Bedijkingen in het Deltagebied tussen 1540 en 1700

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

Abstract

Informatie over het areaal van moerassen en meren die sinds 1540 in Nederland zijn drooggelegd, zijn verzameld door Hartogh Heys van Zouteveen en werd gepubliceerd in 1869. Sindsdien hebben verscheidene historici en cartografen zijn gegevens gebruikt in hun publicaties, hoewel sommige realiseerde dat zijn gegevens ontoereikend waren en hebben geprobeerd dit voor sommige regio’s te compenseren. In dit artikel worden de gegevens van Hartogh Heys over het Zuid-Westen van Nederland vergeleken met een database die in 2012 opgesteld werd, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar landreclamatie in dit gedeelte van het land. Hoewel hij uitstekend onderzoek uitvoerde, bleek zijn data onbetrouwbaar te zijn omdat wij nu veel meer weten over jaren waarin de polders werden gedraineerd. Echter, de nieuwe gegevens bevestigen nog sterker zijn centrale these: investeringen in landaanwinningen werden beïnvloed door de politieke situatie. In tijden van vrede en stabiliteit was de investering hoog, in oorlogstijd stortte het in.
Original languageDutch
Pages (from-to)29-38
JournalHistorisch Geografisch Tijdschrift
Volume32
Issue number1
Publication statusPublished - 2014

Cite this

@article{3e2759efb2344165991f2a6f1cf3da92,
title = "Bedijkingen in het Deltagebied tussen 1540 en 1700",
abstract = "Informatie over het areaal van moerassen en meren die sinds 1540 in Nederland zijn drooggelegd, zijn verzameld door Hartogh Heys van Zouteveen en werd gepubliceerd in 1869. Sindsdien hebben verscheidene historici en cartografen zijn gegevens gebruikt in hun publicaties, hoewel sommige realiseerde dat zijn gegevens ontoereikend waren en hebben geprobeerd dit voor sommige regio’s te compenseren. In dit artikel worden de gegevens van Hartogh Heys over het Zuid-Westen van Nederland vergeleken met een database die in 2012 opgesteld werd, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar landreclamatie in dit gedeelte van het land. Hoewel hij uitstekend onderzoek uitvoerde, bleek zijn data onbetrouwbaar te zijn omdat wij nu veel meer weten over jaren waarin de polders werden gedraineerd. Echter, de nieuwe gegevens bevestigen nog sterker zijn centrale these: investeringen in landaanwinningen werden be{\"i}nvloed door de politieke situatie. In tijden van vrede en stabiliteit was de investering hoog, in oorlogstijd stortte het in.",
author = "{van Cruijningen}, P.J.",
year = "2014",
language = "Dutch",
volume = "32",
pages = "29--38",
journal = "Historisch Geografisch Tijdschrift",
issn = "0167-9775",
number = "1",

}

Bedijkingen in het Deltagebied tussen 1540 en 1700. / van Cruijningen, P.J.

In: Historisch Geografisch Tijdschrift, Vol. 32, No. 1, 2014, p. 29-38.

Research output: Contribution to journalArticleAcademic

TY - JOUR

T1 - Bedijkingen in het Deltagebied tussen 1540 en 1700

AU - van Cruijningen, P.J.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Informatie over het areaal van moerassen en meren die sinds 1540 in Nederland zijn drooggelegd, zijn verzameld door Hartogh Heys van Zouteveen en werd gepubliceerd in 1869. Sindsdien hebben verscheidene historici en cartografen zijn gegevens gebruikt in hun publicaties, hoewel sommige realiseerde dat zijn gegevens ontoereikend waren en hebben geprobeerd dit voor sommige regio’s te compenseren. In dit artikel worden de gegevens van Hartogh Heys over het Zuid-Westen van Nederland vergeleken met een database die in 2012 opgesteld werd, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar landreclamatie in dit gedeelte van het land. Hoewel hij uitstekend onderzoek uitvoerde, bleek zijn data onbetrouwbaar te zijn omdat wij nu veel meer weten over jaren waarin de polders werden gedraineerd. Echter, de nieuwe gegevens bevestigen nog sterker zijn centrale these: investeringen in landaanwinningen werden beïnvloed door de politieke situatie. In tijden van vrede en stabiliteit was de investering hoog, in oorlogstijd stortte het in.

AB - Informatie over het areaal van moerassen en meren die sinds 1540 in Nederland zijn drooggelegd, zijn verzameld door Hartogh Heys van Zouteveen en werd gepubliceerd in 1869. Sindsdien hebben verscheidene historici en cartografen zijn gegevens gebruikt in hun publicaties, hoewel sommige realiseerde dat zijn gegevens ontoereikend waren en hebben geprobeerd dit voor sommige regio’s te compenseren. In dit artikel worden de gegevens van Hartogh Heys over het Zuid-Westen van Nederland vergeleken met een database die in 2012 opgesteld werd, gebaseerd op de meest recente onderzoeken naar landreclamatie in dit gedeelte van het land. Hoewel hij uitstekend onderzoek uitvoerde, bleek zijn data onbetrouwbaar te zijn omdat wij nu veel meer weten over jaren waarin de polders werden gedraineerd. Echter, de nieuwe gegevens bevestigen nog sterker zijn centrale these: investeringen in landaanwinningen werden beïnvloed door de politieke situatie. In tijden van vrede en stabiliteit was de investering hoog, in oorlogstijd stortte het in.

M3 - Article

VL - 32

SP - 29

EP - 38

JO - Historisch Geografisch Tijdschrift

JF - Historisch Geografisch Tijdschrift

SN - 0167-9775

IS - 1

ER -