Zeezoogdieronderzoek CN (BO-43-021.04-007, BO-11-019.02-005, BO-11-011.05-005)

 • Noort, Bart (Project Leader)

Project: EZproject

Project Details

Description

De Caribische delen van het Koninkrijk, waaronder ook Caribisch Nederland, beschikken over een rijke en diverse zeezoogdierfauna. Internationale verdragen door Nederland ondertekend zijn ICRW, CBD, SPAW, CMS en CITES. Sinds 2010 vormde de instelling en het beheer van een zeezoogdierenreservaat in Caribisch Nederland een belangrijk beleidstraject van Nederland samen met de Caribisch Nederlandse eilandenpartners (MinEZ 2013). In september 2015 is dit reservaat ingesteld door Staatsecretaris Sharon Dijksma tijdens haar bezoek aan Saba en Bonaire. Als basis voor de verdere invulling van het beheer is het nodig om de status van de voorkomende soorten goed in kaart te brengen en zo mogelijk, interacties met bv. scheepvaart, visserij en toerisme te onderzoeken en te bepalen welke problemen er spelen. De beschikbare data zijn vooral opportunistisch verzameld en fragmentarisch en geven onvoldoende onderbouwing voor het beheer.
 
Dit BO-project richt zich met name op het opzetten van een efficiënt netwerk om kwalitatief hoogwaardige kwantitatieve data te verkrijgen over het voorkomen van de zeezoogdieren in en rondom het nieuwe zeezoogdierenreservaat. Hierbij wordt vooral ingezet op:
1. Inzet van autonome noise loggers in coöperatie met internationale partners en in de pas lopend met het internationale onderzoeksplan. Verwachte resultaten zijn soortensamenstelling, seizoens- en gebiedsvoorkomen van zeezoogdieren op een grote schaal en in relatie tot migratiepatronen in de Caribische regio,
2. Verdere ontwikkeling en verbetering van het gebruik van real time hydrophones (hand-held) door lokale partners. Verwachte resultaten: capacity building, lange-termijn data over het voorkomen van walvisachtigen).

StatusActive
Effective start/end date1/01/1331/12/20

Research Output

A review of records of the black-capped petrel pterodroma hasitata in the caribbean sea

Leopold, M. F., Geelhoed, S. C. V., Scheidat, M., Cremer, J., Debrot, A. O. & Van Halewijn, R., 1 Oct 2019, In : Marine Ornithology. 47, 2, p. 235-241 7 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

 • First visual record of a living basking shark Cetorhinus maximus in the Caribbean Sea

  Geelhoed, S. C. V., Janinhoff, N. & Verdaat, J. P., 2016, In : Caribbean Journal of Science. 49, 1, p. 76-78

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

 • Humpback and minke whale acoustic presence with reference to fish sounds and ambient noise levels at Saba Bank, Caribbean Windward Dutch Islands

  Risch, D. & de Haan, D., 2016, IMARES. 22 p. (Report / IMARES; no. C067/16)

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  Open Access