Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De bodemkaart onderscheidt allerlei bodemtypen met veenlagen ondiep in het profiel. Door oxidatie en klink neemt de veendikte geleidelijk af. Hierdoor treedt er een verschuiving op in bodemtypen; moerige gronden veranderen in minerale gronden en veengronden in moerige gronden. Vanwege deze dynamiek bij gronden met dunne veenlagen dient de bodemkundige informatie periodiek geactualiseerd te worden. Alle veengebieden in Friesland en een deel van de veengebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel zijn opnieuw in kaart gebracht. Het project heeft geresulteerd in een veendiktekaart en een geactualiseerde bodemkaart.
LanguageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherAlterra, Wageningen-UR
Publication statusPublished - 2014

Publication series

NameAlterra-rapport
PublisherAlterra Wageningen UR
No.2556
ISSN (Print)1566-7197

Keywords

  • peat soils
  • soil
  • soil surveys
  • mapping
  • maps
  • north netherlands

Cite this

de Vries, F., Brus, D. J., Kempen, B., Brouwer, F., & Heidema, A. H. (2014). Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland. (Alterra-rapport; No. 2556). Wageningen: Alterra, Wageningen-UR.
@book{9ece8877e4844d5dae5ca60dbe220ff4,
title = "Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland",
abstract = "De bodemkaart onderscheidt allerlei bodemtypen met veenlagen ondiep in het profiel. Door oxidatie en klink neemt de veendikte geleidelijk af. Hierdoor treedt er een verschuiving op in bodemtypen; moerige gronden veranderen in minerale gronden en veengronden in moerige gronden. Vanwege deze dynamiek bij gronden met dunne veenlagen dient de bodemkundige informatie periodiek geactualiseerd te worden. Alle veengebieden in Friesland en een deel van de veengebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel zijn opnieuw in kaart gebracht. Het project heeft geresulteerd in een veendiktekaart en een geactualiseerde bodemkaart.",
keywords = "veengronden, bodem, bodemkarteringen, cartografie, kaarten, noord-nederland, peat soils, soil, soil surveys, mapping, maps, north netherlands",
author = "{de Vries}, F. and D.J. Brus and B. Kempen and F. Brouwer and A.H. Heidema",
note = "Dit onderzoek is uitgevoerd door Alterra Wageningen UR in opdracht van en gefinancierd door het Minsterie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoekthema 'Vitaal landelijk gebied' (projectnummer BO-11.017-005)",
year = "2014",
language = "Dutch",
series = "Alterra-rapport",
publisher = "Alterra, Wageningen-UR",
number = "2556",

}

de Vries, F, Brus, DJ, Kempen, B, Brouwer, F & Heidema, AH 2014, Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland. Alterra-rapport, no. 2556, Alterra, Wageningen-UR, Wageningen.

Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland. / de Vries, F.; Brus, D.J.; Kempen, B.; Brouwer, F.; Heidema, A.H.

Wageningen : Alterra, Wageningen-UR, 2014. (Alterra-rapport; No. 2556).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland

AU - de Vries, F.

AU - Brus, D.J.

AU - Kempen, B.

AU - Brouwer, F.

AU - Heidema, A.H.

N1 - Dit onderzoek is uitgevoerd door Alterra Wageningen UR in opdracht van en gefinancierd door het Minsterie van Economische Zaken, in het kader van het Beleidsondersteunend onderzoekthema 'Vitaal landelijk gebied' (projectnummer BO-11.017-005)

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - De bodemkaart onderscheidt allerlei bodemtypen met veenlagen ondiep in het profiel. Door oxidatie en klink neemt de veendikte geleidelijk af. Hierdoor treedt er een verschuiving op in bodemtypen; moerige gronden veranderen in minerale gronden en veengronden in moerige gronden. Vanwege deze dynamiek bij gronden met dunne veenlagen dient de bodemkundige informatie periodiek geactualiseerd te worden. Alle veengebieden in Friesland en een deel van de veengebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel zijn opnieuw in kaart gebracht. Het project heeft geresulteerd in een veendiktekaart en een geactualiseerde bodemkaart.

AB - De bodemkaart onderscheidt allerlei bodemtypen met veenlagen ondiep in het profiel. Door oxidatie en klink neemt de veendikte geleidelijk af. Hierdoor treedt er een verschuiving op in bodemtypen; moerige gronden veranderen in minerale gronden en veengronden in moerige gronden. Vanwege deze dynamiek bij gronden met dunne veenlagen dient de bodemkundige informatie periodiek geactualiseerd te worden. Alle veengebieden in Friesland en een deel van de veengebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel zijn opnieuw in kaart gebracht. Het project heeft geresulteerd in een veendiktekaart en een geactualiseerde bodemkaart.

KW - veengronden

KW - bodem

KW - bodemkarteringen

KW - cartografie

KW - kaarten

KW - noord-nederland

KW - peat soils

KW - soil

KW - soil surveys

KW - mapping

KW - maps

KW - north netherlands

M3 - Report

T3 - Alterra-rapport

BT - Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland

PB - Alterra, Wageningen-UR

CY - Wageningen

ER -

de Vries F, Brus DJ, Kempen B, Brouwer F, Heidema AH. Actualisatie bodemkaart veengebieden : deelgebied en 2 in Noord Nederland. Wageningen: Alterra, Wageningen-UR, 2014. (Alterra-rapport; 2556).