Marktbemonstering zeevisserij (WOT-05-001-002, WOT-05-001-012, WOT-05-406-002, WOT-05-406-100)

Project: LVVN project

Project Details

Description

Achtergrond

Het project vloeit voort uit de Europese verplichting (DCF) die Europese Lidstaten verplicht biologische gegevens van aangevoerde vis te verzamelen. Deze gegevens zijn onder meer lengte, gewicht, leeftijd, geslacht en geslachts­rijpheid van de vis. Deze bemonstering is een continuering van langlopende tijdseries die in sommige gevallen al in 1957 zijn begonnen.

Projectdoelstelling

Door bemonstering van de aanvoer van de visserij wordt informatie verzameld die, in internationaal verband, gebruikt wordt bij het analyseren van de toestand van de visbestanden in zee. De resultaten hiervan vormen de basis voor de ad­vie­zen aan LVVN voor het beheer van de visserij in de Noordzee en Noordoostelijke Atlantische Oceaan.

Daarnaast wordt ook bijgedragen aan de bemonstering van de Europese visserijen in de Oostelijke Atlantische Oceaan en de Pacifische wateren. Per 2025 moeten waarnemers in de Pacific middels een accreditatie bevoegd zijn aan boord als waarnemer te fungeren. Nederland coördineert het accreditatieproces en daarnaast ook de bemonstering met ingang van 2025.

Werkwijze

In beginsel worden er representatieve monsters genomen op de belangrijkste visafslagen in Nederland. Sommige vissoorten (bijv. makreel, haring) worden niet via de visafslagen verhandeld, maar worden rechtstreeks via de rederijen verkocht. Voor deze soorten zijn afspraken gemaakt met de schepen om zo de benodigde monsters te verkrijgen. Afhankelijk van de gewenste parameters wordt er ook vis gekocht op de afslagen en deze wordt verwerkt op het laboratorium van WMR in IJmuiden.

Alle verkregen data wordt, na kwaliteitscontrole, opgeslagen in een centrale database en vervolgens verwerkt tot data die gebruikt kan worden in het internationale adviestraject.

StatusActive
Effective start/end date1/01/0831/12/25

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.