LWV23086 Kwaliteitsgestuurde bewaring tegen voedselverlies (BO-67-001-033)

Project: LVVN project

Project Details

Description

In dit project richten we ons primair op het beter begrijpen van de relatie tussen VOC-concentraties en productkwaliteit: welke VOCs zijn kenmerkend voor gezond product en welke VOCs (of VOC-vingerafdruk) zijn kenmerkend voor specifieke kwaliteits- en bewaarproblemen? Ook wordt er aandacht besteed aan dynamische bewaring: als VOCs-metingen aangeven dat zich een specifiek kwaliteitsprobleem ontwikkelt, hoe kunnen de bewaarcondities dan worden bijgesteld om juist dat kwaliteitsprobleem te mitigeren? Tenslotte onderzoekt dit project de mogelijkheden om de beginkwaliteit beter te meten, zodat de bewaarstrategie beter kan worden afgestemd op de beginkwaliteit.

Door deze kennis wordt het mogelijk bewaarders te voorzien van nieuwe tools en precieze informatie voor het bijsturen van de gekozen bewaarstrategie tijdens de periode van bewaring. Dit project levert een Decision support tool op, waarmee bewaarders optimale beslissingen kunnen maken om productkwaliteit te garanderen en voedselverspilling tijdens en na de bewaring te minimaliseren. Ook wordt tijdens het project aandacht besteed aan de validatie van de ontwikkelde methoden, en het kwantificeren van de impact in termen van ecologische en economische maatstaven.

Het project is een nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstituut Wageningen Food & Biobased Research, Nederlandse fruitbewaarders, een Nederlandse VOC-sensorbouwer, en een Nederlandse leverancier van bewaartechnologie.

Het project heeft economische en ecologische impact door de reductie van voedselverlies tijdens de bewaring van fruit en aardappelen. Het project past in de MMIP ST1 (Smart Technologies in Agri-Horti-Water-Food) door ontwikkeling van sensoren voor non-destructieve metingen, het benutten van deze data in modellen zoals digital twins voor het ondersteunen van decision support in de toepassing van het bewaren van plantaardige producten. Daarnaast draagt het project bij aan MMIP D4 (duurzame en veilige verwerking) in missie D (gewaardeerd, gezond en veilig voedsel) door verbetering van grondstofefficiëntie, duurzaamheid, resilience, en robuustheid van het voedselsysteem.

StatusActive
Effective start/end date1/01/24 → 31/12/27