Groen proceswater (BO-21.03-001-005)

Project: LNV project

Project Details

Description

Door het herontwerpen en innoveren van ketens en nieuwe combinaties, kan economische winst en vergroting van de duurzaamheid worden bereikt.
Dit project richt zich hierbij op Grondstoffenketen-reststromen
Het initiatief voor aanpak voor deze problematiek ligt bij MKB bedrijf AF&F in overleg met Heineken. AF&F levert algen kweek- en oogstinstallaties. Heineken gebruikt agronomische grondstoffen voor de productie van humane consumptiegoederen en wil graag haar proces op economische wijze verduurzamen; Kelstein richt zich op het leveren van algenproducten voor verdere gebruikers (op dit moment vooral in de diervoedersector, afhankelijk van de resultaten van project en overleg mogelijke uitbreiding voor Heineken zelf, Kelstein of nog andere te benaderen marktpartij). Op termijn ook input van beleid voorzien (nog niet begroot) t.a.v. regelgeving.
Door inzet van algen in het effluent van de UASB reactor waarin het afvalwater van Heineken verwerkt wordt, kunnen (m.b.v. een geschikte lichtbron en een CO2 bron) de nutriënten in algenbiomassa worden omgezet. Deze biomassavorm heeft voedings- cq. voederwaarde (mineralen en onverzadigde vetzuren), in de vorm van een supplement op deze stromen. Bovendien nemen de algen fosfaat op, zodat met recycling van de algenbiomassa naar de voedingsketen, het fosfaat naar deze ketens wordt gerecycled. Met de restwarmte die al in het afvalwater aanwezig is kunnen zonder extra inspanning optimale groeitemperaturen voor algen worden gecreëerd. Door te streven naar gebalanceerde opname van nutriënten  is het wellicht mogelijk om schoon water te produceren

StatusFinished
Effective start/end date1/01/1431/12/15