WASTEXCEL/Bio2HighTex (KB-26-010-003)

Project: EZproject

Project Details

Description

 

 

Bio2HighTex/Wastexcel: nieuwe oplossingen voor de textielketen

In het regionale project Bio2HighTex werkt Wageningen Food & Biobased Research samen met partners uit de textielketen aan mogelijkheden om het gebruik van fossiele grondstoffen (aardolie) terug te dringen en gezamenlijk duurzame innovatieve productoplossingen te realiseren. Dankzij deze samenwerking kunnen producten op basis van natuurvezels en/of gerecyclede vezels zoals confectie, geotextielen en bouwmaterialen ontwikkeld worden. Dit project levert kansen op voor de regionale economie in Oost-Nederland.

 

Samenvatting

Wageningen Food & Biobased Research zet in dit project haar kennis en expertise over de productie en verwerking van vezelgrondstoffen zoals hennep en vlas in. Deze kennis is nodig om de grondstoffen geschikt te maken voor industriële toepassing in textiel en bouwmaterialen. We doen ook onderzoek naar de technische haalbaarheid van de recycling van gemengde textielen, zoals spijkerbroeken of t-shirts, die samengesteld zijn uit synthetische polymeren en cellulose. De technologische mogelijkheden om tot een volledige grondstof hergebruik te kunnen komen, werden geïdentificeerd op basis van de huidige stand van zaken (literatuur en patenten). Het doel is de monomeren terug te winnen samen met een herbruikbare cellulose grondstof. Deze grondstoffen zijn opnieuw inzetbaar in nieuwe producten. Inmiddels zijn verkennende experimenten gedaan en op basis hiervan wordt een uitgebreider onderzoek naar de mogelijkheden van extractie van synthetische polymeren uit gemengde textielen uitgevoerd.

Voor dit project is een EFRO-subsidie van 2 miljoen euro toegekend.

Samenwerkingspartners: Stichting Texperium De Berkel B.V. Gebr. Van der Geest B.V. Kayser Bedrijfskleding A.C. Ter Kuile B.V. Ten Cate Thiolon B.V. ROC van Twente Stichting OICAM Gemeente Almelo

Looptijd:16-11-2016 t/m 31-10-2019

Contactpersoon: Martien van den Oever en Jan van Dam

BO-nummer KOL: KB-26-010-003

 

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/18