NK Minimale verdamping Tulp (BO-53-004-070)

Project: EZproject

Project Details

Description

Meerdere seizoenen onderzoek laten zien dat het mogelijk is de verdamping van tulpen tijdens de broei fors te beperken, zowel aan het begin als aan het eind van de groeiduur. Door alleen tijdens de kiepgevoelige fase te ontvochtigen kan veel energie bespaard worden, zonder dat de kwaliteit (blad- en stengelkiep, bleke kleur of iele plant) verminderd.

Het onderzoek laat ook zien dat de resultaten variabel zijn: zowel binnen een seizoen als tussen seizoenen, en dat er wat betreft de kiepgevoeligheid grote verschillen tussen cultivars zijn. Dit geeft aan dat het, ook per cultivar, nog niet duidelijk is welke (combinatie van) andere factoren hierbij nog meer een rol spelen. Behalve goede verdamping tijdens de kiepgevoelige fase en Calcium in het proceswater, is er mogelijk een interactie met temperatuur tijdens de broei of voortrek of met het voorafgaande bewaarregime.

Wanneer dit opgehelderd is kan de verdamping van tulpen, zonder risico op kwaliteitsverlies, fors beperkt worden en daarmee het energieverbruik tijdens de broei.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/2131/12/21