Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm"

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Naast het bestaande rekenmodel voor de schatting van het deel van de aalvangst met gehalten som-TEQ onder de voedselveiligheidsnorm (“percentage aal onder de norm”) is nu een rekenmodel gemaakt zodat ook voor de som van niet-dioxine achtige PCBs (som-ndl-PCB) het percentage van de vangst onder de voedselveiligheidsnorm kan worden geschat. De gehalten som-TEQ en som-ndl-PCB in aal zijn aan elkaar gerelateerd, maar een eventuele overschrijding van de norm in aal kan van de som-TEQ, van de somndl-PCB óf van beide normen zijn. Dit kan per locatie verschillen. De norm voor som-ndl-PCBs wordt in de aal uit de onderzochte locaties het vaakst overschreden. Beide normen wegen wettelijk even zwaar; het laagste geschatte percentage aal onder de norm uit beide modellen wordt genomen als hét “percentage aal onder de norm”. Door het gebruik van de norm voor som-TEQ én som-ndl-PCBs wordt het geschatte percentage aal onder de norm in het gesloten gebied lager. Daarnaast zijn de beide modellen aangepast zodat de gemeten man-vrouw verhouding in het gebruikte mengmonster aal in de berekening wordt meegenomen.
Original languageDutch
Place of PublicationIJmuiden
PublisherIMARES
Number of pages27
Publication statusPublished - 2015

Publication series

NameRapport / IMARES Wageningen UR
PublisherIMARES
No.C104/15

Keywords

  • anguillidae
  • eels
  • food safety
  • standards
  • food quality
  • calculation
  • sex ratio

Cite this

Kotterman, M. J. J., & de Vries, P. (2015). Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm". (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C104/15). IJmuiden: IMARES.
Kotterman, M.J.J. ; de Vries, P. / Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm". IJmuiden : IMARES, 2015. 27 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C104/15).
@book{b612ea3da54d4b37bb328afa40c8fc27,
title = "Aanpassing rekenmodel {"}percentage aal onder de som-TEQ norm{"}",
abstract = "Naast het bestaande rekenmodel voor de schatting van het deel van de aalvangst met gehalten som-TEQ onder de voedselveiligheidsnorm (“percentage aal onder de norm”) is nu een rekenmodel gemaakt zodat ook voor de som van niet-dioxine achtige PCBs (som-ndl-PCB) het percentage van de vangst onder de voedselveiligheidsnorm kan worden geschat. De gehalten som-TEQ en som-ndl-PCB in aal zijn aan elkaar gerelateerd, maar een eventuele overschrijding van de norm in aal kan van de som-TEQ, van de somndl-PCB {\'o}f van beide normen zijn. Dit kan per locatie verschillen. De norm voor som-ndl-PCBs wordt in de aal uit de onderzochte locaties het vaakst overschreden. Beide normen wegen wettelijk even zwaar; het laagste geschatte percentage aal onder de norm uit beide modellen wordt genomen als h{\'e}t “percentage aal onder de norm”. Door het gebruik van de norm voor som-TEQ {\'e}n som-ndl-PCBs wordt het geschatte percentage aal onder de norm in het gesloten gebied lager. Daarnaast zijn de beide modellen aangepast zodat de gemeten man-vrouw verhouding in het gebruikte mengmonster aal in de berekening wordt meegenomen.",
keywords = "anguillidae, palingen, voedselveiligheid, normen, voedselkwaliteit, berekening, geslachtsverhouding, anguillidae, eels, food safety, standards, food quality, calculation, sex ratio",
author = "M.J.J. Kotterman and {de Vries}, P.",
year = "2015",
language = "Dutch",
series = "Rapport / IMARES Wageningen UR",
publisher = "IMARES",
number = "C104/15",

}

Kotterman, MJJ & de Vries, P 2015, Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm". Rapport / IMARES Wageningen UR, no. C104/15, IMARES, IJmuiden.

Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm". / Kotterman, M.J.J.; de Vries, P.

IJmuiden : IMARES, 2015. 27 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; No. C104/15).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm"

AU - Kotterman, M.J.J.

AU - de Vries, P.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Naast het bestaande rekenmodel voor de schatting van het deel van de aalvangst met gehalten som-TEQ onder de voedselveiligheidsnorm (“percentage aal onder de norm”) is nu een rekenmodel gemaakt zodat ook voor de som van niet-dioxine achtige PCBs (som-ndl-PCB) het percentage van de vangst onder de voedselveiligheidsnorm kan worden geschat. De gehalten som-TEQ en som-ndl-PCB in aal zijn aan elkaar gerelateerd, maar een eventuele overschrijding van de norm in aal kan van de som-TEQ, van de somndl-PCB óf van beide normen zijn. Dit kan per locatie verschillen. De norm voor som-ndl-PCBs wordt in de aal uit de onderzochte locaties het vaakst overschreden. Beide normen wegen wettelijk even zwaar; het laagste geschatte percentage aal onder de norm uit beide modellen wordt genomen als hét “percentage aal onder de norm”. Door het gebruik van de norm voor som-TEQ én som-ndl-PCBs wordt het geschatte percentage aal onder de norm in het gesloten gebied lager. Daarnaast zijn de beide modellen aangepast zodat de gemeten man-vrouw verhouding in het gebruikte mengmonster aal in de berekening wordt meegenomen.

AB - Naast het bestaande rekenmodel voor de schatting van het deel van de aalvangst met gehalten som-TEQ onder de voedselveiligheidsnorm (“percentage aal onder de norm”) is nu een rekenmodel gemaakt zodat ook voor de som van niet-dioxine achtige PCBs (som-ndl-PCB) het percentage van de vangst onder de voedselveiligheidsnorm kan worden geschat. De gehalten som-TEQ en som-ndl-PCB in aal zijn aan elkaar gerelateerd, maar een eventuele overschrijding van de norm in aal kan van de som-TEQ, van de somndl-PCB óf van beide normen zijn. Dit kan per locatie verschillen. De norm voor som-ndl-PCBs wordt in de aal uit de onderzochte locaties het vaakst overschreden. Beide normen wegen wettelijk even zwaar; het laagste geschatte percentage aal onder de norm uit beide modellen wordt genomen als hét “percentage aal onder de norm”. Door het gebruik van de norm voor som-TEQ én som-ndl-PCBs wordt het geschatte percentage aal onder de norm in het gesloten gebied lager. Daarnaast zijn de beide modellen aangepast zodat de gemeten man-vrouw verhouding in het gebruikte mengmonster aal in de berekening wordt meegenomen.

KW - anguillidae

KW - palingen

KW - voedselveiligheid

KW - normen

KW - voedselkwaliteit

KW - berekening

KW - geslachtsverhouding

KW - anguillidae

KW - eels

KW - food safety

KW - standards

KW - food quality

KW - calculation

KW - sex ratio

M3 - Report

T3 - Rapport / IMARES Wageningen UR

BT - Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm"

PB - IMARES

CY - IJmuiden

ER -

Kotterman MJJ, de Vries P. Aanpassing rekenmodel "percentage aal onder de som-TEQ norm". IJmuiden: IMARES, 2015. 27 p. (Rapport / IMARES Wageningen UR; C104/15).