Monitoring schelpdier-bestanden (WOT-05-001-008, WOT-05-001-018, WOT-05-406-008, WOT-05-406-080)

Project: LVVN project

Project Details

Description

Achtergrond

Het be­leidsbesluit Schelpdiervisserij 2005-2020 en de opvolging daarvan vormt de basis van het Nederlandse beleid ten aanzien van de exploitatie van schelpdieren. Voor de vergunningverlening voor schelpdiervisserij vormt de monitoring van schelpdierbestanden een belangrijke basis.

Projectdoelstelling

Doel is het schatten van de bestandsomvang van schelpdiersoorten die geëxploiteerd worden. Dit dient om vast te kunnen stellen of, en hoeveel, er gevist mag worden. Een tweede doel is het kunnen evalueren van effecten van schelpdiervisserij, en veranderingen in visserij beleid, op de schelpdierpopulaties.

Werkwijze

Door middel van bestandsopnamen worden hoeveelheden, ruimtelijke verspreiding en samenstelling van een aantal schelpdierbestanden in de Nederlandse kustwateren en estuaria vastgelegd. Het betreft bestanden van mosselen (Mytilus edulis), kokkels (Cerastoderma edule), Japanse oesters (Crassostrea (Magallana) gigas) en Filipijnse tapijtschelpen (Ruditapes philippinarum) in Waddenzee en/of Deltawateren en van commer­cieel interessante soorten in de Nederlandse kustzone, zoals de halfgeknotte strandschelp (Spisula subtruncata) en de zwaardschede (Ensis sp.). De gebruikte methodieken omvatten bemonsteringen van de zeebodem, en het inmeten van droogvallende banken met GPS. Hierbij wordt gebruik gemaakt van o.a. verschillende schepen, satellietbeelden en informatie van vissers en toezichthouders..

StatusActive
Effective start/end date1/01/0831/12/25

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.