Rubberpaardenbloem als multi-purpose gewas voor rubber en furan-based polymeren (KB-30-003-014)

Project: EZproject

Project Details

Description

Zowel rubber als inuline worden gezien als feedstocks voor de biobased economy:  rubber voor de rubberindustrie, en inuline als bron voor fructose dat een interessant platformchemicalie is. Zo is fructose de beste suiker als feedstock voor FDCA voor bio-plastics.

Inzicht in de regulatie en de genetische achtergrond van rubber- en inulinesynthese wordt in dit project mogelijk gemaakt door het genereren van  een referentiegenoom. Alleen met een referentiegenoom kan high throughput analyse van verschillende (honderden) Taraxacum soorten, hybrides, fusieproducten op grote schaal uitgevoerd worden waarmee kennis ontwikkeld wordt op gebied van rubber- en inulinesynthese. Aangezien er ook referentiegenomen gegenereerd zijn voor sla en cichorei, kan er nu inzicht verkregen worden in wat op genetisch niveau het verschil maakt tussen goede rubberkwaliteit en kwantiteit en inuline biosynthese tussen deze aan elkaar verwante plantensoorten.

Een andere bijzonder eigenschap van Taraxacum is apomixis, de asexuele reproductie zonder fertilisatie, een eigenschap die van essentieel belang is voor veredelaars omdat een exacte replica van de moederplant verkregen kan worden. Deze eigenschap heeft groot potentieel heeft voor gewasverbetering en voor wereldwijde productie, beide zeer belangrijk voor een Biobased Economy die afhankelijk is van biomassa, zowel voor food als non-food producten.

 

In dit project wordt op genetisch niveau inzicht verkregen in regulatie van rubber- en inuline biosynthese. Deze kennis kan gebruikt voor de ontwikkeling van genetische markers voor de eigenschap om hoogkwalitatieve rubber te produceren. Bovendien kan kennis over de regulatie tijdens het groeiseizoen van rubber- en inuline biosynthese, gebruikt worden om optimale oogst- en bewaarcondities te formuleren, én om zowel de veredeling als de teeltcondities zo te sturen dat de constitutie van beide polymeren (rubber en inuline), optimaal zijn aangepast voor een efficiënte extractie.

 

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/18