Aftermovie Maritieme hackathon ROC Friese Poort

F.F. Hoekstra (Performer)

Research output: Non-textual formDigital or Visual Products

Abstract

Op 6-8 oktober 2022 werd de Maritieme hackathon geïnitieerd en georganiseerd door het practoraat Visserij, Innovatie en Ondernemerschap (onderdeel van ROC Friese Poort Urk) en Wageningen University & Research (WUR) met hulp van FarmHack. Aan de hackathon deden 70 deelnemers mee in 10 teams die samenwerkten aan 5 challenges uit de maritieme visserij sector. Het grootste deel van de deelnemers bestond uit maritieme studenten en docenten uit Nederland en België. Daarnaast namen bedrijven (banken, ngo’s, scheepsontwerpers, vissers en IT experts) deel.

Een hackathon is een fenomeen dat uit de IT-wereld afkomstig is. Het woord is een samenstelling van ‘marathon’ en ‘hacken’. Een hackathon is als een snelkookpan, waarbij deelnemers in een korte tijd gezamenlijk optrekken om een urgent probleem te tackelen. Teams gaan op zoek naar nieuwe oplossingen waarbij ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond en expertise bijdraagt aan creatieve ideeën en oplossingen.

De deelnemers van de hackathon overnachtten in de haven van Urk op de schepen De Noorderkroon (Zeekadettenkorps Urk) en de passagiersboot De Zuiderzee. Overdag werkten de teams aan hun ideeën op de schoollocatie van ROC Friese Poort Urk, afgewisseld met bedrijfsbezoeken (o.a. visafslag Urk) en inspirerende presentaties zoals die van het Visserij Innovatie Netwerk vanuit RVO.
Original languageDutch
Media of outputOnline
Publication statusPublished - 8 Nov 2022

Cite this