Research output per year
Research output per year
Project: LVVN project
· Doelstelling van dit project is de monitoring van de voedselveiligheid van vis en visserijproducten ten aanzien van milieucontaminanten zoals (zware) metalen, dioxines, dioxineachtige (dl-) en niet-dioxineachtige (ndl-) PCB’s, gebromeerde vlamvertragers (BFR’s), perfluoralkyl stoffen (PFAS’s), organochloorpesticiden (OCP’s) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Een tweede doel is het uitvoeren van Europese verordeningen die betrekking hebben op de controleprogramma’s voor voedselveiligheid en export.
· Het project is onderverdeeld in een aantal monitoringsprojecten en surveys, gericht op de analyse van diverse contaminanten, en een adviseringsproject.
Rode aal
Jaarlijks wordt op circa 20-25 locaties aal in lengteklasse 53-76 cm gevangen en gekarakteriseerd. In aal worden dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS en het vetgehalte geanalyseerd. Daarnaast worden in aal van de acht trendlocaties tevens OCP’s, BFR’s en (zware) metalen geanalyseerd. Veranderingen in trends van dioxinen, dl- en ndl-PCB’s kunnen worden vastgesteld door vergelijking met data van voorgaande jaren.
Kleine aal uit de lengteklasse 30-40 cm wordt eens per vijf jaar bemonsterd op alle trendlocaties.
Chinese wolhandkrab
Jaarlijks wordt op enkele locaties wolhandkrab gevangen en gekarakteriseerd. Het bruine vlees wordt geanalyseerd op dioxines, dl- en ndl-PCBs, PFAS’s, OCP’s, BFR’s en (zware) metalen. Ook het vetgehalte wordt bepaald.
Het witte vlees uit scharen en poten wordt eens per vijf jaar bemonsterd.
Nederlandse vis en visserijproducten
Jaarlijks worden circa 25 monsters vis en schaal- en schelpdieren uit Nederlandse wateren onderzocht op dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS’s, OCP’s, BFR’s, (zware) metalen en PAK’s (alleen schaal- en schelpdieren).
Monitoring kabeljauwlever
Kabeljauwlever wordt bemonsterd in de Noordzee op drie locaties (noord, centraal en zuid), waarbij de levers jaarlijks verzameld worden per locatie. Eens per vijf jaar worden de monsters geanalyseerd op de volgende contaminanten: dioxines, dl- en ndl-PCB’s, PFAS’s, OCP’s, BFR’s, en (zware) metalen.
Advisering aan beleidsmakers
Verschillende partijen worden geadviseerd over aan voedselveiligheid en export gerelateerde zaken over chemische contaminanten in vis en visserijproducten.
Onderzoek naar nieuwe contaminanten in vis
Naast genoemde contaminanten wordt ook gekeken naar nieuwere stofgroepen die meestal nog niet gereguleerd zijn, maar waar EFSA wel risicobeoordelingen op heeft uitgevoerd, zoals polychlooralkanen (PCA’s).
Status | Active |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/08 → 31/12/25 |
Research output: Book/Report › Report › Professional
Research output: Book/Report › Report › Professional
Research output: Book/Report › Report › Professional
25/06/24 → 26/06/24
2 Media contributions
Press/Media: Expert Comment › Professional
9/11/21
1 Media contribution
Press/Media: Research › Popular
2/11/21
1 Media contribution
Press/Media: Research › Popular