Basofiele granulocyten als effectorcellen

A.A. van Beek, E.F. Knol, R.J.J. van Neerven, H.F.J. Savelkoul

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Basofiele granulocyten komen slechts in kleine aantallen voor in de circulatie en zijn ondanks hun bekende rol in IgE-gestimuleerde mediatorproductie gedurende lange tijd uit de aandacht van allergologisch onderzoek geweest. Recente bevindingen hebben geleid tot een nieuw concept van de functie van basofiele granulocyten als initiator van Th2- responsen vanwege hun potentiële rol bij antigeenpresentatie en de essentiële productie van cytokines zoals IL-4 en IL-13. Daarmee is hernieuwde aandacht ontstaan voor de functie van de basofiele granulocyt bij worminfecties, allergie en auto-immuniteit. Er zijn echter verschillen in basofiele granulocyten van de mens en de muis en daarom is verder onderzoek naar de rol van basofiele granulocyten bij humane Th2-responsen noodzakelijk.
Original languageDutch
Pages (from-to)27-33
JournalNederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma
Volume13
Issue number1
Publication statusPublished - 2013

Cite this

@article{259fcd5761244332b9c30c399da22d42,
title = "Basofiele granulocyten als effectorcellen",
abstract = "Basofiele granulocyten komen slechts in kleine aantallen voor in de circulatie en zijn ondanks hun bekende rol in IgE-gestimuleerde mediatorproductie gedurende lange tijd uit de aandacht van allergologisch onderzoek geweest. Recente bevindingen hebben geleid tot een nieuw concept van de functie van basofiele granulocyten als initiator van Th2- responsen vanwege hun potenti{\"e}le rol bij antigeenpresentatie en de essenti{\"e}le productie van cytokines zoals IL-4 en IL-13. Daarmee is hernieuwde aandacht ontstaan voor de functie van de basofiele granulocyt bij worminfecties, allergie en auto-immuniteit. Er zijn echter verschillen in basofiele granulocyten van de mens en de muis en daarom is verder onderzoek naar de rol van basofiele granulocyten bij humane Th2-responsen noodzakelijk.",
author = "{van Beek}, A.A. and E.F. Knol and {van Neerven}, R.J.J. and H.F.J. Savelkoul",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "13",
pages = "27--33",
journal = "Nederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma",
issn = "1879-9434",
number = "1",

}

Basofiele granulocyten als effectorcellen. / van Beek, A.A.; Knol, E.F.; van Neerven, R.J.J.; Savelkoul, H.F.J.

In: Nederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma, Vol. 13, No. 1, 2013, p. 27-33.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Basofiele granulocyten als effectorcellen

AU - van Beek, A.A.

AU - Knol, E.F.

AU - van Neerven, R.J.J.

AU - Savelkoul, H.F.J.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Basofiele granulocyten komen slechts in kleine aantallen voor in de circulatie en zijn ondanks hun bekende rol in IgE-gestimuleerde mediatorproductie gedurende lange tijd uit de aandacht van allergologisch onderzoek geweest. Recente bevindingen hebben geleid tot een nieuw concept van de functie van basofiele granulocyten als initiator van Th2- responsen vanwege hun potentiële rol bij antigeenpresentatie en de essentiële productie van cytokines zoals IL-4 en IL-13. Daarmee is hernieuwde aandacht ontstaan voor de functie van de basofiele granulocyt bij worminfecties, allergie en auto-immuniteit. Er zijn echter verschillen in basofiele granulocyten van de mens en de muis en daarom is verder onderzoek naar de rol van basofiele granulocyten bij humane Th2-responsen noodzakelijk.

AB - Basofiele granulocyten komen slechts in kleine aantallen voor in de circulatie en zijn ondanks hun bekende rol in IgE-gestimuleerde mediatorproductie gedurende lange tijd uit de aandacht van allergologisch onderzoek geweest. Recente bevindingen hebben geleid tot een nieuw concept van de functie van basofiele granulocyten als initiator van Th2- responsen vanwege hun potentiële rol bij antigeenpresentatie en de essentiële productie van cytokines zoals IL-4 en IL-13. Daarmee is hernieuwde aandacht ontstaan voor de functie van de basofiele granulocyt bij worminfecties, allergie en auto-immuniteit. Er zijn echter verschillen in basofiele granulocyten van de mens en de muis en daarom is verder onderzoek naar de rol van basofiele granulocyten bij humane Th2-responsen noodzakelijk.

M3 - Article

VL - 13

SP - 27

EP - 33

JO - Nederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma

JF - Nederlands Tijdschrift voor Allergie en Astma

SN - 1879-9434

IS - 1

ER -