Project Details
Description
Kennis- en innovatieopgave(n) t.b.v. de beoogde innovatie:
In 2016 kunnen de NVWA en de praktijk beschikken over betaalbare bemonsteringsmethoden die de gehele herfst en winter een betrouwbare detectie van M. chitwoodi opleveren zo mogelijk gecombineerd met AMI.
Ook is er duidelijkheid over de huidige collectie MC populaties of die representatief zijn en kunnen worden gebruikt voor resistentieonderzoek. De relatie tussen grondbesmetting en knolbesmetting is duidelijk zodat risico’s voor de verschillende grondsoorten kan worden ingeschat. De NVWA kan hierop beleid baseren en de praktijk zal haar management kunnen baseren op valide informatie.
Doel: handvatten voor NVWA en praktijk om M. chitwoodi tijdig te kunnen opsporen en te beheersen.
Vroegtijdige detectie van nieuwe besmettingen als basis voor een adequaat beheer is de beste manier om problemen met deze Q nematode te beperken. Op dit moment vindt de keuring van pootgoed en ander uitgangsmateriaal achteraf plaats zodat bij detectie in de partij de gehele opbrengst verloren gaat. In samenwerking met de routinelaboratoria is een eerste intensieve bemonstering Meloidogyne geïntroduceerd die de partijkeuring zou kunnen vervangen. Wanneer deze is te combineren met de AMI bemonstering voor detectie van Globodera spp., is dit kosteneffectief en zal deze nieuwe methode snel worden geaccepteerd. Voor dit doel is kennis nodig over de verticale verdeling in de tijd.
Daarnaast is het onduidelijk of voor elke grondsoort een M. chitwoodi besmetting ook besmet pootgoed zal opleveren. In 2012 is een start gemaakt met dit onderwerp en zal binnen dit project worden afgerond.
Resistente rassen zullen, net als voor Globodera rostochiensis en G. pallida, de kern uitmaken van de management strategie ter sanering van aangetoonde besmettingen. Resistente rassen zijn inmiddels in ontwikkeling maar er is geen zekerheid over de representativiteit van de nu gebruikte toets populatie.
Op verzoek van de programmering zijn deze drie M. chitwoodi onderwerpen, detectie, grondbesmetting/productbesmetting en toets-populaties samengebracht. werkwijze en tijdspad:
2013: Op maximaal 2 MC besmette percelen op verschillende grondsoorten wordt de verticale verdeling en het verloop van deze verdeling in de tijd in kaart gebracht binnen de relevante rotatie. Interactie grondsoort, ras, knolzetting en knolbesmetting wordt onderzocht.
2014: voortzetting van meting van de verticale verdeling en winterverloop, op 2 nieuwe percelen. Voortzetting onderzoek kritische factoren grond en knolbesmetting.
Rapportage populaties wordt opgeleverd. Rotatie grond-knol wordt vervolgd en gevolgd.
2015: voortzetting van meting van de verticale verdeling en winterverloop. Voortzetting onderzoek kritische factoren grond en knolbesmetting.
2016: Afsluitende werkzaamheden lopend onderzoek verticale verdeling. Ontwikkeling en introductie van de Melo-I.v2 in de praktijk. Implementatie Melo-I.v2 in de praktijk. Het onderzoek naar de relatie tussen grond en knolbesmetting biedt duidelijkheid over de rol van grondsoort in de vestiging en verspreiding van M. chitwoodi.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/13 → 31/12/16 |