1-meting barometer duurzame landbouw Zuid-Holland

trends en ontwikkelingen in de akkerbouw en melkveehouderij

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De Barometer gaat over de duurzaamheidsprestaties van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland en omvat een groot aantal indicatoren op people-, planet- en profit-thema’s. Het betreft een update van de eerste Barometer met recentere data. Het gemiddelde akkerbouwbedrijf in Zuid-Holland is in 2017 beter gaan presteren op het gebied van fosfaatbenutting en milieubelastingspunten per hectare ten opzichte van het meerjaarsgemiddelde (2010-2015). Op het gebied van stikstofoverschot en met name inkomen uit bedrijf zijn bedrijven minder duurzaam geworden. Het gemiddelde melkveebedrijf is over dezelfde periode beter gaan presteren op het gebied van inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid, stikstofoverschot en fosfaatoverschot per hectare en energie-efficiëntie. Daar stond tegenover dat de melkproductie per hectare toenam en het aandeel bedrijven dat huisverkoop toepaste afnam.
Original languageDutch
Place of PublicationWageningen
PublisherWageningen Economic Research
Number of pages71
DOIs
Publication statusPublished - Mar 2019

Publication series

NameWageningen Economic Research nota
No.2019-022

Cite this

@book{9e83fccd5e6c4dc7a572e286a5147c26,
title = "1-meting barometer duurzame landbouw Zuid-Holland: trends en ontwikkelingen in de akkerbouw en melkveehouderij",
abstract = "De Barometer gaat over de duurzaamheidsprestaties van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland en omvat een groot aantal indicatoren op people-, planet- en profit-thema’s. Het betreft een update van de eerste Barometer met recentere data. Het gemiddelde akkerbouwbedrijf in Zuid-Holland is in 2017 beter gaan presteren op het gebied van fosfaatbenutting en milieubelastingspunten per hectare ten opzichte van het meerjaarsgemiddelde (2010-2015). Op het gebied van stikstofoverschot en met name inkomen uit bedrijf zijn bedrijven minder duurzaam geworden. Het gemiddelde melkveebedrijf is over dezelfde periode beter gaan presteren op het gebied van inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid, stikstofoverschot en fosfaatoverschot per hectare en energie-effici{\"e}ntie. Daar stond tegenover dat de melkproductie per hectare toenam en het aandeel bedrijven dat huisverkoop toepaste afnam.",
author = "{van der Meulen}, Harold and Jakob Jager and {van der Meer}, Ruud and Mark Dolman",
note = "Project code 228200475",
year = "2019",
month = "3",
doi = "10.18174/472264",
language = "Dutch",
series = "Wageningen Economic Research nota",
publisher = "Wageningen Economic Research",
number = "2019-022",

}

1-meting barometer duurzame landbouw Zuid-Holland : trends en ontwikkelingen in de akkerbouw en melkveehouderij. / van der Meulen, Harold; Jager, Jakob; van der Meer, Ruud; Dolman, Mark.

Wageningen : Wageningen Economic Research, 2019. 71 p. (Wageningen Economic Research nota; No. 2019-022).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - 1-meting barometer duurzame landbouw Zuid-Holland

T2 - trends en ontwikkelingen in de akkerbouw en melkveehouderij

AU - van der Meulen, Harold

AU - Jager, Jakob

AU - van der Meer, Ruud

AU - Dolman, Mark

N1 - Project code 228200475

PY - 2019/3

Y1 - 2019/3

N2 - De Barometer gaat over de duurzaamheidsprestaties van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland en omvat een groot aantal indicatoren op people-, planet- en profit-thema’s. Het betreft een update van de eerste Barometer met recentere data. Het gemiddelde akkerbouwbedrijf in Zuid-Holland is in 2017 beter gaan presteren op het gebied van fosfaatbenutting en milieubelastingspunten per hectare ten opzichte van het meerjaarsgemiddelde (2010-2015). Op het gebied van stikstofoverschot en met name inkomen uit bedrijf zijn bedrijven minder duurzaam geworden. Het gemiddelde melkveebedrijf is over dezelfde periode beter gaan presteren op het gebied van inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid, stikstofoverschot en fosfaatoverschot per hectare en energie-efficiëntie. Daar stond tegenover dat de melkproductie per hectare toenam en het aandeel bedrijven dat huisverkoop toepaste afnam.

AB - De Barometer gaat over de duurzaamheidsprestaties van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland en omvat een groot aantal indicatoren op people-, planet- en profit-thema’s. Het betreft een update van de eerste Barometer met recentere data. Het gemiddelde akkerbouwbedrijf in Zuid-Holland is in 2017 beter gaan presteren op het gebied van fosfaatbenutting en milieubelastingspunten per hectare ten opzichte van het meerjaarsgemiddelde (2010-2015). Op het gebied van stikstofoverschot en met name inkomen uit bedrijf zijn bedrijven minder duurzaam geworden. Het gemiddelde melkveebedrijf is over dezelfde periode beter gaan presteren op het gebied van inkomen uit bedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid, stikstofoverschot en fosfaatoverschot per hectare en energie-efficiëntie. Daar stond tegenover dat de melkproductie per hectare toenam en het aandeel bedrijven dat huisverkoop toepaste afnam.

U2 - 10.18174/472264

DO - 10.18174/472264

M3 - Report

T3 - Wageningen Economic Research nota

BT - 1-meting barometer duurzame landbouw Zuid-Holland

PB - Wageningen Economic Research

CY - Wageningen

ER -