Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010

R.C.F.M. van den Broek, J.A.J.M. Rovers, R. Gruppen, F. Gubbels

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In 2010 is de "Beetle Eater" getest in groene asperges tegen de aspergekever op een gangbaar bedrijf in Noord-Brabant. Omdat groene asperges bij gunstige weersomstandigheden dagelijks geoogst worden, is het lastig om tegen dit insect gewasbeschermingsmiddelen in te zetten vanwege de veiligheidstermijn. Door de Beetle eater 1 of 2 keer (direct na elkaar) in te zetten worden de aspergekevers met 50 of 74% gereduceerd. Door de Beetle eater regelmatig in te zetten bleven het aantal afgezette eitjes op de stengels beperkt en zijn het gehele seizoen geen groene asperges bij deze teler afgekeurd en geen asperges daardoor aangemerkt als kwaliteit II. Een aandachtspunt is wel dat na iedere behandeling aspergestengels afbreken.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherPraktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV
Number of pages12
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  • asparagus
  • insect pests
  • coleoptera
  • mechanical control
  • field tests

Cite this

van den Broek, R. C. F. M., Rovers, J. A. J. M., Gruppen, R., & Gubbels, F. (2010). Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010. Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV.
van den Broek, R.C.F.M. ; Rovers, J.A.J.M. ; Gruppen, R. ; Gubbels, F. / Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010. Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV, 2010. 12 p.
@book{fda211ae2ffd45fbbed414975f2fd718,
title = "Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010",
abstract = "In 2010 is de {"}Beetle Eater{"} getest in groene asperges tegen de aspergekever op een gangbaar bedrijf in Noord-Brabant. Omdat groene asperges bij gunstige weersomstandigheden dagelijks geoogst worden, is het lastig om tegen dit insect gewasbeschermingsmiddelen in te zetten vanwege de veiligheidstermijn. Door de Beetle eater 1 of 2 keer (direct na elkaar) in te zetten worden de aspergekevers met 50 of 74{\%} gereduceerd. Door de Beetle eater regelmatig in te zetten bleven het aantal afgezette eitjes op de stengels beperkt en zijn het gehele seizoen geen groene asperges bij deze teler afgekeurd en geen asperges daardoor aangemerkt als kwaliteit II. Een aandachtspunt is wel dat na iedere behandeling aspergestengels afbreken.",
keywords = "asparagus, insectenplagen, coleoptera, mechanische bestrijding, veldproeven, asparagus, insect pests, coleoptera, mechanical control, field tests",
author = "{van den Broek}, R.C.F.M. and J.A.J.M. Rovers and R. Gruppen and F. Gubbels",
note = "Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010",
year = "2010",
language = "Dutch",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV",

}

van den Broek, RCFM, Rovers, JAJM, Gruppen, R & Gubbels, F 2010, Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV, Lelystad.

Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010. / van den Broek, R.C.F.M.; Rovers, J.A.J.M.; Gruppen, R.; Gubbels, F.

Lelystad : Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV, 2010. 12 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010

AU - van den Broek, R.C.F.M.

AU - Rovers, J.A.J.M.

AU - Gruppen, R.

AU - Gubbels, F.

N1 - Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - In 2010 is de "Beetle Eater" getest in groene asperges tegen de aspergekever op een gangbaar bedrijf in Noord-Brabant. Omdat groene asperges bij gunstige weersomstandigheden dagelijks geoogst worden, is het lastig om tegen dit insect gewasbeschermingsmiddelen in te zetten vanwege de veiligheidstermijn. Door de Beetle eater 1 of 2 keer (direct na elkaar) in te zetten worden de aspergekevers met 50 of 74% gereduceerd. Door de Beetle eater regelmatig in te zetten bleven het aantal afgezette eitjes op de stengels beperkt en zijn het gehele seizoen geen groene asperges bij deze teler afgekeurd en geen asperges daardoor aangemerkt als kwaliteit II. Een aandachtspunt is wel dat na iedere behandeling aspergestengels afbreken.

AB - In 2010 is de "Beetle Eater" getest in groene asperges tegen de aspergekever op een gangbaar bedrijf in Noord-Brabant. Omdat groene asperges bij gunstige weersomstandigheden dagelijks geoogst worden, is het lastig om tegen dit insect gewasbeschermingsmiddelen in te zetten vanwege de veiligheidstermijn. Door de Beetle eater 1 of 2 keer (direct na elkaar) in te zetten worden de aspergekevers met 50 of 74% gereduceerd. Door de Beetle eater regelmatig in te zetten bleven het aantal afgezette eitjes op de stengels beperkt en zijn het gehele seizoen geen groene asperges bij deze teler afgekeurd en geen asperges daardoor aangemerkt als kwaliteit II. Een aandachtspunt is wel dat na iedere behandeling aspergestengels afbreken.

KW - asparagus

KW - insectenplagen

KW - coleoptera

KW - mechanische bestrijding

KW - veldproeven

KW - asparagus

KW - insect pests

KW - coleoptera

KW - mechanical control

KW - field tests

M3 - Report

BT - Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010

PB - Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV

CY - Lelystad

ER -

van den Broek RCFM, Rovers JAJM, Gruppen R, Gubbels F. Beetle eater beheerst de aspergekever bij de oogst van groene asperges in 2010. Lelystad: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, Sector AGV, 2010. 12 p.