Aantallen en verspreiding van Eiders, Toppers en zee-eenden in de winter van 2010 - 2011

C.J. Smit, M.L. de Jong

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van de vliegtuigtellingen van november en december 2010 en februari 2011, die zijn uitgevoerd om de aantallen en verspreiding vast te stellen van overwinterende Eiders Somateria mollissima, Zwarte Zee-eenden Melanitta nigra, Grote Zee-eenden Melanitta fusca en Toppers Aythya marila in de Waddenzee en de aangrenzende Noordzeekustzone. In november 2010 werden 63.717 Eiders, 4209 Zwarte Zee-eenden en 10.960 Toppers geteld. In december 2010 waren de aantallen Eiders en Zwarte Zee-eenden lager en van de Toppers hoger: 53.662 Eiders, 1857 Zwarte Zee-eenden en 29.235 Toppers. In februari 2011 waren de aantallen Zwarte Zee-eenden vergelijkbaar met november 2010, maar waren de aantallen Eiders sterk afgenomen. In deze maand werden geen Toppers meer gezien maar wel 38.074 Eiders en 4167 Zwarte Zee-eenden. Tijdens alle drie tellingen zijn er geen Grote Zee-eenden waargenomen.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Burg
PublisherIMARES
Number of pages30
Publication statusPublished - 2011

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C196/11

Keywords

  • ducks
  • zoogeography
  • monitoring
  • aerial surveys
  • wadden sea

Cite this

Smit, C. J., & de Jong, M. L. (2011). Aantallen en verspreiding van Eiders, Toppers en zee-eenden in de winter van 2010 - 2011. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C196/11). IMARES. https://edepot.wur.nl/200383