Activities per year
Project Details
Description
Het grondwater bevindt zich in Nederland meestal op geringe diepte, en is daarom van invloed op ecosystemen, gewasgroei, uitspoeling van nutriënten, berijdbaarheid etc. Informatie over de grondwaterstand wordt onder meer gebruikt in het verdrogingsbeleid (Landelijk Steunpunt Verdroging, Taskforce Verdroging(sbestrijding), TOP-gebieden), bij het berekenen van schadeuitkeringen aan agrariërs in waterwingebieden (Dienst Landelijk Gebied, Commissie Deskundigen Grondwaterwet), bij het schatten van de nitraatuitspoeling naar het grondwater (onderbouwing van het mestbeleid, Ministerie van EL&I, Directie AKV) en bij de voorbereiding van civieltechnische werken (Besluit Bodemkwaliteit). De huidige Gt-informatie over het holocene deel van Nederland is verouderd. Daardoor is deze informatie niet goed bruikbaar bij de ontwikkeling van mileu- en natuurbeleid, water- en bodembeheer en de inrichting van de leefomgeving in dit deel van Nederland.
Het belang van betrouwbare actuele grondwaterinformatie blijkt uit de recente karteringen van de grondwaterdynamiek (Gd) voor pleistoceen Nederland, die tot doel hadden het landelijke mestbeleid van het ministerie van LNV (tegenwoordig EL&I) te onderbouwen en het grondwaterbeheer door provincies en waterschappen te ondersteunen. Ongeacht het type grondwaterinformatie, Gt of Gd, is het belangrijk om de nauwkeurigheid van informatie over de grondwaterstand te kennen, zodat kan worden beoordeeld of deze toereikend is om goede beslissingen te kunnen nemen. Ook in risicoanalyses is informatie over de nauwkeurigheid noodzakelijk. Beleidsmakers en waterbeheerders moeten rekening houden met meerdere, vaak tegengestelde belangen ten aanzien van de grondwaterstand. Daarom moeten grondwaterbeheerders beschikken over nauwkeurige informatie. Om risico’s te kunnen beheersen moet de betrouwbaarheid van deze informatie bij voorkeur bekend zijn.
Dit project is relevant voor het ministerie van EL&I vanwege de vele toepassingen van Gt-gegevens in het landelijk gebied: onderbouwing van het landelijke mestbeleid, schadeberekeningen in waterwinningen, ontwikkeling van herinrichtingsplannen, onderbouwing van natuurbeleid (o.a. verdrogingsbestrijding), bodemgeschiktheidsbeoordelingen t.b.v. voedselvoorziening, enz. Alle gegevens zijn middels een helder gedefinieerde kanssteekproef verzameld en worden opgenomen in BIS-Nederland zodat ze goed toepasbaar zijn in andere studies.
Status | Finished |
---|---|
Effective start/end date | 1/01/11 → 31/12/14 |
Fingerprint
Activities
- 1 Lecture/seminar/webinar
-
De grondwatertrappenkaart geactualiseerd en uitgebreid
Hoogland, T. (Speaker)
5 Mar 2015 → …Activity: Talk or presentation › Lecture/seminar/webinar › Other