KV 1406-130 Green Deal (BO-50-002-006, BO-25.10-003-014)

Project: EZproject

Project Details

Description

Doel

Voor de registratie en toelating van nieuw ontwikkelde microbiële bestrijdingsmiddelen

is dossiervorming met de door de EFSA vereiste informatie vaak een bottleneck. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de gevraagde informatie, de data requirements,  voor de toelating zijn afgeleid van chemische middelen en moeilijk toepasbaar en weinig zinvol zijn bij microbiële middelen. Om de procedures waar mogelijk te vereenvoudigen wordt in beeld gebracht in welke mate de huidige data vereisten rond persistentie, werkingsmechanismen en genetische stabiliteit ecologisch relevant zijn voor risico beoordeling. De wetenschappelijke resultaten van dit project zullen dienen als input in de discussie om de toelating van middelen te vereenvoudigen door alleen voor microbiële middelen zinvolle informatie te gebruiken.

 

Impact op economisch, maatschappelijk en wetenschappelijk gebied

Voor fabrikanten en distributeurs van biologische gewasbeschermingsmiddelen komen vanuit het onderzoek meer geschikte leads ter beschikking en het verloop van het registratieproces is beter in te schatten voor wat betreft kosten, tijd en kans op uiteindelijke toekenning. Voor de land- en tuinbouw verbetert de economische positie door brede toepassing van betrouwbare biologische middelen aanzienlijk omdat optimaal aan de marktvraag naar milieuvriendelijk geteelde kan worden voldaan. De concurrentiepositie van de Nederlandse land- en tuinbouw in binnen- en buitenland zal hierdoor verder worden versterkt. Daarnaast heeft het project impact op maatschappelijk en wetenschappelijk gebied. Het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zal sterker worden beperkt door de stimulering van de toelatingsgerichte ontwikkeling van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen. Het wetenschappelijk gebaseerd raamwerk rond vraagstukken die relevant zijn voor de registratie van biologische gewasbeschermingsmiddelen is wetenschappelijk vernieuwend. De verwachting is dat hierdoor ook het onderzoek naar biologische bestrijding in bredere zin een sterkere focus krijgt op markteisen voor de implementatie van de nieuwe generatie gewasbeschermingsmiddelen.

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1631/12/18

Research Output

Ecological arguments to reconsider data requirements regarding the environmental fate of microbial biocontrol agents in the registration procedure in the European Union

Köhl, J., Booij, C. J. H., Kolnaar, R. & Ravensberg, W. J., Oct 2019, In : BioControl. 64, 5, p. 469-487 19 p.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Open Access
  • Mode of action of microbial biological control agents against plant diseases: Relevance beyond efficacy

    Köhl, J., Kolnaar, R. & Ravensberg, W. J., 9 Jul 2019, In : Frontiers in Plant Science. 10, 845.

    Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

    Open Access
  • 22 Citations (Scopus)