Zin in de wijk - sociaaleconomische gezondheidsverschillen in kwetsbare wijken verkleinen door sociale wijkondernemingen

Project: Staff

Project Details

Description

Vraagstuk:
Sociale wijkondernemingen, waar wijkbewoners elkaar ontmoeten en werkervaring opdoen, ontwikkelen in Arnhem samen met wijkbewoners initiatieven om hun wijk fysiek en sociaal aantrekkelijker te maken. Kern van de integrale aanpak van sociale wijkondernemingen is dat wijkbewoners actief en gezonder worden en daarin zelf keuzes maken.
Onderzoek:
Samen met de WUR onderzoekt de gemeente Arnhem vier jaar lang wat de effecten op gezondheid van de inwoners en leefbaarheid van de wijk zijn en wat de succes- of faalfactoren van de wijkondernemingen zijn. De onderzoekers nemen vragenlijsten af bij bewoners, initiatiefnemers en wijkteam-medewerkers om helder te krijgen hoe en waarom inwoners wel of niet actief worden, welke betekenis dit voor hen heeft en hoe dit bijdraagt aan gezondheid. Ook wordt onderzocht hoe de aanpak van de wijkondernemingen en het gemeentebeleid beter op elkaar aansluiten. Tot slot organiseert de gemeente bijeenkomsten om andere wijken en steden te inspireren en van elkaar te leren.

Layman's description

Kan een sociale wijkonderneming een bijdrage leveren aan het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Arnhem? In een sociale wijkonderneming kunnen wijkbewoners elkaar ontmoeten, werkervaring opdoen en zelf initiatieven ontwikkelen om hun wijk fysiek en sociaal aantrekkelijker te maken. Kern van de aanpak is dat wijkbewoners actief en gezonder worden en daarin zelf keuzes maken.
StatusFinished
Effective start/end date1/01/181/08/22