Navigating Lagos food environment (NAVIGATING) (KB-22-003-004)

Project: EZproject

Project Details

Description

Hoe kan de voedselvoorziening in de steden bijdragen aan gezonde voedingspatronen? In dit project wordt die vraag onderzocht vanuit het perspectief van de stedelijke voedselomgeving.

De verstedelijking van Afrika schrijdt gestaag voort. Momenteel woont naar schatting 40% van de Afrikaanse bevolking in steden en metropolen. Terwijl ondervoeding nog tussen 20-35% van de Afrikaanse kinderen treft, neemt de gezondheidslast door overmatige voeding ook rap toe, juist ook in de steden. Een toenemend aandeel van de stedelijke bevolking lijdt aan verborgen honger en overgewicht.

Het vergroten of verbeteren van het aanbod van verse en gezonde producten in de steden kan een belangrijke hindernis wegnemen bij een transitie naar meer gezonde voedingspatronen. Voor een effectieve aanpak is eerst en vooral inzicht in de drijfveren van consumenten noodzakelijk.

In dit project wordt de stedelijke planning van de voedselomgeving in Lagos onder de loep genomen, door analysemethoden te ontwikkelen en toe te passen:

-voor het geografisch in kaart brengen van de fysieke voedselomgeving in Lagos vanuit ruimtelijk en economisch perspectief

-daarmee inzicht te krijgen in de wijze waarop consumenten in hun dagelijkse gewoontes door de voedselomgeving navigeren

-het voor invloedrijke spelers inzichtelijk te maken hoe het productaanbod en de inrichting van de keten effect heeft op de consumptie en voeding.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met lokale kennispartijen en ketenactoren.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1831/12/18