KV 1509-028 Vaststellen norm voor het meten van optische eigenschappen van (diffuse) kasdek- en schermmaterialen (BO-25.06-005-004)

Project: LNV project

Project Details

Description

Belangrijk daarbij is dat deze nieuwe normen, waarin protocol, meetmethode en werkwijze zijn vastgelegd, gedragen worden door alle stakeholders (producenten, telers, kassenbouwers, installatiebedrijven, glasdistributeurs, adviseurs, kennisinstellingen) .

Nieuw onderzoek naar nieuwe relevante optische eigenschappen van kasdek- en schermmaterialen

(bijv. F-scatter) of het ontwikkelen van nieuwe materialen (coatings, structuren) is volop gaande.

Nieuwe inzichten in eisen vanuit de gewasproductie voeden het technische onderzoek. Een tweede belangrijke drijfveer voor technische onderzoek is het energieverbruik. Licht is een belangrijke groei- en productiefactor. De optische eigenschappen van kasdek- en schermmaterialen beïnvloeden direct de hoeveelheid productie, de productiesnelheid en de kwaliteit van het eindproduct. Ze beïnvloeden hiermee de energie efficiëntie, omdat materialen met een hogere lichtdoorlatendheid ervoor zorgen dat er meer producten kunnen worden geteeld, zonder meer input van (fossiele) energie. Gelijktijdig leidt een hogere lichtdoorlatendheid van de kasomhulling tot meer gratis zonlicht (en dus energie) in de kas, waardoor het gasverbruik beperkt kan worden. Het totale energieverbruik wordt verder beperkt doordat er meer natuurlijk licht voor de gewasproductie ter beschikking staat en er dus minder kunstlicht hoeft worden toegepast.

 

Binnen dit project worden eerder gepubliceerde onderzoeksresultaten in het toepassingsgebied en

beschikbare normen, meetmethodieken, - protocollen en -apparatuur  geïnventariseerd.

Wetenschappelijk onderzoek wordt hiermee toegankelijk gemaakt voor de toeleverende industrie met als doel op lange termijn betere en gestandaardiseerde producten te kunnen leveren voor tuinders.

 

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/17