NWO 9 Boosting the efficacy of biological control agents of citrus mealybugs through olfactory conditioning (BO-50-003-007, BO-25.10-006-004)

Project: EZproject

Project Details

Description

Dit kan door de sluipwespen te trainen op de specifieke gewasgeur die wordt afgescheiden bij een wolluis besmetting. Veel sluipwespen kunnen namelijk goed leren; wanneer ze voor het eerst een geschikt plaaginsect vinden associëren ze aanwezigheid van dit insect (beloning) met de specifieke gewasgeur, waarna ze het plaaginsect veel sneller kunnen detecteren en bestrijden. Niet alle sluipwespen leren even snel. Om uit 3 verschillende soorten de meest geschikte soort sluipwesp te selecteren vergelijken we a) de leersnelheid in gedrags-experimenten in het lab en b) de bestrijding van wolluis met getrainde en niet-getrainde sluipwespen in de kas. Vervolgens ontwikkelen we een methode om de sluipwespen te trainen zonder dat hiervoor de wolluis zelf nodig is. We testen de effecten van alternatieve beloningen op de geheugenvorming en onderzoeken alternatieve manieren om de specifieke geur van wolluis-besmette rozenplanten na te bootsen. Vervolgens passen we een procedure toe om sluipwespen te selecteren die snel leren met een alternatieve beloning. Tenslotte testen we de effectiviteit van de nieuwe trainingsmethode en de geselecteerde sluipwespen in een kasexperiment en een demonstratieproef bij commerciële bedrijven.

Beoogde output en impact

De ontwikkeling van de trainingsprocedure voor sluipwespen resulteert in een nieuwe werkwijze en een nieuw product. Het nieuwe product zal bestaan uit: a) snel lerende sluipwespen, b) een oplossing met planthormonen om de wolluis-specifieke geur op enkele gewasplanten te induceren en c) een alternatieve beloning (i.e. een kunstmatig wolluis-kairomoon of een sucrose oplossing), en d) een beknopte handleiding.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/20