Analyse luchtsysteem Marjoland IV

J. Bontsema, R. Baas, J. Fransen, J.O. Voogt, P.A. van Weel

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Bij Marjoland in Waddinxveen is een installatie aangebracht waarmee via slurven een mengsel van opgewarmde buitenlucht en gecirculeerde kaslucht onder het gewas wordt geblazen. Daarmee hoopt men kleinere temperatuurverschillen in de kas te krijgen en vocht op een goedkopere wijze af te voeren dan met een minimum buis. Uit metingen bleek dat de horizontale temperatuurverschillen veroorzaakt werden door een koude luchtstroom boven het doek die niet met de luchtblaasinstallatie gecompenseerd konden worden, maar wel met verticale schotten boven het schermdoek. Na deze ingreep is geleidelijk de verhouding kaslucht en buitenlucht zodanig gewijzigd, dat er steeds meer buitenlucht werd toegevoerd. Daarmee kon nagenoeg altijd het vochtdeficit boven 2,0 g/kg worden gehouden. Afhankelijk van de buitencondities werd 60 g/m2kas/uur vocht afgevoerd. Er was weinig energie nodig voor de ventilatoren en voor het opwarmen van de buitenlucht. De minimum buis kon 8 graden lager en de rookgaskoeler van de WKK werd beter benut.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
Number of pages118
Publication statusPublished - 2012

Publication series

NameRapporten WUR GTB
PublisherWageningen UR Glastuinbouw
No.1171

Keywords

  • greenhouse technology
  • indoor climate
  • temperature
  • conditioned cultivation
  • cultural methods
  • roses
  • netherlands
  • greenhouse horticulture
  • air conditioning

Cite this

Bontsema, J., Baas, R., Fransen, J., Voogt, J. O., & van Weel, P. A. (2012). Analyse luchtsysteem Marjoland IV. (Rapporten WUR GTB; No. 1171). Wageningen: Wageningen UR Glastuinbouw.
Bontsema, J. ; Baas, R. ; Fransen, J. ; Voogt, J.O. ; van Weel, P.A. / Analyse luchtsysteem Marjoland IV. Wageningen : Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 118 p. (Rapporten WUR GTB; 1171).
@book{46220184f71145ab8b71ade22b76df82,
title = "Analyse luchtsysteem Marjoland IV",
abstract = "Bij Marjoland in Waddinxveen is een installatie aangebracht waarmee via slurven een mengsel van opgewarmde buitenlucht en gecirculeerde kaslucht onder het gewas wordt geblazen. Daarmee hoopt men kleinere temperatuurverschillen in de kas te krijgen en vocht op een goedkopere wijze af te voeren dan met een minimum buis. Uit metingen bleek dat de horizontale temperatuurverschillen veroorzaakt werden door een koude luchtstroom boven het doek die niet met de luchtblaasinstallatie gecompenseerd konden worden, maar wel met verticale schotten boven het schermdoek. Na deze ingreep is geleidelijk de verhouding kaslucht en buitenlucht zodanig gewijzigd, dat er steeds meer buitenlucht werd toegevoerd. Daarmee kon nagenoeg altijd het vochtdeficit boven 2,0 g/kg worden gehouden. Afhankelijk van de buitencondities werd 60 g/m2kas/uur vocht afgevoerd. Er was weinig energie nodig voor de ventilatoren en voor het opwarmen van de buitenlucht. De minimum buis kon 8 graden lager en de rookgaskoeler van de WKK werd beter benut.",
keywords = "kastechniek, binnenklimaat, temperatuur, geconditioneerde teelt, cultuurmethoden, rozen, nederland, glastuinbouw, klimaatregeling, greenhouse technology, indoor climate, temperature, conditioned cultivation, cultural methods, roses, netherlands, greenhouse horticulture, air conditioning",
author = "J. Bontsema and R. Baas and J. Fransen and J.O. Voogt and {van Weel}, P.A.",
note = "Projectnummer 3242092310 / PT nummer: 13995",
year = "2012",
language = "Dutch",
series = "Rapporten WUR GTB",
publisher = "Wageningen UR Glastuinbouw",
number = "1171",

}

Bontsema, J, Baas, R, Fransen, J, Voogt, JO & van Weel, PA 2012, Analyse luchtsysteem Marjoland IV. Rapporten WUR GTB, no. 1171, Wageningen UR Glastuinbouw, Wageningen.

