Project Details
Description
Dit hangt samen met een aantal actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
- De in de champignonteelt gebruikte dekaarde bestaat momenteel grotendeels uit veen, maar gebruik van veen staat onder druk doordat bij winning CO2 De sector heeft alternatieven voor veen ontwikkeld, maar deze bevatten vaak meer en/of andere ziekteverwekkers.
- Daarnaast valt het huidige middelenpakket voor de bestrijding van ziekten en plagen steeds verder weg.
- Tot slot worden—door de hoge energieprijzen—bestaande hygiënisatiemethoden voor kweekruimtes en materialen steeds duurder en ontstaat een toenemende vraag naar alternatieve behandelingsmethoden.
In dit project worden nieuwe kennis en methoden ontwikkeld die ingezet kunnen worden om de ziektedruk in de duurzame champignonteelt beter te beheersen volgens de principes van geïntegreerde gewasbescherming.
- Door middel van een risico-inventarisatie wordt kennis gegenereerd over de identiteit van (nieuwe) ziekteverwekkers.
- Daarnaast wordt d.m.v. experimenteel onderzoek meer inzicht verkregen in de verspreiding en symptomen van virussen uit het Mushroom Virus X complex.
- Tot slot worden nieuwe methoden ontwikkeld voor de gevoelige detectie van de belangrijkste pathogenen in de champignonteelt, en voor de energiezuinige hygiënisatie van materialen.
Bij het project zijn partners betrokken vanuit de gehele keten, van broedproducenten tot substraatbedrijven tot telers. De ontwikkelde kennis en methoden kunnen door al deze partijen worden ingezet voor het slim inrichten en bijsturen van het teeltsysteem. Hierdoor kunnen champignons blijvend ingezet worden als duurzaam geproduceerde eiwitbron.
Status | Active |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/24 → 31/03/28 |