Kringlooplandbouw innovaties (BO-43-001.01-007)

Project: EZproject

Project Details

Description

Pioniers kunnen een uitweg bieden in de zoektocht naar een houdbaar voedselproductiesysteem. Een pionier kan gezien worden als iemand die vooruitziet en vooruitloopt, iemand die iets nieuws durft te ondernemen. In maart 2020 levert dit onderzoek een interactieve Pdf rapportage met pionierende boeren die bijdragen aan kringlooplandbouw. Het doel is hiermee ondernemers te inspireren over mogelijke zoekrichtingen en de overheid inzicht te bieden in belemmeringen waar pioniers tegenaan lopen en waar beleid op kan ingrijpen. 

Verder loopt een Delphi-studies om de te verwachte haalbaarheid en wenselijkheid van diverse beschikbare kringlooplandbouw opties die bedrijven kunnen implementeren voor de sectoren glastuinbouw, akkerbouw, varkens, pluim en melkvee te achterhalen. Delphi-studies worden vaker ingezet bij het maken van voorspellingen. Initieel werden Delphi-methode vooral toegepast voor het voorspellen wetenschap en technologie ontwikkelingen. Nu wordt de methode ook ingezet voor het voorspellen van economische, gezondheid en onderwijs trends. En bedrijven hebben de methode ingezet om de verkoop van een product te voorspellen.

Bij een Delphi-studie wordt een zorgvuldig gekozen panel van experts samengesteld. De deelnemers blijven anoniem en weten niet wie er verder in het panel zitten. Deze experts geven individueel antwoord op vragenlijsten om beïnvloeding te voorkomen. Elke vragenronde wordt gevolgd door een terugkoppeling met de anonieme resultaten. Gevolgd door een nieuwe ronde van vragen.

Naast het onderzoek naar kringlooplandbouw pioniers en handelingsopties start in 2020 een onderzoek naar ruimte creërende en belemmerende condities voor 2 of 3 specifieke sectoren om een beleidsadvies te kunnen bieden aan LNV met betrekking tot het stimuleren van kringlooplandbouw en ondernemers te ondersteunen die kringlooplandbouw ambities hebben.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1931/12/20

Research Output

Toekomstige voedselproductie : een portret van pionierende boeren die bijdragen aan kringlooplandbouw in Nederland

Hoes, A-C., Slegers, M., Savelkouls, C., Beldman, A., Lakner, D. & Puister-Jansen, L., 2020, Wageningen: Wageningen Economic Research. 47 p. (Wageningen Economic Research report; no. 2020-019)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Open Access