App-X (054) : online app voor bijmesten

F.K. van Evert, R. Postma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om ongewenste effecten van bemesting op gewas, teelt en het milieu te voorkomen, dient de benutting van meststoffen verhoogd te worden. Een perspectiefvolle mogelijkheid is een opdeling van de totale meststoffengift in een basisgift en een of meerdere bijbemestingen. Bij een bijbemesting kan de grootte van de gift gestuurd worden waardoor een aanzienlijke besparing op de meststoffengift mogelijk is. De grootte van een bijmestgift is o.a. afhankelijk van de actuele en gewenste nutriëntenopname van het gewas, de nutriëntenlevering door de bodem en organische meststoffen en de actuele voorraad in de bodem. Voor precisielandbouw is het van belang om te bemesten op het juiste tijdstip, op de juiste locatie en met de juiste hoeveelheid. Voorvrucht, bodemkarakteristieken, en gewasopname zijn allerlei aspecten die bij een perceel-, of plaatsspecifiek bemestingsadvies een rol spelen. De informatie en kennis die hiervoor nodig is, is niet goed beschikbaar of moeilijk te interpreteren. Ontwikkelingen rond sensoren, GPS, rekenmodellen en beschikbaarheid van databestanden, maakt het mogelijk deze kennis in voor de boer praktisch bruikbare informatie en hulpmiddelen om te zetten.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherPlant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde
Number of pages18
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • precision agriculture
  • arable farming
  • cropping systems
  • geographical information systems
  • fertilizer application
  • computer software
  • mobile applications
  • sensors

Cite this

van Evert, F. K., & Postma, R. (2013). App-X (054) : online app voor bijmesten. Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde.
van Evert, F.K. ; Postma, R. / App-X (054) : online app voor bijmesten. Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 18 p.
@book{d19b96f6a63d4c4eb7e46634af8aa28f,
title = "App-X (054) : online app voor bijmesten",
abstract = "Om ongewenste effecten van bemesting op gewas, teelt en het milieu te voorkomen, dient de benutting van meststoffen verhoogd te worden. Een perspectiefvolle mogelijkheid is een opdeling van de totale meststoffengift in een basisgift en een of meerdere bijbemestingen. Bij een bijbemesting kan de grootte van de gift gestuurd worden waardoor een aanzienlijke besparing op de meststoffengift mogelijk is. De grootte van een bijmestgift is o.a. afhankelijk van de actuele en gewenste nutri{\"e}ntenopname van het gewas, de nutri{\"e}ntenlevering door de bodem en organische meststoffen en de actuele voorraad in de bodem. Voor precisielandbouw is het van belang om te bemesten op het juiste tijdstip, op de juiste locatie en met de juiste hoeveelheid. Voorvrucht, bodemkarakteristieken, en gewasopname zijn allerlei aspecten die bij een perceel-, of plaatsspecifiek bemestingsadvies een rol spelen. De informatie en kennis die hiervoor nodig is, is niet goed beschikbaar of moeilijk te interpreteren. Ontwikkelingen rond sensoren, GPS, rekenmodellen en beschikbaarheid van databestanden, maakt het mogelijk deze kennis in voor de boer praktisch bruikbare informatie en hulpmiddelen om te zetten.",
keywords = "precisielandbouw, akkerbouw, teeltsystemen, geografische informatiesystemen, bemesting, computer software, mobiele toepassingen, sensors, precision agriculture, arable farming, cropping systems, geographical information systems, fertilizer application, computer software, mobile applications, sensors",
author = "{van Evert}, F.K. and R. Postma",
year = "2013",
language = "Dutch",
publisher = "Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde",

}

van Evert, FK & Postma, R 2013, App-X (054) : online app voor bijmesten. Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, Wageningen.

App-X (054) : online app voor bijmesten. / van Evert, F.K.; Postma, R.

Wageningen : Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 18 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - App-X (054) : online app voor bijmesten

AU - van Evert, F.K.

AU - Postma, R.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Om ongewenste effecten van bemesting op gewas, teelt en het milieu te voorkomen, dient de benutting van meststoffen verhoogd te worden. Een perspectiefvolle mogelijkheid is een opdeling van de totale meststoffengift in een basisgift en een of meerdere bijbemestingen. Bij een bijbemesting kan de grootte van de gift gestuurd worden waardoor een aanzienlijke besparing op de meststoffengift mogelijk is. De grootte van een bijmestgift is o.a. afhankelijk van de actuele en gewenste nutriëntenopname van het gewas, de nutriëntenlevering door de bodem en organische meststoffen en de actuele voorraad in de bodem. Voor precisielandbouw is het van belang om te bemesten op het juiste tijdstip, op de juiste locatie en met de juiste hoeveelheid. Voorvrucht, bodemkarakteristieken, en gewasopname zijn allerlei aspecten die bij een perceel-, of plaatsspecifiek bemestingsadvies een rol spelen. De informatie en kennis die hiervoor nodig is, is niet goed beschikbaar of moeilijk te interpreteren. Ontwikkelingen rond sensoren, GPS, rekenmodellen en beschikbaarheid van databestanden, maakt het mogelijk deze kennis in voor de boer praktisch bruikbare informatie en hulpmiddelen om te zetten.

AB - Om ongewenste effecten van bemesting op gewas, teelt en het milieu te voorkomen, dient de benutting van meststoffen verhoogd te worden. Een perspectiefvolle mogelijkheid is een opdeling van de totale meststoffengift in een basisgift en een of meerdere bijbemestingen. Bij een bijbemesting kan de grootte van de gift gestuurd worden waardoor een aanzienlijke besparing op de meststoffengift mogelijk is. De grootte van een bijmestgift is o.a. afhankelijk van de actuele en gewenste nutriëntenopname van het gewas, de nutriëntenlevering door de bodem en organische meststoffen en de actuele voorraad in de bodem. Voor precisielandbouw is het van belang om te bemesten op het juiste tijdstip, op de juiste locatie en met de juiste hoeveelheid. Voorvrucht, bodemkarakteristieken, en gewasopname zijn allerlei aspecten die bij een perceel-, of plaatsspecifiek bemestingsadvies een rol spelen. De informatie en kennis die hiervoor nodig is, is niet goed beschikbaar of moeilijk te interpreteren. Ontwikkelingen rond sensoren, GPS, rekenmodellen en beschikbaarheid van databestanden, maakt het mogelijk deze kennis in voor de boer praktisch bruikbare informatie en hulpmiddelen om te zetten.

KW - precisielandbouw

KW - akkerbouw

KW - teeltsystemen

KW - geografische informatiesystemen

KW - bemesting

KW - computer software

KW - mobiele toepassingen

KW - sensors

KW - precision agriculture

KW - arable farming

KW - cropping systems

KW - geographical information systems

KW - fertilizer application

KW - computer software

KW - mobile applications

KW - sensors

M3 - Report

BT - App-X (054) : online app voor bijmesten

PB - Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde

CY - Wageningen

ER -

van Evert FK, Postma R. App-X (054) : online app voor bijmesten. Wageningen: Plant Research International, Business Unit Agrosysteemkunde, 2013. 18 p.