Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Carbendazim is een fungicide dat diverse toepassingen kent in de bloembollenteelt en dat regelmatig in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Meer inzicht was nodig in de bijdrage van uitspoeling uit de bodem aan de emissie. De adsorptie van carbendazim aan twee bloembollengronden (humusarm zand) was matig. De omzetting bij 10 °C verliep verrassend snel, vermoedelijk door adaptatie van de micro-organismen in de gronden. Het gedrag van carbendazim in de bodem na toediening (begin december) van een restant ontsmettingsvloeistof aan twee bloembollenvelden werd gesimuleerd met het model PESTLA. De berekende concentraties in het drainagewater bleven ver beneden de bepalingsgrens van bijvoorbeeld 0,01 g/dm3. In scenario's met verhoogde bodembelasting, vertraging van de omzetting door een ander fungicide, slechts gedeeltelijke adaptatie, en een minder sterk gekromde adsorptie-isotherm bleef de berekende uitspoeling laag. Gezien de onzekerheden zijn enkele veldmetingen ter controle van de berekende resultaten gewenst. Extrapolatie naar gronden die niet regelmatig worden belast (minder adaptatie) is extra onzeker.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra
Number of pages36
Publication statusPublished - 2001

Publication series

NameRapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport
No.218

Keywords

  • ornamental bulbs
  • pesticides
  • leaching
  • water pollution
  • netherlands
  • carbendazim

Cite this

Leistra, M., Matser, A. M., & van den Ende, J. E. (2001). Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden. (Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport; No. 218). Wageningen: Alterra.
Leistra, M. ; Matser, A.M. ; van den Ende, J.E. / Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden. Wageningen : Alterra, 2001. 36 p. (Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport; 218).
@book{b5fcf8d6ef7c47c88ea37584c0bb55db,
title = "Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden",
abstract = "Carbendazim is een fungicide dat diverse toepassingen kent in de bloembollenteelt en dat regelmatig in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Meer inzicht was nodig in de bijdrage van uitspoeling uit de bodem aan de emissie. De adsorptie van carbendazim aan twee bloembollengronden (humusarm zand) was matig. De omzetting bij 10 °C verliep verrassend snel, vermoedelijk door adaptatie van de micro-organismen in de gronden. Het gedrag van carbendazim in de bodem na toediening (begin december) van een restant ontsmettingsvloeistof aan twee bloembollenvelden werd gesimuleerd met het model PESTLA. De berekende concentraties in het drainagewater bleven ver beneden de bepalingsgrens van bijvoorbeeld 0,01 g/dm3. In scenario's met verhoogde bodembelasting, vertraging van de omzetting door een ander fungicide, slechts gedeeltelijke adaptatie, en een minder sterk gekromde adsorptie-isotherm bleef de berekende uitspoeling laag. Gezien de onzekerheden zijn enkele veldmetingen ter controle van de berekende resultaten gewenst. Extrapolatie naar gronden die niet regelmatig worden belast (minder adaptatie) is extra onzeker.",
keywords = "bloembollen, pesticiden, uitspoelen, waterverontreiniging, nederland, carbendazim, ornamental bulbs, pesticides, leaching, water pollution, netherlands, carbendazim",
author = "M. Leistra and A.M. Matser and {van den Ende}, J.E.",
year = "2001",
language = "Dutch",
series = "Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport",
publisher = "Alterra",
number = "218",

}

Leistra, M, Matser, AM & van den Ende, JE 2001, Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden. Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport, no. 218, Alterra, Wageningen.

Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden. / Leistra, M.; Matser, A.M.; van den Ende, J.E.

Wageningen : Alterra, 2001. 36 p. (Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport; No. 218).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden

AU - Leistra, M.

AU - Matser, A.M.

AU - van den Ende, J.E.

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Carbendazim is een fungicide dat diverse toepassingen kent in de bloembollenteelt en dat regelmatig in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Meer inzicht was nodig in de bijdrage van uitspoeling uit de bodem aan de emissie. De adsorptie van carbendazim aan twee bloembollengronden (humusarm zand) was matig. De omzetting bij 10 °C verliep verrassend snel, vermoedelijk door adaptatie van de micro-organismen in de gronden. Het gedrag van carbendazim in de bodem na toediening (begin december) van een restant ontsmettingsvloeistof aan twee bloembollenvelden werd gesimuleerd met het model PESTLA. De berekende concentraties in het drainagewater bleven ver beneden de bepalingsgrens van bijvoorbeeld 0,01 g/dm3. In scenario's met verhoogde bodembelasting, vertraging van de omzetting door een ander fungicide, slechts gedeeltelijke adaptatie, en een minder sterk gekromde adsorptie-isotherm bleef de berekende uitspoeling laag. Gezien de onzekerheden zijn enkele veldmetingen ter controle van de berekende resultaten gewenst. Extrapolatie naar gronden die niet regelmatig worden belast (minder adaptatie) is extra onzeker.

AB - Carbendazim is een fungicide dat diverse toepassingen kent in de bloembollenteelt en dat regelmatig in het oppervlaktewater wordt aangetroffen. Meer inzicht was nodig in de bijdrage van uitspoeling uit de bodem aan de emissie. De adsorptie van carbendazim aan twee bloembollengronden (humusarm zand) was matig. De omzetting bij 10 °C verliep verrassend snel, vermoedelijk door adaptatie van de micro-organismen in de gronden. Het gedrag van carbendazim in de bodem na toediening (begin december) van een restant ontsmettingsvloeistof aan twee bloembollenvelden werd gesimuleerd met het model PESTLA. De berekende concentraties in het drainagewater bleven ver beneden de bepalingsgrens van bijvoorbeeld 0,01 g/dm3. In scenario's met verhoogde bodembelasting, vertraging van de omzetting door een ander fungicide, slechts gedeeltelijke adaptatie, en een minder sterk gekromde adsorptie-isotherm bleef de berekende uitspoeling laag. Gezien de onzekerheden zijn enkele veldmetingen ter controle van de berekende resultaten gewenst. Extrapolatie naar gronden die niet regelmatig worden belast (minder adaptatie) is extra onzeker.

KW - bloembollen

KW - pesticiden

KW - uitspoelen

KW - waterverontreiniging

KW - nederland

KW - carbendazim

KW - ornamental bulbs

KW - pesticides

KW - leaching

KW - water pollution

KW - netherlands

KW - carbendazim

M3 - Report

T3 - Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport

BT - Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden

PB - Alterra

CY - Wageningen

ER -

Leistra M, Matser AM, van den Ende JE. Adsorptie, omzettingssnelheid en transport van carbendazim in twee bloembollengronden. Wageningen: Alterra, 2001. 36 p. (Rapport bloembollenonderzoek 122 / Alterra-rapport; 218).