Lerend Netwerk Vernieuwing Natuurbeleid voor provincies (BO-43-022-001, BO-11-021-001, BO-11-013-009)

Project: EZproject

Project Details

Description

In juni 2018 zijn we gestart met een informeel lerend netwerk van actieve provincieambtenaren die met elkaar kennis en kunde uitwisselen over vernieuwingen in het natuurbeleid. Deze vernieuwingen kunnen gaan over het verbeteren van de biodiversiteit, het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid bij natuur en het versterken van de verbinding tussen economie en natuur.

We willen dat het voor provincieambtenaren vanzelfsprekend en makkelijk wordt om elkaar te bevragen en helpen bij het vernieuwen van het provinciale natuurbeleid. Hiermee geven we vorm aan de aanbeveling uit de eerste Evaluatie van het Natuurpact dat provincies meer werk kunnen maken van het gezamenlijk leren.

We richten ons op praktijkgericht leren over concrete themas en voorbeelden, indien gewenst gecombineerd met kennis en reflectie vanuit de wetenschap. We organiseren fysieke bijeenkomsten die gepaard gaan met digitale kennisproducten (zoals een nieuwsbrief en brochures). We werken op verschillende niveaus van uitwisselen en leren: informatie- en kennisoverdracht; delen van ervaringen en visies; leren op het gebied van vaardigheden, en reflectie op houding, gedrag en achterliggende overtuigingen.

In 2018 hebben we de eerste leeractiviteiten georganiseerd: een leerbijeenkomst over matchfuncing van groene burgerinitiatieven aan de hand van een mooi voorbeeld van de provincie Zuid-Holland en zijn er twee provinciale inventarisaties gemaakt. Leeractiviteiten in 2019 waren: een inspiratiebijeenkomst over klimaatinclusief natuurbeleid, een excursie naar voedselbossen, een regiosessie over een hoger doelbereik van het natuurbeleid, een leerbijeenkomst over natuurinclusief bouwen en een leerbijeenkomst over bescherming van het NNN onder de nieuwe Omgevingswet. Daarnaast hebben we nieuwsbrieven, een sharepoint en de website www.vernieuwingnatuurbeleid.nl gerealiseerd. In 2020 gaan we op deze ingezette lijn verder.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1231/12/20

Research Output

Pionieren: Jaarmagazine over het DEMOCRATISCH samenspel van groene burgerinitiatieven en overheden

Salverda, I. E., Kruit, J., Kuijper, F., Koffijberg, M. & Neefjes, M., Mar 2017, 2 ed. Wageningen: Wageningen Environmental Research. 39 p. (Pionieren)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Open Access
Open Access

Hoe democratisch is jouw initiatief?

Salverda, I. E., van der Heijden, J. & van Noortwijk, R., Jun 2016, In : Democratic Challenge Krant. 2016, juni, p. 6-6

Research output: Contribution to journalArticlePopular

Open Access

Activities

  • 21 Public lecture/debate/seminar
  • 1 Schools engagement

Kan de participatieve democratie een representatieve democratie aanvullen?

Jeroen Kruit (Speaker)

7 Jun 2016

Activity: Talk or presentationSchools engagement

Samenspel groene burgerinitiatieven en overheden

Irini Salverda (Speaker)

24 Mar 2016

Activity: Talk or presentationPublic lecture/debate/seminar

Gebruikersparticipatie via Gebruikersraad: een zegen?

Irini Salverda (Speaker)

2 Jul 2014 → …

Activity: Talk or presentationPublic lecture/debate/seminar

Press / Media

Groene burgerinitiatieven en de overheid

Irini Salverda

1/01/16

1 item of Media coverage

Press/Media: Other