An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands

R.W.A. Hutjes, A. Apituley, F.C. Bosveld, H. Dolman, S. Houweling, H. Klein Baltink, A.G.C.A. Meesters, A.F. Moene, R.E.M. Neubert, W. Peters, C.M.H. Unal, A.T. Vermeulen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Doel van dit project was het ontwikkelen van een systeem voor het kwantificeren van het broeikasgasbudget op landelijke en regionale schaal. Het ME2 consortium heeft een ‘protocol’ ontwikkeld om een referentieschatting te maken ten behoeve van de verificatie van nationale emissies. Daarmee is het op termijn mogelijk de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van aan UNFCCC en Kyoto gerapporteerde emissies, en reducties daarvan, te verifiëren. Met verschillende inversie methoden, van data tot model gedreven, zijn emissieschattingen gemaakt. De data gedreven methoden kunnen schattingen maken voor alle drie de broeikasgassen voor NL als geheel en zijn representatief voor meerdere jaren. Met de meer model gedreven inversies zijn meer ruimtelijk en temporeel gedistribueerde schattingen te maken.
LanguageEnglish
Place of PublicationNieuwegein
PublisherProgramme Office Climate changes Spatial Planning
Number of pages64
ISBN (Print)9789088150579
Publication statusPublished - 2012

Keywords

  • climatic change
  • greenhouse gases
  • carbon dioxide
  • emission reduction
  • inventories
  • netherlands

Cite this

Hutjes, R. W. A., Apituley, A., Bosveld, F. C., Dolman, H., Houweling, S., Klein Baltink, H., ... Vermeulen, A. T. (2012). An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands. Nieuwegein: Programme Office Climate changes Spatial Planning.
Hutjes, R.W.A. ; Apituley, A. ; Bosveld, F.C. ; Dolman, H. ; Houweling, S. ; Klein Baltink, H. ; Meesters, A.G.C.A. ; Moene, A.F. ; Neubert, R.E.M. ; Peters, W. ; Unal, C.M.H. ; Vermeulen, A.T. / An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands. Nieuwegein : Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012. 64 p.
@book{0e751214f13a4fbc9642ed114deae1a7,
title = "An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands",
abstract = "Doel van dit project was het ontwikkelen van een systeem voor het kwantificeren van het broeikasgasbudget op landelijke en regionale schaal. Het ME2 consortium heeft een ‘protocol’ ontwikkeld om een referentieschatting te maken ten behoeve van de verificatie van nationale emissies. Daarmee is het op termijn mogelijk de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van aan UNFCCC en Kyoto gerapporteerde emissies, en reducties daarvan, te verifi{\"e}ren. Met verschillende inversie methoden, van data tot model gedreven, zijn emissieschattingen gemaakt. De data gedreven methoden kunnen schattingen maken voor alle drie de broeikasgassen voor NL als geheel en zijn representatief voor meerdere jaren. Met de meer model gedreven inversies zijn meer ruimtelijk en temporeel gedistribueerde schattingen te maken.",
keywords = "klimaatverandering, broeikasgassen, kooldioxide, emissiereductie, inventarisaties, nederland, climatic change, greenhouse gases, carbon dioxide, emission reduction, inventories, netherlands",
author = "R.W.A. Hutjes and A. Apituley and F.C. Bosveld and H. Dolman and S. Houweling and {Klein Baltink}, H. and A.G.C.A. Meesters and A.F. Moene and R.E.M. Neubert and W. Peters and C.M.H. Unal and A.T. Vermeulen",
year = "2012",
language = "English",
isbn = "9789088150579",
publisher = "Programme Office Climate changes Spatial Planning",

}

Hutjes, RWA, Apituley, A, Bosveld, FC, Dolman, H, Houweling, S, Klein Baltink, H, Meesters, AGCA, Moene, AF, Neubert, REM, Peters, W, Unal, CMH & Vermeulen, AT 2012, An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands. Programme Office Climate changes Spatial Planning, Nieuwegein.

An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands. / Hutjes, R.W.A.; Apituley, A.; Bosveld, F.C.; Dolman, H.; Houweling, S.; Klein Baltink, H.; Meesters, A.G.C.A.; Moene, A.F.; Neubert, R.E.M.; Peters, W.; Unal, C.M.H.; Vermeulen, A.T.

Nieuwegein : Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012. 64 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands

AU - Hutjes, R.W.A.

AU - Apituley, A.

AU - Bosveld, F.C.

AU - Dolman, H.

AU - Houweling, S.

AU - Klein Baltink, H.

AU - Meesters, A.G.C.A.

AU - Moene, A.F.

AU - Neubert, R.E.M.

AU - Peters, W.

AU - Unal, C.M.H.

AU - Vermeulen, A.T.

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Doel van dit project was het ontwikkelen van een systeem voor het kwantificeren van het broeikasgasbudget op landelijke en regionale schaal. Het ME2 consortium heeft een ‘protocol’ ontwikkeld om een referentieschatting te maken ten behoeve van de verificatie van nationale emissies. Daarmee is het op termijn mogelijk de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van aan UNFCCC en Kyoto gerapporteerde emissies, en reducties daarvan, te verifiëren. Met verschillende inversie methoden, van data tot model gedreven, zijn emissieschattingen gemaakt. De data gedreven methoden kunnen schattingen maken voor alle drie de broeikasgassen voor NL als geheel en zijn representatief voor meerdere jaren. Met de meer model gedreven inversies zijn meer ruimtelijk en temporeel gedistribueerde schattingen te maken.

AB - Doel van dit project was het ontwikkelen van een systeem voor het kwantificeren van het broeikasgasbudget op landelijke en regionale schaal. Het ME2 consortium heeft een ‘protocol’ ontwikkeld om een referentieschatting te maken ten behoeve van de verificatie van nationale emissies. Daarmee is het op termijn mogelijk de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van aan UNFCCC en Kyoto gerapporteerde emissies, en reducties daarvan, te verifiëren. Met verschillende inversie methoden, van data tot model gedreven, zijn emissieschattingen gemaakt. De data gedreven methoden kunnen schattingen maken voor alle drie de broeikasgassen voor NL als geheel en zijn representatief voor meerdere jaren. Met de meer model gedreven inversies zijn meer ruimtelijk en temporeel gedistribueerde schattingen te maken.

KW - klimaatverandering

KW - broeikasgassen

KW - kooldioxide

KW - emissiereductie

KW - inventarisaties

KW - nederland

KW - climatic change

KW - greenhouse gases

KW - carbon dioxide

KW - emission reduction

KW - inventories

KW - netherlands

M3 - Report

SN - 9789088150579

BT - An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands

PB - Programme Office Climate changes Spatial Planning

CY - Nieuwegein

ER -

Hutjes RWA, Apituley A, Bosveld FC, Dolman H, Houweling S, Klein Baltink H et al. An assessment of the potential for atmospheric emission verification in The Netherlands. Nieuwegein: Programme Office Climate changes Spatial Planning, 2012. 64 p.