Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen

K.H. Wijnholds

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Bij de teelt van zetmeelaardappelen krijgt de praktijk de laatste jaren steeds meer te maken met een zwaardere aantasting door Rhizoctonia vanuit de grond. Om deze aantasting te bestrijden, zijn er verschillende middelen beschikbaar. Een volveldsbehandeling met een grondbehandelingsmiddel tegen Rhizoctonia is veelal te duur, het saldo van zetmeelaardappelen laat dit niet toe. Daarom is in opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) met cofinanciering van Bayer Cropscience en Syngenta Crop Protection onderzoek gedaan of een rijenbehandeling met lagere dosering voldoende perspectief biedt Uit dit onderzoek is gebleken dat met behulp van een grondbehandeling een positief resultaat kan worden bereikt, met name als gevolg van een hogere prijs bij een hoger OWG. Op beide locaties gaf de kwart dosering van Amistar het hoogste rendement. Het nieuwe middel AC2522 heeft het ook goed gedaan, maar heeft echter nog geen toelating in zetmeelaardappelen.
LanguageDutch
JournalKennisakker.nl
Volume2010
Issue number17 mei
Publication statusPublished - 2010

Keywords

 • starch potatoes
 • potatoes
 • rhizoctonia
 • soilborne pathogens
 • bactericides
 • pesticides
 • chemical control
 • dosage
 • application methods
 • arable farming
 • field tests
 • band spraying
 • plant disease control

Cite this

Wijnholds, K. H. (2010). Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen. Kennisakker.nl, 2010(17 mei).
Wijnholds, K.H. / Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen. In: Kennisakker.nl. 2010 ; Vol. 2010, No. 17 mei.
@article{f02101589960406c81c896dcf6d4a6ed,
title = "Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen",
abstract = "Bij de teelt van zetmeelaardappelen krijgt de praktijk de laatste jaren steeds meer te maken met een zwaardere aantasting door Rhizoctonia vanuit de grond. Om deze aantasting te bestrijden, zijn er verschillende middelen beschikbaar. Een volveldsbehandeling met een grondbehandelingsmiddel tegen Rhizoctonia is veelal te duur, het saldo van zetmeelaardappelen laat dit niet toe. Daarom is in opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) met cofinanciering van Bayer Cropscience en Syngenta Crop Protection onderzoek gedaan of een rijenbehandeling met lagere dosering voldoende perspectief biedt Uit dit onderzoek is gebleken dat met behulp van een grondbehandeling een positief resultaat kan worden bereikt, met name als gevolg van een hogere prijs bij een hoger OWG. Op beide locaties gaf de kwart dosering van Amistar het hoogste rendement. Het nieuwe middel AC2522 heeft het ook goed gedaan, maar heeft echter nog geen toelating in zetmeelaardappelen.",
keywords = "fabrieksaardappelen, aardappelen, rhizoctonia, bodempathogenen, bactericiden, pesticiden, chemische bestrijding, dosering, toedieningswijzen, akkerbouw, veldproeven, rijenbespuiting, plantenziektebestrijding, starch potatoes, potatoes, rhizoctonia, soilborne pathogens, bactericides, pesticides, chemical control, dosage, application methods, arable farming, field tests, band spraying, plant disease control",
author = "K.H. Wijnholds",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "2010",
journal = "Kennisakker.nl",
number = "17 mei",

}

Wijnholds, KH 2010, 'Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen', Kennisakker.nl, vol. 2010, no. 17 mei.

Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen. / Wijnholds, K.H.

In: Kennisakker.nl, Vol. 2010, No. 17 mei, 2010.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen

AU - Wijnholds, K.H.

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Bij de teelt van zetmeelaardappelen krijgt de praktijk de laatste jaren steeds meer te maken met een zwaardere aantasting door Rhizoctonia vanuit de grond. Om deze aantasting te bestrijden, zijn er verschillende middelen beschikbaar. Een volveldsbehandeling met een grondbehandelingsmiddel tegen Rhizoctonia is veelal te duur, het saldo van zetmeelaardappelen laat dit niet toe. Daarom is in opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) met cofinanciering van Bayer Cropscience en Syngenta Crop Protection onderzoek gedaan of een rijenbehandeling met lagere dosering voldoende perspectief biedt Uit dit onderzoek is gebleken dat met behulp van een grondbehandeling een positief resultaat kan worden bereikt, met name als gevolg van een hogere prijs bij een hoger OWG. Op beide locaties gaf de kwart dosering van Amistar het hoogste rendement. Het nieuwe middel AC2522 heeft het ook goed gedaan, maar heeft echter nog geen toelating in zetmeelaardappelen.

AB - Bij de teelt van zetmeelaardappelen krijgt de praktijk de laatste jaren steeds meer te maken met een zwaardere aantasting door Rhizoctonia vanuit de grond. Om deze aantasting te bestrijden, zijn er verschillende middelen beschikbaar. Een volveldsbehandeling met een grondbehandelingsmiddel tegen Rhizoctonia is veelal te duur, het saldo van zetmeelaardappelen laat dit niet toe. Daarom is in opdracht van het Productschap Akkerbouw (PA) met cofinanciering van Bayer Cropscience en Syngenta Crop Protection onderzoek gedaan of een rijenbehandeling met lagere dosering voldoende perspectief biedt Uit dit onderzoek is gebleken dat met behulp van een grondbehandeling een positief resultaat kan worden bereikt, met name als gevolg van een hogere prijs bij een hoger OWG. Op beide locaties gaf de kwart dosering van Amistar het hoogste rendement. Het nieuwe middel AC2522 heeft het ook goed gedaan, maar heeft echter nog geen toelating in zetmeelaardappelen.

KW - fabrieksaardappelen

KW - aardappelen

KW - rhizoctonia

KW - bodempathogenen

KW - bactericiden

KW - pesticiden

KW - chemische bestrijding

KW - dosering

KW - toedieningswijzen

KW - akkerbouw

KW - veldproeven

KW - rijenbespuiting

KW - plantenziektebestrijding

KW - starch potatoes

KW - potatoes

KW - rhizoctonia

KW - soilborne pathogens

KW - bactericides

KW - pesticides

KW - chemical control

KW - dosage

KW - application methods

KW - arable farming

KW - field tests

KW - band spraying

KW - plant disease control

M3 - Article

VL - 2010

JO - Kennisakker.nl

T2 - Kennisakker.nl

JF - Kennisakker.nl

IS - 17 mei

ER -