Aardappel in een Biodivers teeltsysteem: resultaten 2010-2014

C.A.P. van Wijk, W. Sukkel, R. Gruppen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Om de effecten van hogere biodiversiteit onder veldomstandigheden te toetsen is onderzoek gestart met een biologische teeltsysteem met veel biodiversiteitmaatregelen in een vaste rotatie van diverse gewassen. Belangrijke biodiversiteitsmaatrelen daarin zijn teelt op kleinere percelen (smalle stroken) en niet kerende grondbewerking, maar ook toepassing van rasmengsels. Dit systeem (aangeduid met systeem Biodivers) wordt vergeleken met een standaard biologisch teeltsysteem op grote percelen (aangeduid met systeem Bio-standaard). De rotatiegewassen in beide systemen zijn aardappel, grasklaver, kool, zomertarwe, peen en mixteelt van veldboon en zomertarwe. De nadere omschrijving van beide systemen staat in hoofdstuk 2. Daar worden de toegepaste biodiversiteitsmaatregelen per gewas toegelicht en de opzet van onderzoek en pilots nader beschreven.
Original languageDutch
Place of PublicationLelystad
PublisherPPO AGV
Number of pages39
Publication statusPublished - 2015

Keywords

 • potatoes
 • solanum tuberosum
 • cropping systems
 • biodiversity
 • organic farming
 • soil suppressiveness
 • crop yield
 • rotation
 • phytophthora infestans
 • green manures
 • bridle paths
 • minimum tillage
 • controlled traffic farming

Cite this

@book{669b705d999648c4a4e432f99778c906,
title = "Aardappel in een Biodivers teeltsysteem: resultaten 2010-2014",
abstract = "Om de effecten van hogere biodiversiteit onder veldomstandigheden te toetsen is onderzoek gestart met een biologische teeltsysteem met veel biodiversiteitmaatregelen in een vaste rotatie van diverse gewassen. Belangrijke biodiversiteitsmaatrelen daarin zijn teelt op kleinere percelen (smalle stroken) en niet kerende grondbewerking, maar ook toepassing van rasmengsels. Dit systeem (aangeduid met systeem Biodivers) wordt vergeleken met een standaard biologisch teeltsysteem op grote percelen (aangeduid met systeem Bio-standaard). De rotatiegewassen in beide systemen zijn aardappel, grasklaver, kool, zomertarwe, peen en mixteelt van veldboon en zomertarwe. De nadere omschrijving van beide systemen staat in hoofdstuk 2. Daar worden de toegepaste biodiversiteitsmaatregelen per gewas toegelicht en de opzet van onderzoek en pilots nader beschreven.",
keywords = "aardappelen, solanum tuberosum, teeltsystemen, biodiversiteit, biologische landbouw, bodemweerbaarheid, gewasopbrengst, rotatie, phytophthora infestans, groenbemesters, ruiterpaden, minimale grondbewerking, rijpadensysteem, potatoes, solanum tuberosum, cropping systems, biodiversity, organic farming, soil suppressiveness, crop yield, rotation, phytophthora infestans, green manures, bridle paths, minimum tillage, controlled traffic farming",
author = "{van Wijk}, C.A.P. and W. Sukkel and R. Gruppen",
note = "PPO-rapport nr. 661",
year = "2015",
language = "Dutch",
publisher = "PPO AGV",

}

Aardappel in een Biodivers teeltsysteem: resultaten 2010-2014. / van Wijk, C.A.P.; Sukkel, W.; Gruppen, R.

Lelystad : PPO AGV, 2015. 39 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Aardappel in een Biodivers teeltsysteem: resultaten 2010-2014

AU - van Wijk, C.A.P.

AU - Sukkel, W.

AU - Gruppen, R.

N1 - PPO-rapport nr. 661

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Om de effecten van hogere biodiversiteit onder veldomstandigheden te toetsen is onderzoek gestart met een biologische teeltsysteem met veel biodiversiteitmaatregelen in een vaste rotatie van diverse gewassen. Belangrijke biodiversiteitsmaatrelen daarin zijn teelt op kleinere percelen (smalle stroken) en niet kerende grondbewerking, maar ook toepassing van rasmengsels. Dit systeem (aangeduid met systeem Biodivers) wordt vergeleken met een standaard biologisch teeltsysteem op grote percelen (aangeduid met systeem Bio-standaard). De rotatiegewassen in beide systemen zijn aardappel, grasklaver, kool, zomertarwe, peen en mixteelt van veldboon en zomertarwe. De nadere omschrijving van beide systemen staat in hoofdstuk 2. Daar worden de toegepaste biodiversiteitsmaatregelen per gewas toegelicht en de opzet van onderzoek en pilots nader beschreven.

AB - Om de effecten van hogere biodiversiteit onder veldomstandigheden te toetsen is onderzoek gestart met een biologische teeltsysteem met veel biodiversiteitmaatregelen in een vaste rotatie van diverse gewassen. Belangrijke biodiversiteitsmaatrelen daarin zijn teelt op kleinere percelen (smalle stroken) en niet kerende grondbewerking, maar ook toepassing van rasmengsels. Dit systeem (aangeduid met systeem Biodivers) wordt vergeleken met een standaard biologisch teeltsysteem op grote percelen (aangeduid met systeem Bio-standaard). De rotatiegewassen in beide systemen zijn aardappel, grasklaver, kool, zomertarwe, peen en mixteelt van veldboon en zomertarwe. De nadere omschrijving van beide systemen staat in hoofdstuk 2. Daar worden de toegepaste biodiversiteitsmaatregelen per gewas toegelicht en de opzet van onderzoek en pilots nader beschreven.

KW - aardappelen

KW - solanum tuberosum

KW - teeltsystemen

KW - biodiversiteit

KW - biologische landbouw

KW - bodemweerbaarheid

KW - gewasopbrengst

KW - rotatie

KW - phytophthora infestans

KW - groenbemesters

KW - ruiterpaden

KW - minimale grondbewerking

KW - rijpadensysteem

KW - potatoes

KW - solanum tuberosum

KW - cropping systems

KW - biodiversity

KW - organic farming

KW - soil suppressiveness

KW - crop yield

KW - rotation

KW - phytophthora infestans

KW - green manures

KW - bridle paths

KW - minimum tillage

KW - controlled traffic farming

M3 - Report

BT - Aardappel in een Biodivers teeltsysteem: resultaten 2010-2014

PB - PPO AGV

CY - Lelystad

ER -