Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond

M. Wenneker, P.A.H. van der Steeg, J.H.M. Visser, G.W. Korthals

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Met name op zandgronden speelt de problematiek van herinplantziekte. Zonder grondontsmetting lijkt herinplant van fruitbomen niet rendabel. Een van de veroorzakers van herinplantziekte is het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Op een appelperceel met een vrij hoge bodembesmetting van het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans (één van de veroorzakers van bodemmoeheid) zijn na het rooien van de bomen in het voor en najaar van 2007 zeven verschillende behandelingen toegepast: Tagetes (‘Afrikaantje’), Tagetes + biologische grondontsmetting, Japanse haver (Avena strigosa) + late biologische grondontsmetting, biofumigatie met Sarepta mosterd, compost, zwarte braak en natte grondontsmetting (controle behandelingen). De methode met Afrikaantjes en die met Afrikaantjes gecombineerd met Biologische grondontsmetting (BGO) bleken de populaties van Pratylenchus aanzienlijk te reduceren, bijna net zo goed als natte grondontsmetting. Afrikaantjes bestrijden de aaltjes en door de combinatie met BGO worden ook andere (bodemmoeheid veroorzakende) ziekteverwekkers bestreden. Compost en late BGO hadden een vergelijkbaar effect als onbehandelde grond. Na biofumigatie was de aaltjespopulatie toegenomen.
Original languageDutch
Place of PublicationRandwijk
PublisherPraktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt
Number of pages21
Publication statusPublished - 2014

Keywords

 • malus domestica
 • apples
 • soil sickness
 • plant parasitic nematodes
 • pratylenchus penetrans
 • soil sterilization
 • biological soil sterilization
 • tagetes patula
 • biological control
 • biofumigation
 • cultural control
 • composts
 • soil amendments
 • integrated pest management
 • field tests
 • netherlands

Cite this

Wenneker, M., van der Steeg, P. A. H., Visser, J. H. M., & Korthals, G. W. (2014). Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond. Randwijk: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt.
Wenneker, M. ; van der Steeg, P.A.H. ; Visser, J.H.M. ; Korthals, G.W. / Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond. Randwijk : Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt, 2014. 21 p.
@book{664f934dad9d46869fdc631ce16adc9e,
title = "Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond",
abstract = "Met name op zandgronden speelt de problematiek van herinplantziekte. Zonder grondontsmetting lijkt herinplant van fruitbomen niet rendabel. Een van de veroorzakers van herinplantziekte is het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Op een appelperceel met een vrij hoge bodembesmetting van het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans ({\'e}{\'e}n van de veroorzakers van bodemmoeheid) zijn na het rooien van de bomen in het voor en najaar van 2007 zeven verschillende behandelingen toegepast: Tagetes (‘Afrikaantje’), Tagetes + biologische grondontsmetting, Japanse haver (Avena strigosa) + late biologische grondontsmetting, biofumigatie met Sarepta mosterd, compost, zwarte braak en natte grondontsmetting (controle behandelingen). De methode met Afrikaantjes en die met Afrikaantjes gecombineerd met Biologische grondontsmetting (BGO) bleken de populaties van Pratylenchus aanzienlijk te reduceren, bijna net zo goed als natte grondontsmetting. Afrikaantjes bestrijden de aaltjes en door de combinatie met BGO worden ook andere (bodemmoeheid veroorzakende) ziekteverwekkers bestreden. Compost en late BGO hadden een vergelijkbaar effect als onbehandelde grond. Na biofumigatie was de aaltjespopulatie toegenomen.",
keywords = "malus domestica, appels, bodemmoeheid, plantenparasitaire nematoden, pratylenchus penetrans, grondsterilisatie, biologische grondontsmetting, tagetes patula, biologische bestrijding, biofumigatie, ziektebestrijdende teeltmaatregelen, compost, grondverbeteraars, ge{\"i}ntegreerde plagenbestrijding, veldproeven, nederland, malus domestica, apples, soil sickness, plant parasitic nematodes, pratylenchus penetrans, soil sterilization, biological soil sterilization, tagetes patula, biological control, biofumigation, cultural control, composts, soil amendments, integrated pest management, field tests, netherlands",
author = "M. Wenneker and {van der Steeg}, P.A.H. and J.H.M. Visser and G.W. Korthals",
year = "2014",
language = "Dutch",
publisher = "Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt",

}

Wenneker, M, van der Steeg, PAH, Visser, JHM & Korthals, GW 2014, Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt, Randwijk.

Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond. / Wenneker, M.; van der Steeg, P.A.H.; Visser, J.H.M.; Korthals, G.W.

Randwijk : Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt, 2014. 21 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond

AU - Wenneker, M.

AU - van der Steeg, P.A.H.

AU - Visser, J.H.M.

AU - Korthals, G.W.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Met name op zandgronden speelt de problematiek van herinplantziekte. Zonder grondontsmetting lijkt herinplant van fruitbomen niet rendabel. Een van de veroorzakers van herinplantziekte is het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Op een appelperceel met een vrij hoge bodembesmetting van het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans (één van de veroorzakers van bodemmoeheid) zijn na het rooien van de bomen in het voor en najaar van 2007 zeven verschillende behandelingen toegepast: Tagetes (‘Afrikaantje’), Tagetes + biologische grondontsmetting, Japanse haver (Avena strigosa) + late biologische grondontsmetting, biofumigatie met Sarepta mosterd, compost, zwarte braak en natte grondontsmetting (controle behandelingen). De methode met Afrikaantjes en die met Afrikaantjes gecombineerd met Biologische grondontsmetting (BGO) bleken de populaties van Pratylenchus aanzienlijk te reduceren, bijna net zo goed als natte grondontsmetting. Afrikaantjes bestrijden de aaltjes en door de combinatie met BGO worden ook andere (bodemmoeheid veroorzakende) ziekteverwekkers bestreden. Compost en late BGO hadden een vergelijkbaar effect als onbehandelde grond. Na biofumigatie was de aaltjespopulatie toegenomen.

AB - Met name op zandgronden speelt de problematiek van herinplantziekte. Zonder grondontsmetting lijkt herinplant van fruitbomen niet rendabel. Een van de veroorzakers van herinplantziekte is het wortellesieaaltje (Pratylenchus penetrans). Op een appelperceel met een vrij hoge bodembesmetting van het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans (één van de veroorzakers van bodemmoeheid) zijn na het rooien van de bomen in het voor en najaar van 2007 zeven verschillende behandelingen toegepast: Tagetes (‘Afrikaantje’), Tagetes + biologische grondontsmetting, Japanse haver (Avena strigosa) + late biologische grondontsmetting, biofumigatie met Sarepta mosterd, compost, zwarte braak en natte grondontsmetting (controle behandelingen). De methode met Afrikaantjes en die met Afrikaantjes gecombineerd met Biologische grondontsmetting (BGO) bleken de populaties van Pratylenchus aanzienlijk te reduceren, bijna net zo goed als natte grondontsmetting. Afrikaantjes bestrijden de aaltjes en door de combinatie met BGO worden ook andere (bodemmoeheid veroorzakende) ziekteverwekkers bestreden. Compost en late BGO hadden een vergelijkbaar effect als onbehandelde grond. Na biofumigatie was de aaltjespopulatie toegenomen.

KW - malus domestica

KW - appels

KW - bodemmoeheid

KW - plantenparasitaire nematoden

KW - pratylenchus penetrans

KW - grondsterilisatie

KW - biologische grondontsmetting

KW - tagetes patula

KW - biologische bestrijding

KW - biofumigatie

KW - ziektebestrijdende teeltmaatregelen

KW - compost

KW - grondverbeteraars

KW - geïntegreerde plagenbestrijding

KW - veldproeven

KW - nederland

KW - malus domestica

KW - apples

KW - soil sickness

KW - plant parasitic nematodes

KW - pratylenchus penetrans

KW - soil sterilization

KW - biological soil sterilization

KW - tagetes patula

KW - biological control

KW - biofumigation

KW - cultural control

KW - composts

KW - soil amendments

KW - integrated pest management

KW - field tests

KW - netherlands

M3 - Report

BT - Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond

PB - Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt

CY - Randwijk

ER -

Wenneker M, van der Steeg PAH, Visser JHM, Korthals GW. Alternatieve methoden voor chemische bodemontsmetting voor de appelteelt op zandgrond. Randwijk: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Bloembollen, Boomkwekerij & Fruitteelt, 2014. 21 p.