Project Details

Description

Access and Benefit-Sharing (ABS), de regulering van de toegang tot en het gebruik van genetische bronnen en het delen van de voordelen voortkomend uit dit gebruik tussen leveranciers en gebruikers, gaat op internationaal vlak een steeds belangrijkere rol spelen. De in 2014 door de Europese Unie vastgestelde Verordening 511/2014 ter implementatie van het Nagoya Protocol in de EU maakt het wettelijk verplicht voor alle gebruikers van genetische bronnen om passende zorgvuldigheid in acht te nemen om zich ervan te vergewissen dat de genetische bronnen en de betrokken traditionele kennis in kwestie op wettelijk juiste manier werden verkregen, en dat de voordelen uit het gebruik worden verdeeld.

Het project National Focal Point ABS als aanspreekpunt voor gebruikers zorgt ervoor dat bij de verschillende groepen van gebruikers van genetische bronnen in Nederland een adequaat bewustzijn ontstaat over afspraken met betrekking tot ABS, en voldoende kennis aanwezig is over de inhoud van relevante wet- en regelgeving. Hiermee moet bijgedragen worden aan de totstandkoming van gedragen implementatie van ABS-regelgeving in Nederland.

Belangrijke activiteiten in 2020 zijn het up-to-date houden van de website (www.absfocalpoint.nl), het verspreiden van nieuwsbrieven en het gebruik van sociale media (LinkedIn en Twitter) om de NFP-website en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ABS onder de aandacht te brengen van (potentiële) gebruikers van genetische bronnen, het vervullen van een helpdeskfunctie m.b.t. ABS door het beantwoorden van binnengekomen vragen, en het verzorgen van presentaties en andere voorlichtingsactiviteiten. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan de met name gericht op de Voedingsmiddelenindustrie en eventuele andere sectoren waarop de NVWA zich in 2020 zal richten in haar handhavingsactiviteiten, en zal speciale aandacht besteed worden aan het proactief benaderen van minder assertieve gebruikers, die het NFP nog niet zo goed weten te vinden. Daarnaast zal de rol worden vervuld van Publishing Authority voor de ABS Clearing-House website van de CBD, en zullen contacten worden onderhouden met NFPs in andere landen ten behoeve van kennis- en informatie-uitwisseling. Overleg met en advisering van LNV en de NVWA zal plaatsvinden m.b.t. de implementatie van het Nagoya Protocol in Nederland. Voor deze activiteiten is het nodig om nationale en internationale trends en ontwikkelingen m.b.t. ABS in het algemeen en het Nagoya Protocol en de EU Verordening (EU) 511/2014 in het bijzonder, nauwgezet te blijven volgen.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1531/12/20

Research Output

Are you using genetic resources? Remember to use the Nagoya Protocol!

Brink, M., May 2019, In : Floribusiness. mei 2019

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Digital Sequence Information (DSI): Options and impact of regulating access and benefit sharing - stakeholder perspectives

Hiemstra, S. J., Brink, M. & van Hintum, T., 2019, Wageningen: Centre for Genetic Resources, the Netherlands (CGN), Wageningen University & Research. 19 p. (Centre for Genetic Resources, the Netherlands (CGN), Wageningen University & Research report; no. 42)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Open Access
 • Technological and policy challenges to utilisation of plant genetic resources

  van Hintum, T. J. L. & Brink, M., 2019, Sustaining global food security: the nexus of science and policy. Zeigler, R. S. (ed.). CSIRO Publishing, p. 36-48

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter

  Activities

  • 7 Oral presentation
  • 7 Public lecture/debate/seminar
  • 6 Invited talk
  • 1 Participation in or organising a workshop, seminar, course

  The Nagoya Protocol: where does it come from and what does it mean?

  Martin Brink (Speaker)
  10 Oct 2019

  Activity: Talk or presentationInvited talk

  Het Nagoya Protocol: waar moet de cosmetica sector rekening mee houden?

  Martin Brink (Speaker)
  7 Nov 2019

  Activity: Talk or presentationInvited talk

  Compliance requirements in the EU

  Martin Brink (Speaker)
  18 Dec 2019

  Activity: Talk or presentationInvited talk