KB data management en WFSR bijdrage WDCC (KB-37-002-007)

Project: EZproject

Project Details

Description

Binnen het instituut wordt veel data gegenereerd die, naast het oorspronkelijke doel van de analyses, ook gebruikt kunnen worden voor andere (voedselveiligheid) vraagstukken. Om deze gegevens efficiënt te kunnen vinden en gebruiken, te koppelen en combineren met gegevens van buiten het WFSR is het noodzakelijk om deze gegevens meer FAIR te maken (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable; vindbaar, toegankelijk, begrijpelijk en herbruikbaar) en op te slaan in een efficiënte en veilige manier. 

Voor het bereiken van het doel - FAIR-WFSR-data - worden er instructies opgesteld waarmee men op een praktische en inzichtelijke manier data kan opslaan en van meta-data (doel van het project, contactpersoon, type data, etc.) voorzien. Om dit mogelijk te maken worden er data management systemen (verder) ontwikkeld (servers, databases, etc.).

Verder worden er binnen het WFSR data stewards opgeleid die collegas kunnen ondersteunen in het bereiken van FAIR-WFSR-data en die er op toezien dat de richtlijnen consequent worden toegepast.  Er wordt gezocht naar zoveel mogelijk overeenstemming in data stewardship binnen het instituut, maar ook in vergelijking met de praktijken binnen de Wageningen University and Research in het algemeen en nationaal. Deelname aan en ondersteuning van het Wageningen Data Competetence Center is hierbij essentieel.

StatusActive
Effective start/end date1/01/1931/12/20

Research Output

Data Stewardship @ WUR: advice on a role for Data Stewards

Ringersma, J. & Adamse, P., Apr 2019, Wageningen. 7 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

Open Access

Data stewardship for FAIR data management: how WUR organizes data governance

Ringersma, J. & Adamse, P., Apr 2019. 1 p.

Research output: Contribution to conferencePosterProfessional

Open Access
 • Activities

  • 1 Participation in or organising a workshop, seminar, course

  Second Data Stewardship @ WUR network meeting

  Jacquelijn Ringersma (Organiser), & Paulien Adamse (Organiser)

  28 May 2019

  Activity: Participating in or organising an eventParticipation in or organising a workshop, seminar, course