Sensitivity improvement of on-site rapid assays: new carbon blacks and pathway flow device (KB-33-007-017)

Project: EZproject

Project Details

Description

Er is steeds meer vraag naar on-site, Point-of-Care diagnostische testen, niet alleen in de humane diagnostiek (huisartsen, pre-klinieken), maar ook in andere sectoren zoals de veterinaire, food en feed, land- en tuinbouw en water en bodemsector. Gebruikers vragen een hoge gevoeligheid en ook om de mogelijkheid om meerdere factoren (multi-analiet) tegelijk te kunnen meten. Om aan deze trends tegemoet te komen, zal WFBR onderzoeken of:

  1. het koolstoflabel dat momenteel wordt gebruikt in laterale flow testen (Special Black 4; SB4) vervangen kan worden door nieuwe koolstoffen (carbon blacks) die de laatste jaren op de markt zijn gekomen voor de inkt-, coating- en bandenindustrieën. Deze nieuwe koolstoffen hebben in potentie gunstige eigenschappen met betrekking tot toepassing in snelle diagnostische testen.
  2. een nieuw diagnostisch platform, waarvoor een patentaanvraag is ingediend door WFBR (Pathway Flow Device; PFD), een betere gevoeligheid heeft dan de conventionele laterale flow test met nitrocellulose membranen. Voor dit deelproject zal worden samengewerkt met het MKB-bedrijf Surfix in Wageningen.

Zowel geschikte nieuwe koolstoffen als PFD-platforms zullen worden getest met modellen (antigenen/antilichamen) die door de andere drie ATFD deelnemers worden ingebracht.

 

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1831/12/18