Healthy fruit (KB-15-003-004)

  • van Kruistum, Gijs (Project Leader)

Project: LNV project

Project Details

Description

 

De belangrijkste doelstelling van het project is om de nodige kennis en instrumenten bijeen te brengen om de Europese consument te voorzien van kwalitatief hoogwaardig fruit (appel, perzik) en vers kleinfruit tegen een concurrerende kostprijs. Hiervoor wordt een set aan veredelingstools, teelt, oogst, bewaring, logistieke methoden en verkoop scenario’s ontwikkeld en gevalideerd om middels goedkope maar kwalitatieve goede producten de consumenten kwaliteit te vergroten en het concurrentievermogen van fruit te verbeteren om daarmee de consumptie te verhogen.

De activiteiten van DLO worden in verschillende WP’s van EUBerry en EUFruitbreedomics in samenwerking met de Europese partners tijdens de looptijd van het project uitgevoerd waarbij de bijdrage van de DLO-onderdelen vooral bestaat uit:

1. Glastuinbouw Wageningen UR. Onderzoek naar optimalisering van het klimaat tijdens de beschermde teelt van aardbei met het oog op uitbreiding van het teeltseizoen.

2. PPO AGV. Ontwikkeling van strategieën voor residuarme teelt van vollegronds aardbeien.

3. Food & Biobased Research. Ontwikkelen van een stresstest voor appel om de bewaarkwaliteit snel en vroegtijdig te bepalen. Moleculair onderzoek naar de achtergronden van textuur en rijping van appel. Verbetering van houdbaarheid en ontwikkelen en toepassen van verbeterde verpakkingsconcepten voor fruit. Analyse van de potentiële gezondheidseffecten van fruit ten aanzien van effecten op de darmfunctie en het immuunsysteem. Binnen het EU project Fruitbreedomics wordt voornamelijk ingezet op 1) de analyse van beschikbare germplasma (genetische variatie) en de aanleg van collecties; 2) onderzoek naar genetische informatie en variatie in genetische informatie die gecorreleerd kunnen zijn met bepaalde eigenschappen; 3) opzetten van veredelingstechnieken en ondersteunende analyse methoden om overerving van DNA en eigenschappen in kaart te brengen; 4) tools om tijdens de veredeling nakomelingen met bepaalde eigenschappen te selecteren.

4. PPO BBF. WP leiderschap EUBerry WP ‘Competitiveness and marketing strategies’. Analyse van economische voorwaarden en kritische succesfactoren voor toepassing van nieuwe productie methoden van kleinfruit.

 

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1131/12/15