Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam

S. Bouhbouh, L. Haverkamp, T.W. Kuyper, F.A. Wolff, J.N.M. Barendregt

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Achtergrond Inname van bepaalde soorten gordijnzwammen kan leiden tot nierfalen. In Nederland is deze paddenstoelvergiftiging niet eerder beschreven. Casus Een 58-jarige vrouw presenteerde zich met hoofdpijn, braken en afnemende urineproductie, voorafgegaan door enkele dagen met pijnlijke, branderige dorst en malaise. Er was sprake van acuut en irreversibel nierfalen zonder bekende achterliggende aandoening. Volgens de anamnese had zij 2 dagen voor de eerste ziekteverschijnselen ragout gegeten met in het bos geplukte paddenstoelen. In een nierbiopt werd een interstitiële nefritis met necrose van proximale tubuli vastgesteld. In een restant van de ragout werden 2 fragmenten gevonden van een gordijnzwam, waarschijnlijk behorend tot het complex Cortinarius cinnamomeus (kaneelkleurige gordijnzwam). De eerste symptomen en het beloop passen bij vergiftiging door Cortinarius zoals beschreven in de literatuur. Ondanks hemodialyse en toediening van acetylcysteïne en glucocorticoïden herstelde haar nierfunctie niet. Conclusie Deze casus is de eerst beschreven paddenstoelvergiftiging met een gordijnzwam (Cortinarius sp.) in Nederland.
Original languageDutch
Pages (from-to)A3019
Number of pages4
JournalNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume155
Publication statusPublished - 2011

Cite this

Bouhbouh, S., Haverkamp, L., Kuyper, T. W., Wolff, F. A., & Barendregt, J. N. M. (2011). Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 155, A3019.
Bouhbouh, S. ; Haverkamp, L. ; Kuyper, T.W. ; Wolff, F.A. ; Barendregt, J.N.M. / Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam. In: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 2011 ; Vol. 155. pp. A3019.
@article{fc7e4c6bd8a84fe1bbedc90ec882c809,
title = "Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam",
abstract = "Achtergrond Inname van bepaalde soorten gordijnzwammen kan leiden tot nierfalen. In Nederland is deze paddenstoelvergiftiging niet eerder beschreven. Casus Een 58-jarige vrouw presenteerde zich met hoofdpijn, braken en afnemende urineproductie, voorafgegaan door enkele dagen met pijnlijke, branderige dorst en malaise. Er was sprake van acuut en irreversibel nierfalen zonder bekende achterliggende aandoening. Volgens de anamnese had zij 2 dagen voor de eerste ziekteverschijnselen ragout gegeten met in het bos geplukte paddenstoelen. In een nierbiopt werd een interstiti{\"e}le nefritis met necrose van proximale tubuli vastgesteld. In een restant van de ragout werden 2 fragmenten gevonden van een gordijnzwam, waarschijnlijk behorend tot het complex Cortinarius cinnamomeus (kaneelkleurige gordijnzwam). De eerste symptomen en het beloop passen bij vergiftiging door Cortinarius zoals beschreven in de literatuur. Ondanks hemodialyse en toediening van acetylcyste{\"i}ne en glucocortico{\"i}den herstelde haar nierfunctie niet. Conclusie Deze casus is de eerst beschreven paddenstoelvergiftiging met een gordijnzwam (Cortinarius sp.) in Nederland.",
author = "S. Bouhbouh and L. Haverkamp and T.W. Kuyper and F.A. Wolff and J.N.M. Barendregt",
year = "2011",
language = "Dutch",
volume = "155",
pages = "A3019",
journal = "Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde",
issn = "0028-2162",
publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",

}

Bouhbouh, S, Haverkamp, L, Kuyper, TW, Wolff, FA & Barendregt, JNM 2011, 'Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam', Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, vol. 155, pp. A3019.

Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam. / Bouhbouh, S.; Haverkamp, L.; Kuyper, T.W.; Wolff, F.A.; Barendregt, J.N.M.

In: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Vol. 155, 2011, p. A3019.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam

AU - Bouhbouh, S.

AU - Haverkamp, L.

AU - Kuyper, T.W.

AU - Wolff, F.A.

AU - Barendregt, J.N.M.

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Achtergrond Inname van bepaalde soorten gordijnzwammen kan leiden tot nierfalen. In Nederland is deze paddenstoelvergiftiging niet eerder beschreven. Casus Een 58-jarige vrouw presenteerde zich met hoofdpijn, braken en afnemende urineproductie, voorafgegaan door enkele dagen met pijnlijke, branderige dorst en malaise. Er was sprake van acuut en irreversibel nierfalen zonder bekende achterliggende aandoening. Volgens de anamnese had zij 2 dagen voor de eerste ziekteverschijnselen ragout gegeten met in het bos geplukte paddenstoelen. In een nierbiopt werd een interstitiële nefritis met necrose van proximale tubuli vastgesteld. In een restant van de ragout werden 2 fragmenten gevonden van een gordijnzwam, waarschijnlijk behorend tot het complex Cortinarius cinnamomeus (kaneelkleurige gordijnzwam). De eerste symptomen en het beloop passen bij vergiftiging door Cortinarius zoals beschreven in de literatuur. Ondanks hemodialyse en toediening van acetylcysteïne en glucocorticoïden herstelde haar nierfunctie niet. Conclusie Deze casus is de eerst beschreven paddenstoelvergiftiging met een gordijnzwam (Cortinarius sp.) in Nederland.

AB - Achtergrond Inname van bepaalde soorten gordijnzwammen kan leiden tot nierfalen. In Nederland is deze paddenstoelvergiftiging niet eerder beschreven. Casus Een 58-jarige vrouw presenteerde zich met hoofdpijn, braken en afnemende urineproductie, voorafgegaan door enkele dagen met pijnlijke, branderige dorst en malaise. Er was sprake van acuut en irreversibel nierfalen zonder bekende achterliggende aandoening. Volgens de anamnese had zij 2 dagen voor de eerste ziekteverschijnselen ragout gegeten met in het bos geplukte paddenstoelen. In een nierbiopt werd een interstitiële nefritis met necrose van proximale tubuli vastgesteld. In een restant van de ragout werden 2 fragmenten gevonden van een gordijnzwam, waarschijnlijk behorend tot het complex Cortinarius cinnamomeus (kaneelkleurige gordijnzwam). De eerste symptomen en het beloop passen bij vergiftiging door Cortinarius zoals beschreven in de literatuur. Ondanks hemodialyse en toediening van acetylcysteïne en glucocorticoïden herstelde haar nierfunctie niet. Conclusie Deze casus is de eerst beschreven paddenstoelvergiftiging met een gordijnzwam (Cortinarius sp.) in Nederland.

M3 - Article

VL - 155

SP - A3019

JO - Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

JF - Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

SN - 0028-2162

ER -

Bouhbouh S, Haverkamp L, Kuyper TW, Wolff FA, Barendregt JNM. Acuut nierfalen door vergiftiging met gordijnzwam. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. 2011;155:A3019.