Analyse luchtsysteem Marjoland IV. / Bontsema, J.; Baas, R.; Fransen, J.; Voogt, J.O.; van Weel, P.A.

Wageningen : Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 118 p. (Rapporten WUR GTB; No. 1171).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Analyse luchtsysteem Marjoland IV

AU - Bontsema, J.

AU - Baas, R.

AU - Fransen, J.

AU - Voogt, J.O.

AU - van Weel, P.A.

N1 - Projectnummer 3242092310 / PT nummer: 13995

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Bij Marjoland in Waddinxveen is een installatie aangebracht waarmee via slurven een mengsel van opgewarmde buitenlucht en gecirculeerde kaslucht onder het gewas wordt geblazen. Daarmee hoopt men kleinere temperatuurverschillen in de kas te krijgen en vocht op een goedkopere wijze af te voeren dan met een minimum buis. Uit metingen bleek dat de horizontale temperatuurverschillen veroorzaakt werden door een koude luchtstroom boven het doek die niet met de luchtblaasinstallatie gecompenseerd konden worden, maar wel met verticale schotten boven het schermdoek. Na deze ingreep is geleidelijk de verhouding kaslucht en buitenlucht zodanig gewijzigd, dat er steeds meer buitenlucht werd toegevoerd. Daarmee kon nagenoeg altijd het vochtdeficit boven 2,0 g/kg worden gehouden. Afhankelijk van de buitencondities werd 60 g/m2kas/uur vocht afgevoerd. Er was weinig energie nodig voor de ventilatoren en voor het opwarmen van de buitenlucht. De minimum buis kon 8 graden lager en de rookgaskoeler van de WKK werd beter benut.

AB - Bij Marjoland in Waddinxveen is een installatie aangebracht waarmee via slurven een mengsel van opgewarmde buitenlucht en gecirculeerde kaslucht onder het gewas wordt geblazen. Daarmee hoopt men kleinere temperatuurverschillen in de kas te krijgen en vocht op een goedkopere wijze af te voeren dan met een minimum buis. Uit metingen bleek dat de horizontale temperatuurverschillen veroorzaakt werden door een koude luchtstroom boven het doek die niet met de luchtblaasinstallatie gecompenseerd konden worden, maar wel met verticale schotten boven het schermdoek. Na deze ingreep is geleidelijk de verhouding kaslucht en buitenlucht zodanig gewijzigd, dat er steeds meer buitenlucht werd toegevoerd. Daarmee kon nagenoeg altijd het vochtdeficit boven 2,0 g/kg worden gehouden. Afhankelijk van de buitencondities werd 60 g/m2kas/uur vocht afgevoerd. Er was weinig energie nodig voor de ventilatoren en voor het opwarmen van de buitenlucht. De minimum buis kon 8 graden lager en de rookgaskoeler van de WKK werd beter benut.

KW - kastechniek

KW - binnenklimaat

KW - temperatuur

KW - geconditioneerde teelt

KW - cultuurmethoden

KW - rozen

KW - nederland

KW - glastuinbouw

KW - klimaatregeling

KW - greenhouse technology

KW - indoor climate

KW - temperature

KW - conditioned cultivation

KW - cultural methods

KW - roses

KW - netherlands

KW - greenhouse horticulture

KW - air conditioning

M3 - Report

T3 - Rapporten WUR GTB

BT - Analyse luchtsysteem Marjoland IV

PB - Wageningen UR Glastuinbouw

CY - Wageningen

ER -

Bontsema J, Baas R, Fransen J, Voogt JO, van Weel PA. Analyse luchtsysteem Marjoland IV. Wageningen: Wageningen UR Glastuinbouw, 2012. 118 p. (Rapporten WUR GTB; 1171).