft geleid tot een bevestiging dat de combinaties van stof en gewas op de juiste manier zijn gerangschikt.",
keywords = "grondwater, grondwaterverontreiniging, uitspoelen, pesticiden, residuen, landbouw, tuinbouw, herbiciden, modellen, indicatoren, grondwaterkwaliteit, nederland, groundwater, groundwater pollution, leaching, pesticides, residues, agriculture, horticulture, herbicides, models, indicators, groundwater quality, netherlands",
author = "R. Kruijne and J.W. Deneer",
year = "2013",
language = "English",
series = "Alterra-report",
publisher = "Alterra",
number = "2447",

}

Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen. / Kruijne, R.; Deneer, J.W.

Wageningen : Alterra, 2013. 60 p. (Alterra-report; No. 2447).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen

AU - Kruijne, R.

AU - Deneer, J.W.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - De Nationale Milieu Indicator NMI 3 is gebruikt om een overzicht te maken van de uitspoeling naar het grondwater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het jaar 2008 in de Nederlandse land- en tuinbouw. Vrachten op jaarbasis zijn gegeven per werkzame stof en per gewas, voor het landbouwoppervlak ter hoogte van grondwaterlichamen, die in de Kaderrichtlijn Water worden onderscheiden. De meest uitspoelingsgevoelige stoffen worden momenteel toegepast als herbicide in de teelt van snijmaïs. Controle van de vrachten met een geavanceerd model heeft geleid tot een bevestiging dat de combinaties van stof en gewas op de juiste manier zijn gerangschikt.

AB - De Nationale Milieu Indicator NMI 3 is gebruikt om een overzicht te maken van de uitspoeling naar het grondwater door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in het jaar 2008 in de Nederlandse land- en tuinbouw. Vrachten op jaarbasis zijn gegeven per werkzame stof en per gewas, voor het landbouwoppervlak ter hoogte van grondwaterlichamen, die in de Kaderrichtlijn Water worden onderscheiden. De meest uitspoelingsgevoelige stoffen worden momenteel toegepast als herbicide in de teelt van snijmaïs. Controle van de vrachten met een geavanceerd model heeft geleid tot een bevestiging dat de combinaties van stof en gewas op de juiste manier zijn gerangschikt.

KW - grondwater

KW - grondwaterverontreiniging

KW - uitspoelen

KW - pesticiden

KW - residuen

KW - landbouw

KW - tuinbouw

KW - herbiciden

KW - modellen

KW - indicatoren

KW - grondwaterkwaliteit

KW - nederland

KW - groundwater

KW - groundwater pollution

KW - leaching

KW - pesticides

KW - residues

KW - agriculture

KW - horticulture

KW - herbicides

KW - models

KW - indicators

KW - groundwater quality

KW - netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-report

BT - Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Kruijne R, Deneer JW. Belasting van grondwaterlichamen door gewasbeschermingsmiddelen. Wageningen: Alterra, 2013. 60 p. (Alterra-report; 2447).