KoM20002 De nieuwe Hovenier (BO-60-003-006)

Project: EZproject

Project Details

Description

 

1 In het vervolg van de tekst worden deze begrippen uitwisselbaar gehanteerd.

De Nieuwe Hovenier versterkt het curriculum van de (toekomstige) groenvoorzieners op het thema klimaatbestendigheid, en gezond en veilig voedsel, en maatschappelijk verantwoord ondernemen in het algemeen. Gezondheid- en klimaat en het spelen van een maatschappelijke rol aan de hand van de groene leefomgeving, worden onderdeel van het werkpakket van de hovenier. Diens verdienmodel voor langdurig beheer en onderhoud van de groene infrastructuur van de stad in de marktcontext staan centraal. De nieuwe hovenier of groenvoorziener wordt aanspreekpunt voor de integrale set van ecosysteemdiensten van groen in stedelijk gebied.

Dit wordt gedemonstreerd in vier achterstandswijken/gebieden gespreid over NL: in Almelo, in Almere, in een van de BAR-gemeenten of Rotterdam-Zuid, en in Noord Limburg. Deze demonstraties worden geadviseerd, gevolgd en geëvalueerd door de onderzoekers, waarbij kennis uit praktijk en theorie samen wordt gevoegd. De demonstraties vormen de spil in uitwisseling van kennis tussen de betrokken hoveniers, gemeenten en Wageningen Research deskundigen en een wijdere lerende gemeenschap (learning community) waaronder regionale MBO- en HBO opleidingscentra. Studenten kunnen de voorbeeldprojecten bezoeken, masterclasses volgen samen met groenvoorzieners uit de regio, en de methoden en stappenplannen die worden ontwikkeld elders toepassen om ervaring mee op te doen en feedback te geven.

De communicatie, samenwerkingsovereenkomsten tussen gemeente, woningcorporatie, hovenier, bewoners en eventuele andere actoren rondom de vergroening, en het verdienmodel van de hovenier staan in dit project centraal. Het project ontwikkelt een procesaanpak in de vorm van een stappenplan, waarmee innovaties in de groene ruimte in wijken met een lage SES daadwerkelijk baten opleveren. Eindproduct is een digitaal advies- en kennisproduct dat met name door de betrokken groensector wordt verspreid.

 

StatusActive
Effective start/end date1/01/2031/12/21