Alliantievorming in ontwikkelingssamenwerking

Th. Hilhorst, J. Oorthuizen, C.J.A.M. Termeer

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

Abstract

Allianties tussen partijen uit het `rijke' Noorden en het `arme' Zuiden zijn `the name of the game' in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Als activist, adviseur, financier of procesbegeleider pogen ontwikkelingswerkers deze allianties te initiëren, te begeleiden of erin te opereren. In dit artikel onderscheiden wij een aantal kenmerken die een bijzondere kleur geven aan het proces van alliantievorming binnen de context van ontwikkelingssamenwerking, te weten: ideologie en morele verontwaardiging; politiek beladen relaties; eenzijdige financiële afhankelijkheid; culturele en fysieke afstand en kwetsbaar sociaal vertrouwen. Aan de hand van twee cases over publiek-private allianties rond biologische katoen en `eerlijke soja' bespreken we op welke wijze ontwikkelingswerkers deze specifieke kenmerken ontmoeten en hoe ze daarmee omgaan.
Original languageDutch
Pages (from-to)265-280
JournalM en O : Tijdschrift voor Management en Organisatie
Volume3
Issue number4
Publication statusPublished - 2007

Cite this

@article{61f4bb2805fa42ccb921465d067f8169,
title = "Alliantievorming in ontwikkelingssamenwerking",
abstract = "Allianties tussen partijen uit het `rijke' Noorden en het `arme' Zuiden zijn `the name of the game' in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Als activist, adviseur, financier of procesbegeleider pogen ontwikkelingswerkers deze allianties te initi{\"e}ren, te begeleiden of erin te opereren. In dit artikel onderscheiden wij een aantal kenmerken die een bijzondere kleur geven aan het proces van alliantievorming binnen de context van ontwikkelingssamenwerking, te weten: ideologie en morele verontwaardiging; politiek beladen relaties; eenzijdige financi{\"e}le afhankelijkheid; culturele en fysieke afstand en kwetsbaar sociaal vertrouwen. Aan de hand van twee cases over publiek-private allianties rond biologische katoen en `eerlijke soja' bespreken we op welke wijze ontwikkelingswerkers deze specifieke kenmerken ontmoeten en hoe ze daarmee omgaan.",
author = "Th. Hilhorst and J. Oorthuizen and C.J.A.M. Termeer",
note = "Themanummer: Ondernemen in allianties en netwerken, Een multidisciplinair perspectief",
year = "2007",
language = "Dutch",
volume = "3",
pages = "265--280",
journal = "M en O : Tijdschrift voor Management en Organisatie",
issn = "0165-1722",
number = "4",

}

Alliantievorming in ontwikkelingssamenwerking. / Hilhorst, Th.; Oorthuizen, J.; Termeer, C.J.A.M.

In: M en O : Tijdschrift voor Management en Organisatie, Vol. 3, No. 4, 2007, p. 265-280.

Research output: Contribution to journalComment/Letter to the editorAcademic

TY - JOUR

T1 - Alliantievorming in ontwikkelingssamenwerking

AU - Hilhorst, Th.

AU - Oorthuizen, J.

AU - Termeer, C.J.A.M.

N1 - Themanummer: Ondernemen in allianties en netwerken, Een multidisciplinair perspectief

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Allianties tussen partijen uit het `rijke' Noorden en het `arme' Zuiden zijn `the name of the game' in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Als activist, adviseur, financier of procesbegeleider pogen ontwikkelingswerkers deze allianties te initiëren, te begeleiden of erin te opereren. In dit artikel onderscheiden wij een aantal kenmerken die een bijzondere kleur geven aan het proces van alliantievorming binnen de context van ontwikkelingssamenwerking, te weten: ideologie en morele verontwaardiging; politiek beladen relaties; eenzijdige financiële afhankelijkheid; culturele en fysieke afstand en kwetsbaar sociaal vertrouwen. Aan de hand van twee cases over publiek-private allianties rond biologische katoen en `eerlijke soja' bespreken we op welke wijze ontwikkelingswerkers deze specifieke kenmerken ontmoeten en hoe ze daarmee omgaan.

AB - Allianties tussen partijen uit het `rijke' Noorden en het `arme' Zuiden zijn `the name of the game' in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking. Als activist, adviseur, financier of procesbegeleider pogen ontwikkelingswerkers deze allianties te initiëren, te begeleiden of erin te opereren. In dit artikel onderscheiden wij een aantal kenmerken die een bijzondere kleur geven aan het proces van alliantievorming binnen de context van ontwikkelingssamenwerking, te weten: ideologie en morele verontwaardiging; politiek beladen relaties; eenzijdige financiële afhankelijkheid; culturele en fysieke afstand en kwetsbaar sociaal vertrouwen. Aan de hand van twee cases over publiek-private allianties rond biologische katoen en `eerlijke soja' bespreken we op welke wijze ontwikkelingswerkers deze specifieke kenmerken ontmoeten en hoe ze daarmee omgaan.

M3 - Comment/Letter to the editor

VL - 3

SP - 265

EP - 280

JO - M en O : Tijdschrift voor Management en Organisatie

JF - M en O : Tijdschrift voor Management en Organisatie

SN - 0165-1722

IS - 4

ER -